Fudbal

Direktno.rs

21. 05. 2021. 06:25 8

NIJE KRAJ Superliga Srbije prljavija nego čuvena Šajberova

Spuštena je zavesa na ligaško takmičenje u srpskom fudbalu u Superligi i Prvoj ligi Srbije a zaključak je za nas isti kao i najava koju smo dali prošlog maja - Sega-mega politička Super(drti)liga. Konstatovali smo da može biti gora nego ona Šajberijada iz 1986. i nažalost, superblamažnoj Superligi nije stavljena tačka zato što su višom silom prekobrojni Rad i Javor dostavili Izvršnom odboru FSS inicijativu da ispadnu samo četiri kluba.

Kad se fudbal (sport) nađe u raljama političara i sumnjivih tipova, kad, kao što predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže "fudbalom vlada mafija", onda i neki svetli momenti, kao rekordi Crvene zvezde, predstave Čukaričkog, eksplozija golova Milana Makarića i još svašta budu prebrisani crnom bojom nameštaljki, puštanja, dogovora, kladionica, pretnji i ucena. I sve to zafilovano Slavišom Kokezom i njegovim putem od danas "najboljeg predsednika FSS u istoriji", do sutra "najvećeg kriminalca Srbije i čoveka koji je pokušao sa kriminalcima da ubije predsednika i prijatelja Aleksandra Vučića", kao i mišlju pojedinih SNS članova, ljubitelja lika i dela AV, da su iznad zakona. Da mogu sve.

Imidž srpskog fudbala je do te mere srozan da su ljudi, onaj mali deo koji je sve ovo posmatrao putem TV prenosa na Arenasport, slabo pravili razliku između toga da li je po sredi (ne)kvalitet igrača i igre ili neka nameštaljka. U očekivano slabom kvalitetu sa sega-mega Superlige pod 20 klubova i "politički uđi" Prvoj ligi Srbije od 18 klubova, sa kardinalnim odlukama Izvršnog odbora FSS da se u sistemu licenciranja zamrzne na godinu dana "finansijski deo" što je i omogućilo silne dugove prema igračima, sa sudijskom organizacijom, Milanom Karadžićem i svim njihovim dalaverama (smešni penali, ofsajdi, karotni, "navlačenja"), nisu iznenađujući alarmi UEFA o nameštenim utakmicama. Kladionice ne vole da gube veliki novac, pa su zato u srpskom fudbalu morali da reaguju i kazne nekoga.

Zvezda i Partizan su odigrali još jednu ligu za sebe i izmešu sebe, jer dovoljno je videti samo bodovni saldo: 108 šampion, prvi pratilac 95. Onda skoro 30 bodova manje za Čukarički, koji igra pošteno i gura svoju politiku proizvodnje igrača i Vojvodinu koja ne može ništa ni na gas "Srbijagasa", kad u klubu imaju uvek po tri struje koje "lale" vuku unazad.

Onda opet imamo rupu od 15 i više bodova zaostatka gde su se svi ostali igrali kako bi izbegli šest poslednjih mesta koje vode u PLS. Neki su se opasno zaigrali kao Radnički iz Niša, Proleter i Voždovac koji su se izvukli srećno, neki su imali volšebno proleće kao Napredak, Rad, ali na kraju je bilo suza, tugaljivih i radosnica, bilo je i psovki, pa čujemo i pretnji. Koliko je na kraj uticala izjava predsednika Vučića "ne samo da (pr.a moj sin Danilo) nije vlasnik Rada, nego ne znam ni da li postoji vlasnik Rada".

I onda Rad promaši penal u Subotici, a i silne prilike kao i domaćin, i ispade iz lige posle 13 superligaških sezona. Sa njima i Javor uz odavno otpisane Inđiju, Zlatibor, Mačvu i OFK Bačku.

- Mi smo odigrali pošteno, ali to nije bilo dovoljno. Žao mi je što smo Voždovac i mi došli u sitaciju da igramo u poslednjem kolu za opstanak, nismo to zaslužili. Čestitamo domaćinu, fudbal će se igrati i dalje. Protiv nekih stvari se nije moglo, 46 bodova je dobar rezultat, ali ne i dovoljan da se opstane u ovakvom takmičenju - rekao je trener Javora Igor Bondžulić.

Već mesec dana se po Srbiji pričalo da neće ispasti šest već četiri kluba, jer će u protivnom biti frke, a i neki dokazi (video snimci) o mućkama mogu da vide svetslost dana. Zato počinje i treće poluvreme superblamažne Superlige koji će na IO FSS dobiti definitivan rasplet.

Nažalost, u Srbiji je malo fudbalskih radnika koji će realno reći da nam se fudbal valja u blatu kriminala i da nam trebaju korenite promene, jedan restart od baza pa do profi fudbala. Nemamo mi danas Slavka Šajbera (predsednik FSJ 1986/87), koji je rekao "poslednje kolo je namešteno" i doneo odluku da se igra ponovo u sezoni 1985/86. Tada samo Partizan nije hteo da igra, mnogima su kažnjeni oduzimanjem bodova, Vardar je na papiru bio prvak, ali su crno-beli svojim vojnim uticajem preko generala Jova Popovića i na Sudu udruženog rada (što je nonsens) vratili titulu i potpisali smenu Šajbera. Ta "Afera Šajber", koja je sramotna je za aktuelnu ligu je mala šala.

Svaka čast većini ljudi koji se u ovim uslovima, besparici bavi fudbalom i od njega živi, ali ćutanje onih koji bi trebalo da se bore za struku, kvalitet, strah da će ostati i bez te crkavice od polate za život omogućavaju manjini da vladaju ovim sportom, a i državom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati