Fudbal

Direktno.rs [ Izvor: Sport klub ]

16. 06. 2021. 10:05 0

Samo još potvrda: Superliga od 2023. sa 12 klubova

Fudbalski savez Srbije privodi kraju idejni projekat postepenog smanjenja broja učesnika u profesionalnim rangovima takmičenja. Superligaško društvo od leta 2023. brojaće, najverovatnije, 12 klubova.

Danas bi taj predlog trebalo da bude i usvojen, pošto će biti održana sednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, piše Sport klub.

Poslednjih dana u toku su intezivni sastanci o modelima implementacije neophodnih promena, prevashodno, u Super i Prvoj ligi Srbije. Iako su mišljenja bila oprečna, tokom konsultacija u najužem rukovodstvu i sastanaka radnih grupa, sastavljenih od pravnika iz sistema FSS, generalnih sekretara regionalnih saveza i predstavnika udruženja klubova, preovladao je stav o umerenom i postepenom smanjenju učesnika u profesionalnim rangovima takmičenja.

Predlog da već od leta 2022. superligaška trka bude svedena na 12 učesnika nije dobio potrebnu većinu. Logično, radikalan rez i još jedna godina sa trećinom putnika u niži rang, uveli bi fudbalsku Srbiju u još jednu fazu neizvesnosti i neregularnosti, čiji svedoci smo bili u tek završenoj sezoni. Zapaženu podršku dobila je ideja o prvobitnom skraćenju na 14, potom i 12 superligaša. Praktično, od leta 2023. superligaški karavan trebalo bi da dobije konačan izgled, oročen na duži rok.

Naredne sezone, elitni rang činiće 16, 2022/2023 - 14, a 2023/2024 - 12 ekipa.

O sistemu takmičenja vodi se živa rasprava. Na stolu su dve "ponude" - takozvani trokružni i sistem doigravanja, sa plej-ofom i plej-aut fazom. Modeli i idejna rešenja i dalje su u fazi razrade.

Izvesna je, uporedo sa najvišim, i rekonstrukcija prvoligaškog ranga. Aktuelne su dve solucije, sa ciljnim periodom od leta 2023. - jedinstveno takmičenje sa manjim brojem učesnika, ili u dve grupe od po 12 klubova. Rez u Prvoj ligi delikatnija je stavka od superligaškog, jer sa sobom povlači i reorganizaciju u nižim rangovima. U sezoni na izmaku, nažalost praćenoj mnogobrojnim neregularnostima, iz pojedinih grupa Srpske i zonskih liga ispadalo je i po više od pola lige.

Napokon, sistemom "levka" neumitno je konačno smanjenje i učesnika u Srpskoj ligi. Najaktuelnija je razrada takmičenja u dve grupe, najverovatnije, sa po 18 ekipa. Vojvođanska i beogradska grupa činile bi jedan, zapadna i istočna drugi vektor trećeligaškog ranga.

Izvesnije konture budućeg reljefa fudbalske Srbije očekuju se do povratka državnog tima iz Japana. Do tada, sledi još nekoliko sastanaka na nivou radnih grupa i preciznije definisanje rokova promena. Izvesno je ipak - leta 2021. FSS otvara novu stranicu unutar domaćeg fudbala.

FSS o Novom Pazaru, Skupštini, Filipoviću...

Pored izgleda Superlige i Prve lige Srbije, na sednici Izvršnog odbora FSS će za novog predsednika Sudijske komisije FSS biti izabran Dejan Filipović umesto Milana Karadžića, a biće govora o Novom Pazaru, koji još nije dobio licencu za Superligu, ali se u ovom klubu ponašaju kao da će igrati elitni rang.

Takođe, na sednici IO FSS trebalo bi da bude i zakazana Skupština, koja mora da se održi do 30. juna, budući da je prošla bila održana 30. juna minule godine na Kopaoniku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati