Fudbal

[ Izvor: Danas ]

11. 11. 2022. 08:55 0

Da li bi Maradonina „Božija ruka“ zavarala i VAR 1986?

Mnogo je fudbalera prodefilovalo kroz najvažniju sporednu stvar na svetu i mnogo je čudnih poteza viđeno u istoriji fudbala, ali niko nije bio kao -– Dijego Armando Maradona. Upravo je on izveo najčudniji potez u istoriji ove igre - čuvenu „Božju ruku“.

U 51. minutu meča četvrtfinala Svetskog prvenstva u Meksiku 1986. godine, Maradona i njegov saigrač Horhe Valdano pokušali su da izvedu dupli pas kako bi probili englesku odbranu, a onda je legendarni fudbaler pokušao da nadskoči engleskog golmana Pitera Šiltona.

pak, kako je bio nizak ispružio je ruku u vazduhu i pesnicom udario loptu koja je ušla u praznu mrežu, a glavni sudija Tunižanin Ali Benaser to nije video i pokazao je na centar. Maradona je tada prišao saigračima i vikao im da krenu da trče da se raduju, kao da je sve u redu, iako su svi videli šta je uradio – što je bila taktika koja je u vreme kada nije postojao VAR zavarala sudije. Danas, naravno, nema dileme da bi takav gol bio poništen i da bi Argentinci morali da nađu „pošteniji“ način da prođu dalje.

Četiri minuta kasnije postigao je drugi gol koji je proglašen za najlepši gol svih svetskih prvenstava. Sam je predriblao polovinu engleskog tima i golmana Šiltona i u svom maniru ćušnuo loptu u mrežu.

U fudbalskoj istoriji će zauvek ostati u sećanju 22. jun 1986, kada je slavni argentinski as ponizio čitavu protivničku ekipu Engleske pred 115.000 gledalaca na stadionu Asteka u Meksiko Sitiju i praktično sam uveo „Gaučose“ u polufinale.

Kasnije su Argentinci i osvojili taj Mundijal, a Maradona je stekao status božanstva u svojoj domovini. Interesantno, Maradona nikada nije žalio zbog gola koji je postigao rukom protiv Engleske, koji je nazvao „Božijom pravdom“.

Nikada nije krio da je tom utakmicom želeo da se revanšira Englezima za poniženje pretrpljeno četiri godine ranije na Foklandskim ostrvima. Naime Velika Britanija je nanela težak poraz argentinskoj vojsci u tom ratu, a on je taj poraz u ratu doživeo emotivno.

Maradona je odmah posle meča rekao da je gol postigao „malo glavom, malo božjom rukom“.

„Božja ruka“ – La mano de Dios je bio termin kojim je argentinski fudbaler opisao gol koji je postigao za Argentinu protiv Engleske na Svetskom prvenstvu 1986. godine i on će ostati ugraviran u sećanjima svih kojima je fudbal više od igre.

U autobiografskoj knjizi „Moj mundijal, moja istina“ (Mi Mundial, mi verdad), Maradona je napisao da je sa svojim saigračima želeo da oda počast vojnicima poginulim u ratu za Foklandska ostrva na Atlantiku.

Pobeda Argentine nad Engleskom sa 2:1 obeležena je Maradoninim golom za koji mnogi i danas smatraju da je postignut rukom i da predstavlja jednu od najvećih nepravdi u istoriji fudbala.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati