Košarka

Milan Zarić

23. 01. 2020. 22:45 0

NIšta od podviga: Zvezda pala u finišu u Barseloni

Košarkaši Crvene zvezde nisu uspeli da naprave podvig u Španiji, jer su poklekli u poslednjoj četvrtini 21. kola Evrolige i poraženi su od Barselone - 82:86.

Bili su crveno-beli u lošem momentu pre gostovanja Barsi, jer su dva vezana meča kod kuće izgubili (od Žalgirisa i Albe), pa im je pobeda bila i te kako potrebna. Bili su svesni izabranici Dragana Šakote da "Blaugrana" nije idealno mesto da se prekida serija poraza, ali nisu nijednog trenutka ustuknuli. Ipak, takva igra nije bila nagrađena, budući da je Barselona u poslednjih 10 minuta izvojevala pobedu.

Najzaslužniji za trijumf Barselone bili su Nikola Mirotić sa 25 i Brendon Dejvis sa 10 poena, dok su se u redovima crveno-belih istakli Lorenco Braun sa 15, Kevin Panter sa 13, odnosno Džejms Gist i Vladimir Štimac, koji su meč okončali sa po 12 poena.

Od samog početka meča se videlo da se košarkaši Zvezde nisu uplašili, pa su otvorenog garda krenuli na Barselonu. Tome u prilog je svedočio i rezultat u uvodnim minutima, kada je gost vodio sa 7:2, pa je Svetislav Pešić brže-bolje morao da reaguje tajm-autom.

I uspeo je da trgne svoje izabranike, "poludeo" je Nikola Mirotić, koji je gotovo sam doneo preoket, pa Zvezda jednostavno nije imala rešenja za igru španskog giganta. Bili su domaći u seriji, koja je krunisana u samom finišu prvog kvartala, kada su domaći imali velikih plus 10 - 29:19.

U sličnom ritmu su Katalonci igrali na početku druge deonice, stekli su maksimalnih plus 12, da bi upravo tada krenulo buđenje Crvene zvezde. Dženkins i Štimac su igrali kao u transu, bili su pokretačka snaga oslabljenih crveno-belih i praktično od tog trenutka se sve promenilo.

Minus se postepeno topio, da bi vrhunac odlične igre stigao u samom finišu poluvremena, kada je Zvezda došla do potpunog preokreta i prednosti od 42:39. Znao je srpski predstavnik tu prednost i da sačuva, pa je u drugo poluvreme ušao sa plus jedan.

Košarkaši Barselone su nešto bolje ušli u drugi deo igre, pa su sredinom treće četvrtine imali šest razlike, što je moglo da bude presudno na meču. Ali, nije tako bilo, jer su crveno-beli prilično zategli igru u odbrani, imali su dobra rešenja u napadu, pa je u finišu ovog kvartala ponovo došlo do preokreta. Pokazali su košarkaši Zvezde u tim trenucima koliko mogu da budu opasni, imali su i plus šest, da bi u poslednjih 10 minuta ušli sa četiri poena viška.

Znali su izabranici Dragana Šakote da će uvodni minuti poslednje deonice biti ključni i da u tim momentima moraju da budu na potrebnom nivou kako bi došli do senzacije u "Blaugrani". I nisu loše započeli, poenima Pantera su otišli na plus šest, međutim nepovoljno za crveno-bele je bilo to što su se probili Abrines, Dilejni i Oriola, koji su sipali iz svih pozicija i za tili čas su došli do preokreta.

Otišli su domaći na sedam poena viška, kada je izgledalo da je sve gotovo, ali crveno-beli nisu hteli da se tek tako pomire sa porazom. Uspeli su da se vrate trojkama Pantera i Štimca, ali je i domaćin imao odgovor, te je preko Mirotića otišao na plus četiri. Tada je već moglo da se nasluti ko će se na kraju radovati, a tačku na meč stavio je Pau Ribas trojkom na 48 sekundi pre kraja. Tada je doneo šest poena prednosti Barseloni, čiji su igrači mirno priveli meč kraju i na kraju su trijumfovali sa 86:82.

Zahvaljujući ovom slavlju, Barselona se izjednačila sa Realom na drugom mestu (po 15 pobeda), dok je Zvezda ostala deveta (ima pobedu manje od Valensije i Armanija).

Barselona - Crvena zvezda 86:82 (29:19, 12:23, 21:24, 24:16)

Dvorana: "Palau Blaugrana". Gledalaca: 5.427. Sudije: Olegs Latiševs, Pjotr Pastušak, Sefi Šemeš.

Barselona: Dejvis 10, Ribas 7, Hanga, Smits, Oriola 6, Abrines 5, Higins 6, Dilejni 4, Kjurik 8, Klaver 9, Mirotić 25, Tomić 6.

Crvena zvezda: Kuzmić 8, Panter 13, Braun 15, Perperoglu, Beron 3, Dobrić 7, Gist 12, Dženkins 6, Simanić 3, Jovanović 3, Štimac 12.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati