Fudbal

Direktno.rs

26. 05. 2021. 23:26 3

Viljareal posle penal drame do prvog trofeja Lige Evrope!

Španski Viljareal pobedio je Mančester junajted u finalu Lige Evrope posle izvođenja penala 1:1 (1:0) - 11:10. Španski klub je u prvom evropskom finalu stigao do pehara, a obradovao je i Partizan jer će crno-beli zbog njihove pobede i plasmana u Ligu šampiona biti nosioci u Ligi Konferencije i u plej-ofu. U penal seriji doslovce svi su iz Viljareala pogodili dok je kod Junajteda tragičar bio golman De Hea kome je kolega Rulji odbranio udarac.

Viljareal je osvojio evropski pehar, posle pet ispadanja u polufinalima Lige šampiona i Lige Evrope, ove sezone su napravili iskorak ušavši u veliko finale, a majstor Lige Evrope, trener Unai Emeri umeo je "žutu podmornicu" da izvede iz minskog polja koje se zove Mančester junajted i da donese prvi evropski trofej u istoriji klhuba iz predgrađa Valensije. Emeriju je ovo peti trofej Lige Evrope i daleko je najtrofejniji stručnjak u ovom takmičenju.

Španci su znali da ne mogu da se nadigravaju sa Junajtedom, opredelili su se za jaču odbranu i brze kontre uzdajući se u prekid. I Đerar Moreno je plosle prekida u 29. minutu iz prvog šuta u okvir gola matirao De Heu za vođstvo. Junajted je pokušavao kroz posed i preko krila da ugrozi rivala i tek u nastavku je uspeo posle jednog odbitka da izjednači preko Edisona Kavanija u 55. minutu. Dominaciju i prividnu prednost igrači engleskog kluba nisu uspeli da pretvore u pobedu ni posle 120 minuta.

Na penal ruletu, više živaca imali su Španci. Svi fudbaleri su bili precizni, njih 20 i na red su došli golmani. Argentinac Rulji je doneo Viljarealu prednost 11:10, da bi De Hea slabo šutnuo i dozvolio kolegi da postane heroj. Srpski as Nemanja Matić nije igrao za Junajted a kao i u dresu Benfike izgubio je trofej na penale od Unaija Emerija, tadašnmjeg trenera Sevilje.

Penal serija 11:10 - Viljareal je osvojio Ligu Evrope

11:10 - golman De Hea - odbranio Rulji

11:10 - golman Rulji

10:10 - Lidelof

10:9 - Pau Tores

9:9 - Tuanzebe

9:8 - Gaspar

8:8 - Šo

8:7 - Kokelan

7:7 - Džejms

7:6 - Albiol

6:6 - Fred

6:5 - Moigomez

5:5 - Kavani

5:4 - Pareho

4:4 - Rašford - Rulji brani

4:3 - A. Moreno

3:3 - Bruno Fernandeš

3:2 - Alkaser

2:2 - Telez

2:1 - Raba

1:1 - Mata

1:0 - Đ. Moreno 

Kraj drugog produžetka i kraj meča 1:1 - izvodiće se penali

120+3 minut: Kraj meča, penali će odlučiti pobednika. 

117. minut: Još tri-četiri minuta do kraja. Nema rizika, čini se da se ekipe pripremaju za penale.

113. minut: Sudija Turpan nije svirao jedan faul nad Mektominijem, Lindelof je poklonio loptu a Kokelan nije iskoristio šansu. Lopta 

110. minut: Nema promena, sve smo bliži penalima. Rašforda su uhvatili grčevi. Nema prilika, odbrane su na visini zadatka. Ponestalo je i snage. 

Navijači oba tima bodre ljubimce, videćemo hoće li se neko odvažiti da napadne i rizikuje ili će se kalkulisati do penala.

Kraj prvog produžetka 1:1

105. minut: Dva prekida Viljarsala, pa dve neuspele polukontre Junajteda bilans su drugog dela prvog produžetka koji je završen bez promene rezultata.

97. minut: Na polovini smo prvog produžetka, nema promena, Junajtedov pritisak nije više tako intenzivan, pa nema ni prilika. Španci čekaju neki kiks, "rupu"...

Španci su izvršili svih pet izmena, Englezi nijednu. Ništa se ne menja, Junjated napada, Viljareal se brani.

Kraj drugog poluvremena 1:1 - igraće se produžeci

90+2 minut: imao je Pau šansu za Viljareal ali je šutirao iskosa preko gola.

89. minut: Pogba promašuje iz dobre situacije. Teško da će biti golova više, izgleda će i peti put duel ova dva tima posle 90 minuta završiti remijem. 

85. minut: dobro je Bruno izveo prekid, ali Mektomini se nije snašao pa smo sve bliži produžecima.

80. minut: Grinvud igra odlično, probija po desnoj strani, Kavani nije uspeo petom da završi akciju. Junajted pritiska, koliko će Španci izdržati?

77. minut: Još dve izmene u španskoj ekipi koja je konačno kroz dva prekida stigla do gola nezaposlenog De Hee. 

71. minut: slučajna šansa za Junjated, Šo je šutirao desnom nogom, lopta je krenula ka Kavaniju koji je refleksno udario loptu glavom ka golu ali je pogodio u glavu Pau Toresa na par metara od gola. Junajted je bolji rival, Španci ne mogu da sastave tri pasa unapred.

70. minut: Ne menja se slika, Junajted ima posed lopte, plete mrežu, Viljareal se organizovano brani i čeka kontru. Ili prekid. 

62. minut: Promenio je trener Viljareala Unai Emeri sistem, izveo je napadača Baku, uveo Kokelana i ojačao vezni red. Junajted je primirio napade, vratio se na pozicione i preko krila.

55. GOOOL Edison Kavani 1:1: Ubacio je loptu u mrežu Edison Kavani, ali je bio na liniji ofsajda. Gledale su sudije VAR, teška situacija. Ali, gol je priznat. Inicijativa Junajteda se isplatila.

54. minut: pritiska Junajted, ali ponovo na isti način preko krila koji im u prvom delu nije doneo nijedan zicer. Odbrana Viljareala sve te situacije lako rešava. Gledao se VAR ali nema penala za Junajted. Šutirao je i Mektomini iz okreta ali je 

48. minut: Velika prilika za Đerara Morena da povisi na 2:0. Uspeli su igračli Junajteda da spreče novi šok.

46. minut: Počeo je drugi deo meča, Junajted je pod pritiskom da mora nešto da promeni. Nema izmena na obe strane.

Kraj prvog poluvremena 1:0

45. minut+2: Viljareal ide na odmor veoma zadovoljan jer mu je plan uspeo. Odsekao je sve adute Junajteda a stigao je do gola posle prekida.42. minut: Španci znaju da im od Bruna Fernandeša preti najveća opasnost i zato su "skupili" linije i ostavili Junajtedu višpe prostora po bokovima koji su uglavnom duplirani. Međutim, za sada nema dobrog centaršuta, a ni slobodnog prostora. Isključeni su Bruno i Pogba, Junajted je bezopasan.

35. minut: Napao je žešće Junajted, traži gol do poluvremena ali je odbrana Viljareala zaista odlična. Iskusni Raul Albiol igra majstorski za sada. 

29. minut GOOOL Đerar Moreno 1:0: Vode Španci, prvi udarac u okvir gola i pogodak. Uigrana akcija iz porekida, Paraho je poslao loptu u peterac a Moreno je nogom pogodio mrežu De Hee. Bio je to 100. gol Viljarasla u ovoj sezoni.

25. minut: Nekoliko minuta Viljareal opseda gol De Hee, dva kornera, Pino i Pau Tpres su bili izblokirani. Na drugoj strani Kavani nije dobro primio loptu a juz to je i Rulji bio siguran. 

20. minut: Dobar ritam meča, ali nema uzbuđenja. Desni bek Fojt je bio van terena zbog udarca u lice jer je krvario ali je morao opet da izađe. Trigeros je poslao jedan šut ka golu Junajteda, ali De Hea nije imao posla. Sa druge strane Rulji je lako uhvatio dva centaršuta.

10. minut: Kako se i očekivalo, igraće se oprezno, tražiće se greška i brza tranzicija. Junajted je agresivniji za sada, želi tako da uspostavi kontrolu igre i težište prense pred gol Ruljija. Ako gledamo na istoriju, onda ne bi trebalo da očekujemo goleadu jer su sva četiri meča između ova dva rivala do sada završavala 0:0. Doduše bilo je to 2005. i 2008. godine.

Meč je počeo, Viljareal juri prvi trofej u istoriji, Junajted je poslednji osvojio 2017. godine i to baš ovaj Lige Evrope.

Viljareal - Mančester j. 1:1 (1:1, 1:0)

Strelac: Moreno u 29. za Viljareal, a Kavani u 55. minutu za Junajted. Stadion: Gdanjsk u Poljskoj. Gledalaca: 9.500. Sudija: Klemen Turpan (Francuska).

Viljareal: Rulji - Fojt (od 88. Gaspar), Albiol, Tores, Pedrasa (od 88. A. Moreno) - Capue (od 120+2 Raba), Pareho, Trigeros (od 77. Moigomez) - Pino (od 77. Alkaser), Đ. Moreno, Baka (od 60. Kokelan).

Mančester junajted: De Hea - Van Bisaka (od 120+2 Telez), Bejli (od 116. Tuanzabe), Lindelof, Šo - Mektomini (od 120+2 Mata), Pogba (od 116. Džejms) - Rašford, Bruno Fernandeš, Grinvud (od 101. Fred) - Kavani.

Biće to borba za trofej, "žutoj podmornici" će to biti prilika da se prvi put popnu na tron jer im je ovo prvo finale u istoriji kluba posle pet eliminacija u polufinalima, i to tri od engleskih klubova.

Trener Viljareala Unai Emeri je eliminisao Arsenal u polufinalu, klub na čijoj klupi je sedeo, ali ističe pred finale da on i igrači u finale ulaze sa jednom namerom.

- Nikome se neću svetiti, ja predstavljam Viljareal, gazde koje su klub iz malog grada podigli na ovaj nivo da igra finale i bori se za trofej. Mi ćemo ostatiti dosledni svom stilu igre, daćemo sve od sebe da osvojimo trofej. Znamo protiv koga igramo i verujemo da će uz publiku biti i samo finale kvalitetnije.

Zanimljivo je da su Junajted i Viljareal do sada odigrali četiri meča u evrokupovima i sva četiri su završena 0:0 (2005. i 2008.). Španci će, ukoliko osvoje pehar, obezbediti sebi mesto naredne sezone u Ligi šampiona, a Junajted je to pravo sebi obezbedio kroz Premijer ligu. Trener "crvenih đavola" Ole Gunar Solskjer veruje da finale za njegov klub može da bude raskrsnica za boljhe sutra.

- Pred nama je važno veče. Ova utakmica mogla bi da bude odskočna daska za nešto bolje u budućnosti. Ovo je mlad tim, nadam se da je ovo početak nečeg većeg - rekao je Solskjer - Kada su igrači potpisivali za Junajted, radili su to sa namerom da osvajaju trofeje. Prihvatili su izazov da igraju za najbolji klub na svetu. Moramo da budemo motivisani i koncentrisani na ono što nas čeka.

Neće računati Junajted na štopera Megvajera koji je još uvek povređen, dok je naš as Nemanja Matić na klupi za rezerve. Jedan od aduta Junajteda biće na tribinama, a doputovao je sa ekipom - legendarni Ser Aleks Ferguson.

- Tu je sa nama, igrači mogu da razgovaraju sa njim. Dostupan je uvek jer voli ovaj klup. Nadam se da će uživati u utakmici, jer većinu uspeha koje sam ostvario u karijeri dugujem njemu - rekao je Solskjer.

Junajted je 2017. godine sa Žozeom Murinjom osvojio Ligu Evrope pobedom nad Ajaksom 2:0, što je i poslednji trofej koji je stigao na "Old Traford". 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati