Fudbal

[ Izvor: Telegraf.rs ]

28. 12. 2022. 14:21 30

Gde je nestalo 7,7 miliona evra iz kase FSS za dve nedelje "odmora" u Kataru?

Mnogo pitanja pokrenuto je posle ispadanja u Kataru, koja je neslavno završila svoju priču, iako se cela nacija nadala da bi konačno mogli da dođemo do uspeha. Uspeh bi bio bar prolazak grupe, ali ni do njega nije došlo, a Srbija je na kraju završila takmičenje na 29. mestu, sa jednim bodom i gol razlikom 5:8.

Ono što boli više od poraza na fudbalskom terenu jeste vređanje inteligencije naciji. Najpre od strane selektora koji nije želeo da podnese ni deo odgovornosti zbog očajnog vođenja tima, koji nije želeo da razgovara sa novinarima koji su izveštavali u Kataru, možda i znajući sa kakvim bi pitanjima mogao da se suoči, već tek po dolasku u Beograd, gde je imao faktički monolog od sat i po, bez konkretnog priznavanja mnogih grešaka.

Ali, još više boli vređanje inteligencije od strane generalnog sekretara Jovana Šurbatovića, koji se na sednici hvalio da su ostvareni veliki prihodi. Dakle, još treba i da aplaudiramo što su od skoro 12 miliona evra sačuvali malo više od četiri. Ostaje misterija na šta je potrošeno 7,7 miliona evra!
Orlovi su u Kataru proveli 16 dana, prethodno su bili i četiri dana u Bahreinu. Stoji da su cene smeštaja u hotelima bile skupe. Ali, upravo zato je FIFA i dodelila toliki novac savezima, da ne mora da razmišlja o tome. Srbija je u Kataru imala 26 igrača, na sajtu saveza je i 20 članova stručnog štaba uz selektora.

Dakle, 46 članova je brojala delegacija kada računamo samo igrače i trenere. Ako na to dodamo Nenada Bjekovića i Jovana Šurbatovića, brojka je 48. Da kažemo da je bilo još desetak ljudi iz delegacije od zaposlenih iz Saveza i da je brojka išla do 60, prema trenutnim cenama da svako od njih ima svoju sobu, tu je oko 400.000 evra troškova samo za hotel.

Međutim, ostaje pitanje da li je to bila ukupna brojka, jer su u hotelu bili i mnogi kojima tu nije bilo mesta. Mnoge poznate ličnosti, prijatelji čelnika Saveza, selektora i njegove porodice. Porodice i žene igrača nisu bile u hotelu gde su bili i igrači, što mnogi misle, a njima je dozvoljeno da dođu u hotel tek dan pred meč sa Švajcarskom.Ostaje pitanje ko je i koliko platio za mnoge "prijatelje Saveza" od kojih je vrveo hotel u Kataru i zbog kojih često ni sami igrači nisu imali mira da se fokusiraju na utakmice i treninge.

Premije su sigurno jedna od "najproblematičnijih stavki". Kako je Novica Tončev izneo na sednici Izvršnog odbora, igrači su dobili premije od 100.000 evra, što je i zasluženo, jer su oni i najzaslužniji uz stručni štab što su došli do Katara. Kada se to podeli na 26 igrača, dobijamo 2.6 miliona evra. Uz to i troškove od oko 400.000 evra to je 3.000.000 evra na najvažnije stavke.

Ostaje pitanje gde je preostalih 4,7 miliona evra. Iznajmljivanje aviona za čarter letove kreće se između 50.000 evra i 80.000 evra, da kažemo da je bilo čak i 100.000 evra. Orlovi su imali čarter let od Beograda do Bahreina, potom i od Bahreina i do Katara i na kraju od Katara do Beograda i ovde bi u vrh glave troškovi mogli da iznose 200.000 evra i to ako ste široke ruke, dolazimo do cifre od 4,7 miliona evra.

Tončev je izrekao i da je selektor Dragan Stojković dobio premiju u iznosu od 1,5 miliona evra, a da su Nenad Bjeković, Jovan Šurbatović i Stevan Dika Stojanović podelili po 350.000 evra.
Zamislite kako bi onda trebalo da se oseća jedan Aleksandar Mitrović, čovek koji je svojim golovima bukvalno doneo Katar, kada čuje da Jovan Šurbatović, Nenad Bjeković i Stevan Stojanović imaju tri puta više novca za od njega za plasman u Katar?!

Nesumnjivo je atmosfera bila narušena u Kataru, to se osećalo na svakom koraku. Napravljena je i vašarska atmosfera, čak su se organizovali i smeštaji i događaji u Dubaiju uz koncerte nekih poznatih muzičkih zvezda. Neki čelnici su se očigledno ponašali i kao bogati šeici, pa su se razbacivali novcem za koji nisu zaslužni ni promil.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 30

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati