Košarka

KSS [ Izvor: Stvarno nova produkcija ]

11. 11. 2019. 15:34 0

"KRALJICE" ZA EVROBASKET Marina Maljković: Turska pada uz pomoć sa tribina

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije okupila se danas u Beogradu i počela je pripreme za prvu utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. protiv Turske, koja je na programu u četvrtak od 17 sati u Hali sportova "Ranko Žeravica“.

Selektorki Marini Maljković na raspolaganju je 17 igračica: Jelena Bruks, Saša Čađo, Aleksandra Stanaćev, Ana Dabović, Nevena Jovanović, Dajana Butulija, Tina Krajišnik, Aleksandra Crvendakić, Snežana Bogićević, Teodora Turudić, Jovana Nogić, Miljana Bojović, Maja Miljković, Nikolina Milić, Maja Škorić, Mona Zarić i Milica Popović. Uz ekipu je i Sonja Petrović, koja neće moći da pomogne u mečevima ovog „prozora“ protiv Turske i 17. novembra na gostovanju u Albaniji zbog povrede.

Selektorka Marina Maljković ističe važnost prvog meča sa Turskom.

- Prvo nas čeka Turska. Dobili smo informaciju da definitivno Holingsvort igra za njih, da se Stouks povredila. Da li je to teža opcija ili nije? Holingsvortova je jedna od najjačih centara u ženskoj košarci i Turska sa njom igra na potpuno drugačiji način. Sasvim sigurno da mi tome možemo da odgovorimo, to ćemo i videti na samoj utakmici u četvrtak. Prtotivnice su promenile sastav, dve vodeće igračice Đora i Caglar nisu u sastavu, a to su košarkašice iz prve petorke. Kažem, velika je promena u odnosu na Evropsko prvenstvo je što im ne igra Stouks, nego Holingsvort. Neće biti nimalo lako, znate da uvek volim da kažem istinu, što ne znači da bežim od pobede, daleko od toga... Znači, biće mnogo, mnogo neugodnije nego na prijateljskim utakmicama pred EP - rekla je Marina Maljković, selektorka bronzanih devojaka sa Evrobasketa.

Ona je pred meč sa Turskom podvukla jednu bitnu stvar.

- Svi se prvi put susrećemo sa tim da imamo samo tri treninga pred utakmicu. Ranije je uvek bilo pet-šest dana u kvalifikacijama do meča, sada se to promenilo. Naravno da to otežava neke stvari, devojke su praktično juče i prekjuče igrale utakmice za klubove.

Postoje i prvi, manji problemi pred samo okupljanje i start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine.

– U startu imamo problem što Nikolina Milić kasni, izgubila je avion i pitanje je da li će doći na današnji trening. Dakle, za dva dana moramo sve da spremimo za Tursku, i napad, i odbranu. Ali, bože moj, tu smo i idemo da se spremamo. Ono što raduje je to što sam minulog vikenda pozvala mlade košarkašice koje ranije nisu bile u priči za reprezentaciju i jako sam zadovoljna. Sve su radile kako treba, trebalo je da zadržim jednu igračicu, nisam mogla da se odlučim i zadržala sam dve, što je pozitivno. I žao mi je to nisam uspela da vidim i dve koje su bile pozvane, Ivanu Katanić i Mašu Janković, zbog bolesti i povreda, žao mi je zbog njih što su propustile izuzetno dobre treninge. Nadam se da ću ih videti što pre, računam na njih kao i na sve ostale devojke.

Posle meča sa Turskom u Hali sportova „Ranko Žeravica“, sledi gostovanje Albaniji u Draču tri dana kasnije.

– Prvo Turska, samo smo na nju fokusirani. Devojke su sad stigle, tu su da pokušamo da pobedimo Tursku. Ni na kraj pameti nam nije Albanija. O njoj tek posle četvrtka.

Marina Maljković će na raspolaganju imati deset od 12 bronzanih igračica sa Evropskog prvenstva, a tu su i neka nova lica.

- Protiv Turske, kao što sam i htela, vrlo verovatno će tih deset devojaka sa Evropskog prvenstva biti na terenu. Ne treba da objašnjavam koliko će nam nedostajati Sonja Petrović, jedna od naših vodećih igračica u svakoj utakmici jer nam je izuzetno važna, ali i Dragana Stanković, koja je proteklih meseci imala jako dobre partije u mom bivšem klubu Galatasaraju. Ona odlično poznaje sve te turske igračice, tako da će nam mnogo faliti njih dve, ali kažem, nadoknadićemo njihov izostanak ostalim devojkama koje su došle. Tu je i Tina, sada Krajišnik, nekada Jovanović, koja nije bila kod mene u reprezentaciji zbog raznih povreda i bolesti, nikako se nismo poklopile. Kada sam ja bila tu, ona nije bila u stanju da igra za reprezentaciju, činjenica je da je godinama imala neki zdravstveni problem kada sam bila na mestu selektora, pa su mnogi pomislili da je možda neću zvati. Međutim, vi znate da je Srbija ispred svega. S ozbirom na to da nam nedostaju i Sonja Petrović i Dragana Stanković, izuzetno mi je drago da je Tina s nama i sasvim sam sigurna da će ona dati svoj doprinos već u četvrtak. Mnogo očekujem od nje i od Nine Milić.

Atmosfera na Evrobasketu i u Zrenjaninu i Beogradu je bila fantastična, pa se Marina Maljković i košarkašice nadaju da će tako biti i protiv Turske.

- Mislim da će sada protiv Turske biti još bolje nego na Evropskom prvenstvu. Nismo ni pred EP razmišljale da neće biti lepo u Areni, bilo je mnogo lepo. Jako se radujemo povratku u istinski hram košarke, u Halu sportova "Ranko Žeravica". Tu smo imale i one prve kvalifikacije 2012. godine, kada smo krenuli od nule, to je bio početak našeg puta. Zaista mislim da će tribine biti pune i da će nam publika pomoći da premostimo neke probleme o kojima sam pričala - poručila je selektorka Srbije Marina Maljković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati