Košarka

Milan Zarić

16. 02. 2020. 23:23 2

Pejdž i Jaramaz uzeli Zvezdi Kup Koraća ispred nosa

Košarkaši Partizana su na neverovatan način došli do trofeja Kupa Radivoja Koraća, trećeg uzastopnog, jer su posle velikog preokreta u poslednjoj četvrtini i produžetka savladali Crvenu zvezdu sa 85:84.

Iako su crveno-beli gubili u većem delu meča, u nekoliko navrata i sa osam poena prednosti, u poslednjoj četvrtini su imali sve u svojim rukama.

Na 35 sekundi pre kraja su imali i šest poena prednosti, pa se činilo da će mirno da privedu meč kraju. Ali, crno-beli to nisu dozvolili, potpuno je eksplodirao Markus Pejdž u poslednjem minutu, nanizao je osam poena i tako je doneo izjednačenje 78:78 i produžetak.

A u dodatnih pet minuta Jaramaz je briljirao, nanizao je sedam poena, doneo Partizanu prednost u produžetku, koju crno-beli nisu ispustili, pa su slavili sa 85:84 i treću sezonu zaredom su osvojili Kup.

Crno-beli su mnogo bolje otvorili meč, u prvom poluvremenu su konstantno imali prednost, u nekoliko navrata i osam poena viška, ali su košarkaši Zvezde uspeli da se vrate i na poluvreme su otišli sa minus tri.

Velika borba je vođena i u trećoj četvrtini, u kojoj su izabranici Dragana Šakote držali priključak, da bi do preokreta došli u četvrtoj četvrtini. U ovom delu su imali i šest poena viška, ali su na neverovatan način ostali bez pehara. Za to su najzaslužniji Pejdž i Jaramaz, koji su u ključnim momentima zadali udarac Zvezdi i omogućili su da crno-beli treću sezonu zaredom podignu trofej namenjen osvajaču Kupa Radivoja Koraća.

Prva četvrtina: Velika borba, mali broj poena i bolji start crno-belih, Zvezda - Partizan 13:19

Duel je počeo u sjajnoj atmosferi u "Čairu", ali košarkaši dva tima nisu bili posebno napadački raspoloženi na samom startu. Dokaz te tvrdnje je samo dva postignuta poena za dva i po minuta, a koja je postigao Vladimir Štimac za minimalnu prednost crveno-belih - 2:0.

Međutim, posle početne prednosti usledila je mini serija Partizana, koji je preko Veličkovića i Jaramaza došao do prvog vođstva na meču (2:5). Stekao je Partizan tih plus tri sredinom deonice i nije želeo tek tako da ih ispusti, u prilog čemu govori to da je posle novog poena Jaramaza bilo 4:7. Definitivno su bolje crno-beli ušli u duel, pa su na tri minuta pre kraja prve deonice stekli i novu najveću prednost. Jaramaz je nastavio da pogađa, pridružio mu se i Mozli, pa je tim iz Humske imao i plus šest - 6:12.

Kako su igrali u većem delu prve četvrtine, crno-beli su je tako i okončali. Stekli su na 20-ak sekundi pre kraja najveću prednost (11:18) posle prodora Pejdža, međutim u samom finišu je Lorenco Braun uspeo da smanji i omogući Zvezdi da na prvi obavezan odmor ode sa šest poena zaostatka - 13:19. 

Druga četvrtina: Rastrzana igra, crno-beli odbili sve nalete Brauna i Davidovca, Zvezda - Partizan 31:34

I druga deonica je počela sa mnogo grešaka, Mekadu je grešio u koracima i bacao loptu u aut, Zvezda nije uspela da izvede aut za pet sekundi, pa je u prvih 100-ak sekundi u Čairu bila opšta konfuzija. Međutim, prekinuo ju je Davidovac, koji je smanjio na 15:19.

Izgledalo je u tim trenucima da je Zvezda uspostavila inicijativu, međutim usledila su četiri brzinska poena Jankovića za velikih plus osam, te je trener Zvezde Dragan Šakota morao da interveniše tajm-autom. Pokušali su crveno-beli da se vrate, ali sve što su uspeli jeste da preko Lorenca Brauna u dva navrata priđu na pet poena zaostatka.

Prišao je tim sa Malog Kalemegdana i na tri poena, nakon što je lako poentirao Dejan Davidovac, međutim crno-beli nisu ništa prepuštali slučaju, pa su preko Jaramaza i Trifunovića odgovorili za 29:34. Problem za crveno-bele na ovom meču je što nemaju veliki broj raspoloženih igrača, pa praktično u drugoj četvrtini samo Braun i Davidovac nešto pogađaju.

Rastrzano se igralo u poslednjih minut na obe strane, viđeno je dosta promašaja i prekida. Imali su šansu crveno-beli da izjednače, mogao je i Partizan do veće prednosti, međutim od svega toga nije bilo ništa, pa je tim iz Humske na poluvreme otišao sa tri poena viška - 31:34.

Treća četvrtina: Egal u "Čairu", Zvezda - Partizan 49:52

Crno-beli su diktirali tempo tokom celog prvog poluvremena, a u tom stilu su nastavili i u trećoj četvrtini. U njoj su prvi došli do poena, Volden je doneo 31:37, međutim košarkaši Zvezde nisu ostali dužni protivniku, pa su Gist i Štimac uzvratili udarac. Međutim, crveno-belima je to bilo dovoljno tek da smanje na onih minus tri sa poluvremena - 36:39.

Gist je nastavio da igra veoma dobro, približio je Zvezdu na samo minus jedan, što je zaostatak koji dugo nije bio viđen, ali odgovorio je Birčević trojkom, pa je Partizan otišao na plus četiri (38:42).

Kao da su crveno-beli tim prilaskom na minus jedan iznervirali košarkaše Partizana, koji su napravili seriju od 6:0 i za tili čas su se odlepili. Tako je posle trojke Birčevića dalekometni hitac pogodio i Pejdž za velikih 38:45. Međutim, onda je usledila reakcija Zvezde, čiji su igrači preko Davidovca i Pantera prišli opet na samo dva poena - 43:45.

I Zvezda se potpuno vratila u finišu treće četvrtine, jer je na minut pre kraja poenima Pantera sa linije slobodnih bacanja uspela da izjednači - 46:46. Međutim, onda je usledio odgovor Partizana, pa su crno-beli u poslednjih 10 minuta ušli sa plus tri - 49:52. 

Četvrta četvrtina: Završnica za infarkt, crveno-beli prokockali pobedu, Zvezda - Partizan 78:78

Uhvatila je Zvezda potpuno rezultatski priključak u trećoj četvrtini, pa nije želela tek tako da dopusti crno-belima da se ponovo odlepe. Stoga se početkom četvrte četvrtine igralo poen za poen, s tim što je prednost konstantno bila na strani Partizana.

Napravili su crveno-beli mini seriju početkom poslednjeg kvartala, pa su uspeli i da dođu do preokreta i vođstva, prvog od početka utakmice (bilo je 2:0). Vođstvo je doneo Čarls Dženkins, čime je samo pokazao da će se do poslednjih trenutaka voditi žestoka borba. Stekli su izabranici Dragana Šakote prednost i nisu hteli da je prepuste protivniku, pa su u poslednja četiri minuta ušli sa plus jedan - 64:63.

Pejdž je uspeo da u finišu donese izjednačenje Partizanu trojkom, ali je spreman odgovor imao Bili Beron, koji je preuzeo odgovornost onda kada je crveno-belima to bilo najznačajnije, pa je vratio plus tri - 69:66.

To je crveno-belima dalo dodatnu snagu u finišu da zadaju konačan udarac protivniku, pa su posle poena i asistencije Lorenca Brauna otišli na plus šest - 76:70. Ipak, nisu košarkaši Partizana tek tako želeli da se predaju, smanjili su na 76:73 trojkom Pejdža na 17 sekundi pre kraja, što je garantovalo krajnje neizvesnu završnicu. Davidovac je zatim bio precizan sa linije slobodnih bacanja, ali je odgovorio Pejdž još jednom trojkom na devet sekundi pre kraja, te je smanjio na 78:76. Imala je i tada Zvezda sve u svojim rukama, međutim Panter je napravio faul u napadu, a Pejdž realizovao oba slobodna bacanja, te je na dve sekunde pre kraja izjednačio na 78:78. Imao je Panter šansu nakon toga da donese pobedu Zvezdi, međutim nije bio precizan, pa će pobednika odlučiti produžetak.

 Produžetak: CRNO-BELI OSVOJILI KUP, Zvezda - Partizan 84:85

Očigledno je šokantni ulazak u produžetak ostavio traga na košarkašima Zvezde, pa nisu mogli u dodatnih pet minuta da pronađu ritam. Na drugoj strani, potpuno se razigrao Jaramaz, koji je vezao sedam poena i doneo je Partizanu velikih plus pet - 80:85.

Pokušali su crveno-beli da se vrate, prišli su na samo poen zaostatka u poslednjih 10 sekundi i posle dva promašena slobodna bacanja Vila Mozlija imali su šansu za veliki preokret. Lorenco Braun je preuzeo odgovornost, ali je promašio, da bi loptu pod košem uhvatio mladi Uroš Trifunović, koji je i fauliran.

Promašio je oba slobodna bacanja, međutim nije bilo vremena za novi napad, Davidovac je šutirao iz nemoguće pozicije, promašio je i slavlje crno-belih je moglo da počne.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 84:85 (13:19, 18:15, 18:18, 29:26, 6:7)

Dvorana: "Čair". Gledalaca: 5.000. Sudije: Ilija Belošević, Milivoje Jovčić, Uroš Nikolić.

Crvena zvezda: Lazić, Davidovac 8, Jagodić Kuridža 4, Dženkins 5, Štimac 11, Panter 12, Braun 17, Davidovac 16, Dobrić, Gist 11, Simanić, Odžo.

Partizan: Volden 9, Zagorac 11, Jaramaz 19, Veličković 9, Janković 6, Pejdž 21, Mekadu, Stefanović, Birčević 4, Tomas 2, Trifunović 2, Mozli 2.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati