Košarka

Milan Zarić

11. 06. 2020. 22:18 0

Bivši šampion Evrope na YUBAC-u stvara naslednike

"Spremamo se da deci, kao što je to slučaj i svake godine, pružimo što kvalitetniji rad. Situacija je ove godine nešto drugačija zbog korone, imaćemo nešto manje dece, ali će nam to omogućiti da se ove godine svakom mališanu posvetimo na što bolji način", rekao je za Direktno.rs Zoran Sretenović, bivši šampion Evrope sa Jugoplastikom i trener na ovogodišnjem kampu YUBAC.

Kamp YUBAC, čiji je Direktno.rs medijski sponzor, ove godine će se održati 29. put ukupno (od 28. juna do 21. avgusta) i nastaviće da stvara košarkaške asove, kao što je to bio slučaj svih prethodnih godina. Koronavirus je zadao mali problem organizatorima kampa na Kopaoniku, ali ih nije pokolebao, pa će se na ovoj planinskoj "lepotici" ponovo brusiti talenti.

Zoran Sretenović, naš proslavljeni košarkaš i uspešni trener, biće 16. godinu na kampu YUBAC, gde će raditi sa bekovima.

- Mi se spremamo da, kao i svake godine, deci pružimo što bolji rad, kao i što bolje uslove, Normalno, situacija je drugačija zbog korone, primorani smo da uslove prilagodimo detaljima koji su preporučeni od strane zdravstvene organizacije. Znači, moramo da vodimo računa o razmaku, o broju dece na određenoj kvadraturi... Već sada je evidentno da ćemo imati manji broj dece, jer zbog otežanog putovanja nećemo moći da računamo na decu iz inostranstva, međutim to će nam dati bolje efekte za rad - rekao je Sretenović za Direktno.rs i dodao:

- Imaćemo više prostora da radimo sa decom koja dođu i moći ćemo da više pažnje obratimo na njih. Spremamo se kao i pred svaku godinu, kada je reč o organizaciji.

Koliko dece se očekuje ove godine na kampu YUBAC?

- Još je rano za neku procenu, pošto imamo veliki broj dece između 14 i 16 godina, pogotovo iz Srbije. Njih sad čekaju upisi, završni ispiti pred odlazak u srednju školu, tako da ćemo tek kad se sve to završi imati preciznu sliku na koliko mališana ćemo moći da računamo.

Koliko vam je koronavirus poremetio planove, kada je reč o organizaciji?

- Morali smo da se prilagođavamo, da slušamo savete i da se pripremamo za naš rad. Međutim, kada krene kamp, verujem da će biti znatno više olakšica, tako da ne verujem da će biti neke smetnje.

Koliko je interesovanje dece na kampu za bekove?

- Evidentno je da će biti manje interesovanje nego prošle godine, kada smo imali rekord po broju dece u jednoj smeni otkako sam ja trener. A na kampu sam 16 godina. Ove očekujemo manji broj, ali, kao što sam rekao, to će nam omogućiti da se maksimalno posvetimo svakom detetu. Period od sedam dana, koliko traje smena, nije veliki, pa se trudimo da deci prenesemo što više.

Da li deca "upijaju" vaše savete?

- Veliko je zadovoljstvo kada vidite izraz lica te dece, koja gledaju trenere širom otvorenih očiju i upijaju sve što im govorite. To je pravi pogodak, što nas sve čini srećnima. Kod dece se i najbolje primaju ti saveti i tehničke vežbe. Kada vidite da oni to prisvoje i počnu da koriste, onda znate da je zadatak ispunjen.

Kada je reč o bekovima, kakva je budućnost naše košarke na toj poziciji?

- Iskreno, nisam veliki optimista što se tiče bekova u mlađim generacijama, jer su se razmišljanje i filozolfija promenili. Gubimo onu čuvenu srpsku školu, sve više gledamo i kopiramo NBA, pa samim tim što deca prelaze na tu filozofiju, mi gubimo harizmu po kojoj smo bili poznati.

Kolikim brojem dece na kampu za bekove biste bili zadovoljni?

- Klinci dolaze sami po prijavi, pa ne mogu da kažem da imam neke ciljeve. Ali, ako bi se prijavilo više od 30-ak dece, bio bih zadovoljan - istakao je Sretenović.

"Uslovi i rad sa decom prave razliku između YUBAC-a od ostalih kampova"

Zoran Sretenović je istakao i šta to razlikuje kamp YUBAC od ostalih košarkaških kampova.

- Na prvom mestu tu su uslovi, koji su izuzetno dobri i pružaju deci smeštaj, ishranu i terene za trening. Pritom, sportska hala im je uvek na raspolaganju kada je napolju loše vreme, a prednost YUBAC-a su program i rad na kampu. Od mog prvog dana ovde smo težili tome da pokušamo da za kratko vreme prenesemo znanje deci, a uspeh je ako oni usvoje jedan ili dva elementa igre. Prija što deca dolate na kamp, dolaze ovde zbog košarke, koju vole i time žele da se bave. Treba im pružiti kvalitetan rad, posle čega će biti zadovoljni - zaključio je Zoran Sretenović.

PROGRAM NA KAMPU YUBAC

OPŠTI KAMP
Prva smena: 28. jun - 7. jul
Druga smena: 7. jul - 16. jul
Treća smena: 16. jul - 25. jul
Četvrta smena: 25. jul - 3. avgust
Peta smena: 3. avgust - 12. avgust
Šesta smena: 12. avgust - 21. avgust

Trener: Zoran Višić

KAMP ZA ŠUTERE
Prva smena: 28. jun - 5. jul
Druga smena: 26. jul - 2. avgust

Trener: Jovica Arsić

KAMP ZA BEKOVE
Prva smena: 5. jul - 12. jul
Druga smena: 19. jul - 26. jul

Trener: Zoran Sretenović

GAME KAMP
Prva smena: 12. jul - 19. jul
Druga smena: 2. avgust - 9. avgust

Trener: Dragoljub Vidačić

KAMP ZA DEVOJKE
Prva smena: 19. jul - 26. jul

Trener: Dragan Vuković

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati