Fudbal

[ Izvor: Mediji ]

24. 06. 2021. 17:53 3

UEFA ukinula fudbalsko pravilo staro 56 godina

Evropska kuća fudbala rešila je da povuče revolucionaran potez. Naime, jedno od najpoznatijih pravila u ovom sportu više neće važiti: Pravilo o većoj važnosti gola datog u gostima, ako timovi dvaput međusobno igraju u nokaut fazi nekog evro-nadmetanja.

Ovaj čuveni fudbalski propis na snazi je od 1965, odnosno punih 56 godina, a danas je UEFA na svojim nalozima na društvenim mrežama poručila da se ono - ukida

I to da se ukine "odmah", odnosno da se bez tog propisa igraju predstojeći evro-kupovi, počev od sezone 2021/2022 koja je pred nama.

Ovo će uticati na sve buduće mečeve Lige šampiona, Lige Evrope, kao i novoustanovljenog, trećeg po rangu evropskog klupskog nadmetanja, Lige konferencija.

Prema Pravilima fudbalske igre, ako u nokaut fazi evropskih klupskih nadmetanja rezultat bude nerešen posle 180 minuta igre (po 90 u oba međusobna meča), u dalju fazu takmičenja prolazi ekipa koja je dala više pogodaka na gostujućem terenu. Do sada je, ako je rezultat posle dvomeča izjednačen, dalje prolazio tim koji je dao više golova u gostima. Ali, to više ne važi.

UEFA je istakla da je "od sredine 70-ih godina prošlog veka uočen trend smanjenja razlike između procenta pobeda domaćih i gostujućih timova, sa 61% - 19%, na 47% - 30%), kao i da je sve manja razlika u broju datih golova (bilo je prosečno 2,02 prema 0,95 za domaćine, a sada "samo" 1,58 prema 1,15).

Posle ukidanja ovog pravila, ukupan rezultat će, ako je nerešeno posle 180 minuta, biti samo uvod u dodatnih 30 minuta igre (dva produžetka po 15), a ako i tada ostane nerešeno, bez obzira da li timovi daju golove u produžecima, penali će odlučivati o tome ko prolazi dalje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati