Fudbal

[ Izvor: Sportklub ]

08. 01. 2023. 09:38 3

Nekad u fudbalskoj eliti, danas ne postoje ili tavore

Premijerna sezona Super lige Srbije, 2006/07, Crvena zvezda je nadmoćno osvojila titulu prvaka, vicešampion sa čak 17 bodova zaostatka bio je Partizan, trećeplasirana ekipa Vojvodine. Iza velike trojke srpskog fudbala, redom, Bežanija, Hajduk (Kula), Mladost (Apatin), OFK Beograd, Banat, Smederevo, Borac (Čačak), Voždovac i poslednjeplasirani Zemun.

Verovali ili ne, od tadašnjih 12 članova elitnog ranga, uz pomenuti trio Crvenu zvezdu, Partizan i Vojvodinu, trenutno je u Super ligi samo još Voždovac, ekipa koja se posle te sezone preselila u Prvu ligu Srbije. Od preostalih osam timova neki sada tavore u najnižim rangovima srpskog fudbala! Sport klub je uradio kratku retrospektivu timova koji su nekad bili u elitnom rangu srpskog fudbala, od pomenute sezone 2006/07. Krenimo redom.

Bežanija

Bežanija je dve sezone igrala u eliti, u Prvu ligu Srbije ispala je na kraju sezone 2007/08. Narednih 11 sezona klub iz istoimenog dela Beograda nastupao je u Prvoj ligi Srbije, a potom je definitivno “posustao”. Ophrvana finansijskim problemima, Bežanija je krenula od dna, konkretno – A grupe Međuopštinske lige “Beograd”. I tu su već četvrtu godinu zaredom. Trenutno su lideri na polusezoni, u ligi koja broji 13 timova, imaju deset pobeda i dva poraza, ukupno 30 bodova, koliko i drugoplasirana Velika Moštanica.

Zanimljivo, u ovoj ligi je i Železnik, nekadašnji osvajač nacionalnog Kupa. Sada pod imenom Železnik 1930, Lavovi su treći, a za vodećim dvojcem zaostaju sedam bodova. Ne treba zaboraviti da je Bežanija stigla i do Evrope, u sezoni 2007/08 eliminisana je u prvom kolu tadašnjeg Kupa UEFA, od albanskog tima Besa Kavaja (2:2, 0:0).
Kad smo već pomenuli Železnik, on nije dočekao samostalnost Srbije u elitnog rangu. Lavovi su osvojili Kup Srbije i Crne Gore u sezoni 2004/05, sezonu pre toga bili su treći u Super ligi. Ali, nedugo potom predsednik kluba Dragan Bulić najavio je gašenje, a to se konačno i dogodilo fuzijom sa Voždovcem. Posle toga je tim FK Železnik Lavovi počeo da igra u Trećoj beogradskoj ligi, a 2015. je usledila još jedna fuyija, tada sa Radničkim sa Novog Beograda. Od sezone 2020/21 klub se ponovo takmiči u Međuopštinskoj ligi FSB, pod imenom FK Železnik 1930.

Hajduk (Kula)

Hajduk iz Kule je beležio zapažene rezultate u Super ligi Srbije. I tako je bilo sve do sezone 2012/13, kad je ekipa zauzela osmo mesto u konkurenciji 16 timova. Skupština ovog kluba donela je 30. jula 2013. godine odluku o gašenju, posle 101 godine postojanja.

„Sa neizmernom tugom i velikim razočarenjem obaveštavamo sve Kuljane, navijače, simpatizere i ljubitelje sporta i fudbala koje je naš gradski klub stekao tokom 101 godine postojanja i tokom 22 godine igranja u vrhu srpskog fudbala… da se Hajduk kakvog znamo gasi“, navedeno je tada na zvaničnoj stranici kluba na Fejsbuku.

Ranije je predsednik Zoran Osmajić podneo ostavku zato što su na naplatu došli stari dugovi, koje klub nije imao kako da vrati. Celokupna uprava, uključujući i predsednika kluba Osmajića, kao i omladinci i kadeti prešli su u novoosnovani OFK Hajduk, koji je sebe smatrao legitimnim naslednikom FK Hajduk. Ali, i OFK Hajduk je prestao da postoji nakon sezone 2015/16. Sezone 2018/19. dolazi do spajanja ugašenog kluba FK Hajduk 1912 i FK Odžaci iz Odžaka, pa je klub počeo da se takmiči u Srpskoj ligi “Vojvodina”, gde je i sada. Kuljani su na sredini tabele, sa osam bodova manjka u odnosu na lidera, somborski Radnički.

Kroz ovaj tim prošlo je mnoštvo sjajnih igrača, neki od njih su Dejan Osmanović, Niša Saveljić, Zoltan Sabo, Ljubomir Fejsa, Đorđe Tomić… Igrao je Hajduk u Intertoto kupu, kasnije stigao i do UEFA Kupa, pa potono izborio plasman u Intertoto Kup 2007. godine… Sada su za klub iz Kule ipak došla neka druga vremena, za razliku od zlaznih godina i sponzorstva firme “Rodić MB”.
Smederevo

Smederevo će naredne godine proslaviti vek postojanja. U međuvremenu, klub iz grada na obali Dunava imao je mnogo uspona i padova. Najsvetliji trenuci bili su osvajanje Kupa Srbije i Crne Gore u sezoni 2002/03, pod imenom Sartid, kao i nastupi u Evropi. Konkretno, Smederevci su najpre u sezoni 2001/02 nastupili u Intertoto Kupu, sezonu kasnije i u Kupu UEFA, a u Evropi su igrali pet godina uzastopno! Imali su i sjajno fudbalsko zdanje, vrlo dobar teren, odane navijače, vrhunske fudbalere, teško je i nabrojati ih sve, a nekoga ne zaboraviti i o njega se ogrešiti…

Ali, nekoliko godina kasnije usledile su velike muke po smederevski fudbal. Klub je poslendji put u Super ligi Srbije nastupao u sezoni 2012/13, a već dve goidne kasnije bili su članovi Srpske lige “Zapad”. Fuzijom Smedereva i Seljaka iz Mihajlovca nastao je najpre klub Semendrija 1924, a potom je klubu ime promenjeno u Smederevo 1924.
Zbog dokazanog učešća u nameštanju utakmice 24. kola Srpske lige “Zapad” odigranog 29. aprila 2017. godine, na kraju sezone je odlučeno da klubovi Smederevo 1924 i Mihajlovac 1934 budu izbačeni iz lige u Podunavsku okružnu ligu, dva ligaška nivoa niže u odnosu na Srpsku ligu Zapad. Nakon žalbe Smederevcima je ipak omogućeno da i sledeće sezone takmiči u Srpskoj ligi, dok je odluka da Mihajlovac bude izbačen u Podunavsku okružnu ligu ostala na snazi. Smederevo 1924 trenutno se takmiči u Srpskoj ligi “Zapad”, na čelu su tabele sa 11 trijumfa i četiri remija iz 15 mečeva, trenutno sa tri boda više ispred ekipe Borac 1926.

Borac (Čačak)

Kad je krajem jula 2019. godine fudbalski klub Provo iz okoline Šapca promenio ime i registrovao se na adresi Borca iz Čačka, mnogima su ta dešavanja bila prilično sumnjiva i u najmanju ruku čudna. Posebno zbog činjenice da su ova dva mesta udaljena jedna od drugog čitavih 150 kilometara. Samo koji dan pre toga, Čačani su napustili Prvu ligu Srbije zbog nedostatka finansijskih sredstava, a na njihovo mesto uskočio je Novi Pazar, iako je na kraju te sezone bio čak ispod crte i trebalo je da se preseli u Srpsku ligu “Zapad”!
Čačani, tada pod imenom Borac 1926, nastavili su takmičenje u Srpskoj ligi, odmah se vratili u Prvu ligu Srbije godinu dana kasnije, ali su potom ponovo ispali u treći rang srpskog fudbala. Tu su i sada, kao što smo već rekli imaju tri boda manje od lidera Smedereva, sa kojima će očigledno voditi veliku borbu za plasman u viši rang.

Ne tako davno Borac je igrao i protiv slavnog Ajaksa, u okviru treće runde Kupa UEFA, prethodno eliinisavši moldavsku Dačiju i bugarsku Lokomotivu iz Sofije, u sezoni 2008/09. Prethodno je Borac zauzeo visoko četvrto mesto u Super ligi Srbije, a ekipu su sa klupe vodili najpre Miodrag Božović, potom i Milovan Rajevac. Borac je u sezoni 2011/12 stigla i do finala Kupa Srbije, gde je poražena od Crvene zvezde.

Gašenje kluba, odnosno pokušaj spajanja sa Provom, iznedrio je i veliki skandal. Mnogi bivši igrači čačanskog tima ostali su neisplaćeni, pa je reagovao i Sindikat profesionalnih fudbalera “Nezavisnost”, koji je uz podršku FIFPro i i FIFA uspeo da izdejstvuje da pomenuti fudbaleri dobiju svoj pošteno zarađen novac. A da bi do toga došli, morali su čak i da organizuju štrajk glađu. Učinilo je to 25 bivših fudbalera Borca od 8. do 10. juna, zahtevajući od gradskih vlasti Čačka da im isplati zaostale zarade koje im je dugovao klub.

Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, odbio je da primi fudbalere koji su štrajkovali i posle tri dana njihovog protesta, saopštio je da grad nije nadležan za isplatu njihovih zaostalih plata i da ono protestuju „na pogrešnoj adresi“. Ipak, problem je nekako na kraju rešen.

OFK Beograd

O bogatoj istoriji Romantičara nije ni potrebno pričati, kao ni o brojnim mečevima koje stariji ljubitelji fudbala pamte. Takođe, na Staroj Karaburmi igrali su velikani srpskog fudbala, među njima i brojni reprezentativci. Ali, klub je bio čak pred gašenjem, ali je nekako sačuvan. Poslednjih dana 2022. godine najavljen je lepši period plavo-belih, koji su dobili novo rukovodstvo, predvođeno sinovima Zvezdana Terzića i Mitra Mrkele, Kostadina Terzića i Andreja Mrkele. Njima je pridodat i Stefan Babović.

Bilo kako bilo, OFK se prilično srozao, Omladinski stadion je u izuzetno lošem stanju, a klub se već neko vreme takmiči u Srpskoj ligi “Beograd”. Romantičari su u eliti poslednji put bili u sezoni 2015/16, kad su ispali u Prvu ligu Srbije. U toj sezoni odigran je i meč na stadionu Obilića, u kojem je Crvena zvezda slavila protiv OFK Beograda posle velikog preokreta sa 6:2, a o tom susretu i danas se priča.
Uglavnom, OFK Beograd je već sledeće sezone bio poslednji u Prvoj ligi Srbije, a od sezone 2017/18 nastupa u Srpskoj ligi. Tu su Romantičari doduše konstantno u vrhu, ali nikako nisu uspevali da se vrate u Prvu ligu. Ove sezone imaće novu priliku, u prilog bi trebalo da im ide i konsolidacija rukovodećeg kadra i najavljena pomoć Crvene zvezde. Na polusezoni OFK beograd je na petoj poziciji, sa osam bodova manje od vodeće Zvezdare, ispred su još Zemun, Torlak i Teleoptik.

Zemun

Već smo pomenuli Zemunce, oni će biti takmac Romantičarima za borbu za plasman u Prvu ligu Srbije. Zemunci su već nekoliko puta išli gore-dole, a poslednji put su u eliti bili u sezoni 2018/19. Nekadašnji finalista Kupa Srbije posle sezone 2006/07 je prilično potonuo, brzo je stigao i do Srpske lige “Beograd”. Uspeo je Zemun koliko-toliko da se konsoliduje, da se konačno na kraju sezone 2014/15 vrati u Prvu ligu, a dve godine potom i u elitni rang takmičenja. Usledio je novi pad Zemunaca, ponovo do Srpske lige, u kojoj su i sada…Problem je i prilično loše stanje Gradskog stadiona u Zemunu, na kojem se ne tako davno i urušio jedan od spoljnih zidova. Klub i dalje ima verme navijače, popularne “Taurunum bojse”, koji bodre Zemun i u mečevima daleko slabijeg kvaliteta nego što je to bio slučaj kad su za ovu ekipu između ostalih nastupali Slobodan Santrač, Mateja Kežman, Dragan Mance, Nenad Milijaš, Miloš Šestić, Dragan Mladenović, Vladimir Stojković, Nenad Lalatović, Ilija Stolica, Igor Matić, Pavle Ninkov i mnogi drugi…

Rad

Još jedan u nizu beogradskih klubova koji su u elitnom rangu imali zapaženu ulogu, a sada tavore. Građevinare je takođe ukočio nedostatak finansijskih sredstava, tako da klub sa Banjice trenutno životari, nekako uspeva da opstane u Prvoj ligi Srbije, ali je čini se samo pitanje vremena i kad će Rad zaigrati u Srpskoj ligi “Beograd”. Gde su već ispadali i trenutno se takmiče za ovaj rang fudbala giganti, OFK Beograd i Zemun.

Rad je u Super ligu Srbije igrao od sezone 2008/09, a tu su se zadržali čitavih 13 godina. Ipak, na kraju sezone 2020/21 Građevinari su ispali u Prvu ligu Srbije, gde su trenutno na pretposlednjoj, 15. poziciji. Klub je imao i mnoštvo problema sa navijačima, popularnih “Junajted forsima”, pripadnici ove grupe povezivani su sa brojnim kriminalnim delima. Pominjalo se i prisustvo Danila Vučića, sina predsednika Srbije, koji je i viđan u loži stadiona “Kralj Petar Prvi” na Banjici. Između ostalog, putovao je i u Požegu, u automobilu „leksus“ pod rotacijom, u pratnji „Kobri“ i drugog obezbeđenja, gde je prisutvovao fudbalskoj utakmici između domaće Sloge i beogradskog Rada. Bilo kako bilo, Radu sada preti ispadanje u treći rang sprskog fudbala.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati