Košarka

Direktno.rs

17. 02. 2020. 15:36 0

Kokoškov: Meloun? Na njemu je da li će nam se priključiti

Igor Kokoškov će na mečevima kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Finske i Gruzije prvi put sedeti na klupi košarkaške reprezentacije Srbije, a uoči tih duela opširno je govorio o protivnicima, svom prethodniku Aleksandru Đorđeviću, eventualnoj saradnji sa Majklom Melounom, stručnm štabu...

- Zahvalio bih se KSS i Daniloviću na ukazanom poverenju da budem selektor, to je nešto što je poseban zadatak u mom trenerskom životu, takođe bih da se zahvalim Dušku Ivkoviću, koji je bio najzaslužniji za moj dolazak i uticao na to da do tog dogovora dođe i vodio je pregovore. Zadovoljan sam što mogu da budem ovde za FIBA "prozore", za mene je bilo bitno da ako se prihvatiš tih obaveza, da uradiš onda ceo paket, da ne postoje manje ili više bitne utakmice - rekao je Kokoškov.

Svestan je pomoćni trener Sakramenta koliko ga delikatan posao čeka na klupi "orlova".

- Ovo je poseban trenutak u mom trenerskom poslu, nisam više tako mlad, imam trenerski staž, ali bez obzira na to šta sam uradio do sada, ovo je poseban zadatak. Mi ne možemo ništa da predvidimo kakav će biti ishod, i ostali timovi će želeti da pobede, a mi moramo protiv svakog da se borimo i u "prozorima" i kasnije na Olimpijskim igrama, daće Bog - rekao je Kokoškov.

On je naglasio da iako je 20 godina u NBA, nikada nije napuštao evropsku košarku.

- Ja sam 20 godina u NBA, ali sam 14 godina bio u FIBA takmičenjima, nikada nisam napustio evropsku košarku. Uvek sam sebe doživljavao kao srpskog trenera koji radi u Americi, spojiš sva iskustva i gradiš neki svoj identitet. Mislim da je veoma bitno da se fokusiraš na tim. Imaćemo zadatak da ne filozofiramo mnogo, da sakrijemo mane i iskoristimo prednosti. Potrudućemo se da pobedimo svaki meč. Ima pravila, postoje principi koji moraju da se ispoštuju. Menja se košarka, poštuju se principi, ja stojim iza toga da koristiš ono što imaš u svom timu, promena jednog igrača u svlačionici menja filozofiju igre. Ne postoji savršen tim, ali mi ćemo se truditi da sve podredimo igračima i da na njima bude fokus

Zatim se Kokoškov osvrnuo i na spisak reprezentativaca.

- Kada se pravi tim i kompozicija imena, baziram se na igrače koji su trenutno na vrhuncu sezone u svojim klubovima i karijerama. Drugi deo spiska je par, mi ih zovemo "beba", to su mladi igrači i mi prepoznajemo njihov potencijal, možda trenutno nisu u 14, ali mi verujemo da će u budućnosti biti nosioci reprezentacije. Treći deo su veterani, koji će nam pomoći svojom harizmom i iskustvom da premostimo ovu fazu i gostovanja poput Finske.

Kokoškov je još jednom naglasio da je srećan što može da bude uz tim u "prozorima", jer su pregovori sa Sakramentom uspeli, da dobije dozvolu da ne bude uz svoj klub tokom reprezentativnih obaveza.

- To je jedan od razloga što sam optimista. Nije selektor nebitan, ali ne bazira se tim na selektoru, već na igračima. Zato smo se borili i imali pregovore sa Sakramentom, da možemo da pravimo već sada bazu. Imamo vrlo limitirano vreme, imamo ovde nekoliko treninga u Helsinkiju dva jutarnja treninga, mi znamo da su igrači sinoć igrali finale srpskog Kupa, i ovom prilikom čestitam Partizanu na peharu i lepoj košarkaškoj utakmici koja je pokazatelj da igramo dobru košarku u Srbiji

On je se dotakao i svog stručnog štaba i istakao da će "prozori" pomoći da on bolje funkcioniše nakon što neko vreme provedu zajedno.

- Ako pitate trenera, uvek nedostaju treninzi. Trening kamp u NBA je uvek kratak, moramo da sublimiramo to, da fokusiramo to, i sa informacijama koje dajemo. Stručni štab je Dejan Milojević, Vladimir Jovanović, Slobodan Antonić, i Bogdan Karaičić, svako od njih donosi nešto novo. Ja donosim odluke, ali sam otvoren za njihove sugestije. Priprema jednog treninga jako dugo traje. Ako ostanemo u ovom sastavu duže, biće mnogo lakše kasnije kada se uklopimo.

Dotakao se i eventualnog angažmana Majkla Melouna, trenera Denvera, u reprezentaciji Srbije.

- Drago mi je da ste postavili to pitanje. Ono što mogu da kažem, sa naše strane smo uradili sve da budemo transparentni i da kada se stvorila ta ideja i inicijativa, da pokažemo dobrodošlicu. Po imenovanju sam dobio čestitku i njegov predlog da se priključi. To je bilo jedno lepo priznanje. Sve sa naše strane je urađeno transparentno i pozitivno, on sam ima obaveze u svom klubu, kada se njemu završi sezona, ostaje na njemu da odluči da li želi da nam se priključi. Sa naše strane je sve apsolutno dobro urađeno, ta dobrodošlica i dalje stoji, ali on je čovek trenutno fokusiran na svoj tim. Ukoliko je voljan da nam pomogne to je super, ali opet bitno je da je se tim fokusira na nas, ne na Kokoškova ili Melouna.

Ne krije selektor Srbije da je bio u kontaktu sa svojim prethodnikom, Aleksandrom Đorđevićem.

- Kako bi bilo drugačije moglo da bude, ne mogu da zamislim situaciju da sa Sašom Đorđevićem, koji je bio selektor i ja dolazim na njegovo mesto, ne budem u kontaktu. Iz poštovanja njega kao čoveka i pozicije selektora. Naravno, on čovek ima obaveze u klupskoj košarci, kao i ja, ali odgovor je da, naravno da jesam - kategoričan je bio Kokoškov.

Za kraj je rekao nekoliko reči i o prvom narednom protivniku, ekipi Finske.

- Večeras ćemo imati prvi trening, ne preskačem odgovore. Sa Slovencima sam bio u Finskoj u Helsinkiju, igrali smo više puta, ništa mi nije nepoznato. Gospodin Ivković u svom momentu je igrao sa Finskom, tipičan tim koji igra zajedno, sa mnogo kretnji, kretnji tela, igraju timski, igraju fanatično u toj atmosferi, imaju odličnu podršku publike, prolazimo kroz Finsku, ali da pričamo prvo o nama - zaključio je Kokoškov.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati