Fudbal

[ Izvor: Mozzartsport ]

04. 11. 2022. 06:00 4

Srbija 2024. bez direktnog mesta u Ligu šampiona

Ono što se najavilo pre nekoliko nedelja ispostavilo se kao tačno: Turci su naša najveća pretnja kada govorimo o nacionalnom koeficijentu. U tom momentu ozbiljno su rasli, a nakon poslednje runde grupne faze duvaju nam za vrat. I to nije najgore od svega. Sada već možemo da konstatujemo - na proleće, ili preciznije rečeno verovatno već u martu, prepustićemo im 11. mesto.

To je u najkraćem rezime svega što se sinoć izdešavalo u završnih 90 minuta Lige Evrope i Lige konferencije. Crvena zvezda nije uspela da slavi u Monaku i produži evropsku odiseju, pa smo tako ostali s jednim timom u nokaut fazi.

Partizan je sam srpskom koeficijentu doprineo sa dva boda (2,000), jedan za remi sa Slovackim i jedan kao bonus za drugo mesto u grupi. Kada se to podeli sa četiri (broj naših klubova što su započeli evropsku sezonu) dobijamo pravu cifru (0,500) koja se slila na 'gomilu'.

Srbija je tako svoj učinak podigla sa 31,375 podigla na 31,875.

Ono što nam nikako nije išlo na ruku jeste još jedan četvrtak gotovo apsolutne dominacije Turaka. Trabzon, Fenerbače i Bašakšehir su ostvarili pobede, dok je Sivas remizirao. I što je najgore, sva četiri kluba nastavljaju takmičenje na proleće.

Imajući u vidu da je Turska trenutno na samo 0,775 minusa u odnosu na Srbiju, jasno vam je da su šanse da se odbranimo zaista minimalne. Ostaje nam, doduše, da se uzdamo u paklen žreb za njihove klubove, ali suštinski - mrka kapa.

Podsetimo, usled promena koje su najavljene u raspodeli mesta za Ligu šampiona od sezone 2024/25, ta 11. pozicije svakako više neće donositi direktno mesto u grupi elitnog takmičenja. Analizirali smo već i došli do zaključka kako svakako nije realno da se zadržimo u tim visinama, međutim ono što nikako ne bi valjalo jeste da ponovo padnemo ispod 15. mesta.

Ukoliko sve ostane kao do sada (ili bolje reći ako UEFA ne nastavi da podleže pritisku iz ECA), pozicija u TOP 15 garantuje dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, odnosno mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

U tom smislu ima i dobrih vesti. Pod broj jedan, Česi su sinoć ostali bez predstavnika; pod dva, jedan je preostao Švajcarcima, Norvežanima i Dancima. A oni su iza nas i opasno kidišu.

Ukrajinci su trenutno 16, imaju još dva 'živa' kluba (Šahtjor i Dnjipro) i protiv njih treba navijati na proleće. Sreća u nesreći je što oni sve dele sa pet.

Nama ostaje da držimo palčeve Partizanu, da nam donese još koji bod, da pet predstavnika u Evropi imamo i u sezoni 2024/25.

Podvucimo još jednom: srpski prvak ima zagarantovano mesto u grupnoj fazi Lige šampiona naredne jeseni ukoliko prvak Evrope iz tekuće sezone kroz svoju ligu obezbedi mesto u eliti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati