Košarka

Milan Zarić

14. 11. 2019. 18:45 0

Turska pala posle drame: Košarkašice napravile važan korak ka Evrobasketu

Košarkašice Srbije odlično su startovale u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, jer su u prvom kolu grupe E savladale Tursku sa 59:56.

Na taj način su izabranice Marine Maljković napravile važan korak ka plasmanu na kontinentalnu smotru i priliku da nastave pobednički niz imaće u nedelju protiv Albanije u gostima.

"Kraljice" su došle do trijumfa protiv najvećeg konkurenta za plasman na EP boljom igrom u drugom poluvremenu, a do slavlja su ih vodile Aleksandra Crvendakić i Ana Dabović. U prvom delu meča je viđena rezultatska klackalica, da bi naše devojke u nastavku zablistale, kada su i slomile otpor protivnica.

Ana Dabović je posebno u drugom poluvremenu igrala kvalitetno, pokrenula je seriju, pa su naše devojke došle do plus devet. Turkinje su se vratile, uspele su i da izjednače, ali je naš plejmejker sa pet vezanih poena doneo prednost na kraju treće četvrtine.

U poslednjih 10 minuta je blistala Aleksandra Crvendakić, koja je sa saigračicama odvela Srbiju na plus 10, međutim Turkinje su se potpuno vratile i uvele su meč u dramatičan finiš. U njemu su se izabranice Marine Maljković bolje snašle i radovale su se, te su tako došle su do prvog trijumfa u kvalifikacijama.

Najzaslužnije za pobedu bile su Nikolina Milić sa 17, Ana Dabović sa 16 i Aleksandra Crvendakić sa 14 poena, dok se na drugoj strani istakla Kvanitra Holingsvort sa 17 koševa.

SRBIJA - TURSKA 59:56 (13:15, 14:10, 17:14, 15:17)

Dvorana: Hala sportova "Ranko Žeravica". Gledalaca: oko 4.000. Sudije: Andris Aunkrogers (Letonija), Aleksej Davidov (Rusija), Kristaps Konstantinovs (Letonija).

Srbija: Miljković, Čađo, Jovanović, Bruks 4, Crvendakić 14, Dabović 16, Milić 17, Bojović 1, Butulija 3, Jovanović 4, Škorić, Stanaćev.

Turska: Bilgidž 6, Čakir 5, Čanitez 7, Holingsvort 17, Javuz 6, Ajdin 2, Erat, Guldžan, Aladag, Koksal 8, Šenjurek 5, Topuz.

Prva četvrtina: Rezultatska klackalica na startu meča, Srbija - Turska 13:15

Turkinje su se prve upisale na meču u Hali sportova "Ranko Žeravica", nakon što je Holingsvortova postigla prve poene, međutim ta prednost nije dugo trajala, budući da je sjajna Aleksandra Crvendakić sa dva vezana koša donela preokret - 4:2. Odlično je igrala Crvendakićeva na počeku meča, te je čuvala prednost Srbiji - 9:7. Zamiljivo je da je ona postigla prvih sedam poena za našu selekciju.

Egal je bio na početku četvrtine, a na identičan način se igralo sve do kraja prve deonice. Isticala se dobrom igrom Nikolina Milić, koja je znala da nađe put do koša, ali su i Turkinje znale da dođu do poena, pa su došle do 13:13. I to nije bilo sve od njih, jer je i Holingsvort na tri sekunde pre kraja uvodnog kvartala bila precizna sa penala, pa su gošće na prvi obavezni odmor otišle sa prednošću os 13:15.

Druga četvrtina: Dabović i Butulija za preokret "kraljica", Srbija - Turska 27:25

Nervozno su košarkašice obe selekcije igrale na početku druge četvrtine, u prilog čemu govore brojne greške, promašaji i faulovi u napadu, pa dva i po minuta u ovom delu igre nije bilo poena.

Dugo nisu naše devojke mogle da nađu ritam, međutim ni Turkinje nisu blistale, ali takva igra nije mogla zauvek da traje. Tako su se sredinom druge četvrtine razgoropadile Ana Dabović i Dajana Butulija, koje su trojkama donele preokret - 19:17. Nastavile su naše košarkašice da igraju na vrlo kvalitetan način, pa su posle poena Nikoline Milić došli do najveće prednosti - 23:19.

Gošće su u jednom momentu zaostajale i šest poena, međutim u samoj završnici su uspele da se vrate, pa su na veliki odmor otišle sa minus dva (27:25), i to nakon što je Javuz pogodila uz zvuk sirene.

Treća četvrtina: "Kraljice" imale i plus devet, Ana Dabović ne da vođstvo, Srbija - Turska 44:39

Ana Dabović je pokrenula preokret u drugom kvartalu, a sa odličnom igrom je nasatvila i u drugom poluvremenu, pa je sa četiri vezana poena donela 31:27. Ušle su naše devojke u odličnu seriju, Dabovićevoj se priključila i Nikolina Milić, pa je Srbija došla do najvećih plus osam - 35:27.

Turkinje su prekinule seriju košarkašica Srbije, ali je odličan odgovor imala Tina Jovanović i donela je velikih plus devet (39:30). Međutim, tada su se probudile gošće, nanizale su devet poena i brzo su došle do egala (39:39). Jesu se gošće vratile, ali Ana Dabović nije dozvolila preokret, već je sa pet vezanih poena donela Srbiji 44:39 pred ulazak u poslednjih 10 minuta.

Četvrta četvrtina: Srbija - Turska 59:56

Turkinje su preko Bilgidž smanjili prednost Srbije, međutim Aleksandra Crvendakić nije dozvolila protivnicama da preokrenu, pa je sa poludistance donela plus četiri - 46:42. Sjajno krilo naše reprezentacije je lomilo otpor protivnica, pa je sa sedam vezanih poena donela onih najvećih devet poena razlike (51:42).

Imale su košarkašice Srbije veliku prednost i sve stvari u svojim rukama, međutim u završnici su brzale, što su gošće iskoristile da priđu na minus četiri (55:51) i to je garantovalo neizvestan finiš meča. U drami su naše devojke uspele da se raduju sa 59:56, pa su došle do prvog trijumfa u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

KVALIFIKACIJE ZA EP, 1. KOLO

GRUPA E

Srbija - Turska 59:56

Litvanija - Albanija 108:43

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati