Fudbal

I. V.

01. 01. 2023. 07:00 5

Ko je fudbalski Zoro koji je opčinio svet na Mundijalu

Za Mesija se očekivalo da će biti najbolji na svetu, za Mbapea da će verovatno biti prvi strelac Mundijala, da će Luka Modrić biti u top 5, ali da će momak od 20 godina iz odbrane opčiniti svet - baš i nije. Znalo se da je hrvatski Zoro Joško Gvardiol talentovan štoper, skup na tržištu, ali da će odigrati šampionat kao da ima 35, pouzdano, sigurno, borbeno... Pa baš i nije.

I onda tokom prvenstva u Kataru za sadašnjeg asa Lajpciga, a bivšeg zagrebačkog Dinama, nizale su se ponude, kao na licitaciji: Čelsi je dao 80 miliona evra, Mančester siti je podigao na 100, pa Real na 120! A za to vreme, dok su se milioni i milioni nizali, Joškov otac je i dalje prodavao ribu na zagrebačkoj pijaci!

Njegove fenomenalne partije, komandovanje poslednjom linijom, neverovatne predispozicije i potencijal koji ima vodile su Hrvatsku do trećeg mesta. Sa sve maskom na licu, kao Zoro osvetnik, pošto je deset dana pre starta Svetskog prvenstva slomio nos.

A njegova životna priča zaista je neverovatna. Zbog torture jednog trenera hteo je da prekine karijeru, kada je kretao da se bavi fudbalom...

- Dolazio sam na trening sa voljom, onda tamo me neko ponižava. Imao sam problem, jer sam imao popodnevnu nastavu, onda me tata čeka ispred škole, vozi, jedem sendvič u autu, dođem na trening. I tamo bude sve i svašta. Dođe meč, ne igram, pa onda malo ulazim. Zapitao sam se, za šta treniram kada dajem maksimum, a ne igram? Shvatio sam da neće ceo život biti isti trener. Došao je novi, video je tu gde jesam i eto - ispričao je Gvardiol u podkastu "Inkubator" jednom prilikom.

Kada je sa 17 godina dao gol za Dinamo, tramvajem je posle utakmice otišao kući. Ta slika aktuelna je i danas...

- Nekad imam prevoz, nekad me roditelji voze, ali često sa treninga i mečeva idem kući tramvajem. Roditelji nisu bili kući, sestra mi je tada došla umorna kući s posla, spremala je večeru, rekao sam joj da ću doći tramvajem - pričao je Gvardiol u intervjuu za "Jutarnji list" posle tog pogotka.

Njegov otac se bavi ribolovom i to je put kojim bi i Joško krenuo, da nije postao fudbaler.

- Tata prodaje ribu, uveče idu u lov, pa odmah to što ulove voze do Zagreba i onda ujutru sveža riba sitže u ribarnice. Tata ustaje u četiri ujutru, ide na Dolac kako bi preuzeo i sredio sve da bude spremno za prodaju. Da nisam u fudbalu, verovatno bih išao njegovim stopama. Ranije sam znao, dok su treninzi bili kraći, da produžim do njega u ribarnicu i da provodimo vreme zajedno. Miris ribe mi nikada nije smetao.

Počeo je ni iz čega, sada se za njega otimaju velikani. Dobri momak iz Novigrada biće naredne decenije sigurno vođa kluba u kojem bude nastavio karijeru, najbolji štoper na svetu i lider hrvatske reprezentacije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati