Fudbal

Direktno.rs [ Izvor: Mozzartsport ]

11. 07. 2021. 06:45 0

Mesi više nije gubitnik! Argentina osvojila Kopa Amerika (VIDEO)

Suze radosnice na licama Argentinaca. Napokon. Red je bio da se i jedna od najfudbalskijih država planete obraduje. Šest vezanih finala je izgubila, patila u raznim takmičenjima na reprezentativnom nivou, da bi na terenu najvećeg rivala njeni igrači podigli u vis pehar, tako što su savladali Brazil u Riju i postali prvaci Južne Amerike.

U velikom finalu presudio je Anhel Di Marija sredinom prvog poluvremena, kad je genijalni pas Rodriga de Pola pretvorio u lob dovoljan da kolegi i kapitenu Lionelu Mesiju omogući radovanje prvom trofeju u dresu državnog tima - 1:0.

Gauočosi su na taj način 15. put pokorili Zeleni kontinent, prvi od 1993. kad su slavili u Ekvadoru. Ovo znamenje ima veću specifičnu težinu, jer je osvojeno na legendarnoj Marakani, u domu selekcije koja ja važila za blagog favorita uoči početka turnira. Štaviše, kakav je uspeh ostvarila ekipa Lionela Skalonoija verno ilustruje podatak da je Titeovom Brazilu nanela tek šesti poraz u poslednjih pet godina. Teško je savladati Selesao, još kad se to desi na njegovom terenu... Nije ni čudo što su Argentinci popadali od sreće na travu čim je sudija Esteban Ostojić poslednji put dunuo u pištaljku na 47. izdanju Kopa Amerika.

Trijumf Argentine u finalnom susretu čist kao suza i direktna posledica tri detalja.

Prvi je moćni vezni red, posebno triling zadnjih veznih, Paredes, Lo Selso i De Pol. Njih trojica su najpre „pojela“ Kazemira i Freda, ukočila Lukasa Paketu koji je predstavljao jednu od glavnih tački oslonca Brazila u prethodnim mečevima, a usput delili pasove unapred takve da izlude protivničku odbranu. Jedan takav De Polov ispostavio se ključnim, brza lopta u prostor na koju je, pravo s neba, doleteo argentinski Anđeo čuvar u liku Anhela di Marije i na atraktivan način smestio je iza leđa Ederson.

Di Marija je ta druga karika u lancu Argentininog uspeha.

Treća je Emilijano Martinez, s obzirom da je golman Aston Vile sjajno branio i sprečio domaćina da u drugom poluvremenu kruniše nešto bolju partiju nego u početnih 45. minuta.

Da, tačno je da Lionel Mesi nije odigrao najbolji meč otkako nosi dres Argentine, istina je i da nije iskoristio zicer da overi pobedu - na još jedno savršeno dodavanje Rodriga de Pola – ali već danas se toga niko neće sećati. Pisaće samo da je as Barselone konačno razbio maler i posle 16 godna igranja za reprezentaciju osvojio neko veliko takmičenje (izuzev olimpijskog zlata 2008, mada ono nema tu vrednost zato što selekcije ne šalju najjače sastave).

Brazil? Neprepoznatljiv. Slovio je za mašinu koja melje sve pred sobom, tri godine nije poražen u takmičaraskim susretima (prethodno od Belgije u četvrtfinalu Mundijala u Rusiji), ali se u Riju slomio pod velikim psihološkim pritiskom. Kao da nije odgovori na velike zahteve nacije, bio je suviše nervozan, lopta ga nije sluša, prva zvezda Nejmar ništa vredno pomena nije iskreirao u finalu, a pokušaji rezerviste Gabrijela Barbose pokazali su se nedovoljnim da se sruši ovakva Argentina.

Stabilna, čvrsta, postojana. Kao planinski venac Anda na prostoru Južne Amerike. Na tom vrhu vijori se plavo-bela zastava, sa suncem u središtu koje milije razdragana lica nacije opčinjene fudbalom. Raduj se, Argentino!

BRAZIL - ARGENTINA 0:1 (0:1)

Stadion: Marakana (Rio de Žaneiro). Sudija: Esteban Ostojić (Urugvaj). Strelac: Di Marija u 22. minutu. Žuti karton: Fred, Paketa, Lodi, Markinjos (Brazil), Lo Selso, Paredes, De Pol, Otamendi (Argentina)

Brazil: Ederson - Danilo, Markinjos, Tijago Silva, Renan Lodi (od 76. Emerson) - Kazemiro, Fred (od 46. Firmino) - Everton (od 63. Vinisijus Žunior), Paketa (od 76. Gabrijel Barbosa), Rišarlison - Nejmar. Selektor: Tite.

Argentina: Martinez - Montiel, Romero, Otamendi, Akunja – De Pol, Paredes (od 54. Rodrigez), Di Marija, Lo Selso (od 63. Taljafiko) - Mesi, Lautaro Martinez. Selektor: Lionel Skaloni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati