Fudbal

Direktno.rs

10. 05. 2021. 07:17 2

Od "zlatnog doba" do "fudbalske mafije" za 60 dana

U srpskom fudbalu je do pre dva meseca vladalo "zlatno doba", FS Srbije je bio sinonim vrhunskog rada, poslovanja, predsednik Slaviša Kokeza vizonar, dobrotvor, najbolji predsednik u istoriji, Superliga i Prva liga Srbije prepoštene, razvojne, sa sve boljom infrastrukturom. A, kada je to otkrio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski fudbal je naprasno postao prljav, nepošten, kalja ugled Srbije u svetu, služi za podsmeh i u njemu "vlada mafija koju treba pohapsiti".

Vučić je povikao "mafija", mnogi su podigli ruku da se prijave i podrže predsednika Srbije, jedan deo je, za sada, bojkotovao "kapitena" i njegovu hajku, neki viču da su "lovci otvorili hajku na vukove, a lisice jedu meso", a obični ljudi, oni koji stvarno vole sport, posebno fudbal, krste se levom rukom i pitaju - koga vi pravite ludima, kome vi to hoćete da isperete mozak?

Slaviši Kokezi je predsednik Aleksandar Vučić i njegova vladajuća SNS stranka dozvolila da od srpskog fudbala napravi "mafijašku organizaciju". Svi koji rade u fudbalu imali su priliku da od jula 2016. godine, kada je Kokeza postao predsednik FS Srbije, dekretom stranke i dobrog dela mafije, a ne kvalitetom, znanjem, ugledom i svime čime su ga branili svi članovi Izvršnog odbora provlačeći sebe kroz blato, vide šta se događa. Svi su bili svedoci, neki su bili učesnici svih koruptivnih radnji od nameštanja utakmicam, ucenjivanja, prodaje mladih igrača, trgovine, drugi su bili nemi saučesnici. Činjenica da znaš za krivično delo, a da ne prijavljuješ te stavlja na optuženičku klupu.

Skupština FS Srbije i Izvršni odbor su u globalu isti od 2016. godine sa nekim promenama, u samom vrhu su uz Kokezu bili generalni sekretar Jovan Šurbatović, pa potpredsednici Marko Pantelić (sada vd) i Nenad Bjeković, te članovi Novica Tončev, Dragan Simović, Janoš Žemberi, Dragomir Lazović, Marjan Rnić, Miloš Miljanić, Saša Bajčetić, Bojan Pavićević, Dušan Mrakić, Dragan Ilić, te glavni čovek Sudijske Milan Karadžić. I mnogi su branili lik i delo Kokeze kad ga je opleo Nemanja Vidić. Branili su ga bez osnova, bez činjenica i bezobzirno. Branili su Kokezu, a branili su ovaj srpski fudbal koga sada nazivaju "mafijom".

A, onda je Kokeza abdicirao posle šarade kada je priveden i osumnjičen, više etiketiran od strane vladajuće stranke, za kolaboraciju sa Veljom Nevoljom i navodnom težnjom da liši života predsednika Srbije. Kažemo šarade, jer neko sa takvim sumnjama sedi u pritvoru uz jako obezbeđenje, ne brčka se u bazenu kod kuće i ne dobija na tenderu tri posla sa državom. I niko od njegovim branioca nije rekao ni reč, niko nije krenuo za njim, ostali su svi. I nastavili su da rade i, kako reče predsednik Srbije "mafijaju". Znali su UEFA i FIFA ko je Slaviša Kokeza. I nije ih bilo mnogo briga sve dok...

"Sneg bi pokrio breg" da se Srbi nisu zaigrali na kladionicama, a Interpol, Europol i UEFA nisu rekli "dosta je bilo". "Kraduckajte, nemojte da kradete na veliko", rekao je nekada Velja Ilić političkim protivnicima, kladionice su poručile Srbima "dobijajte malo, nemojte da nas pelješite", dok se UEFA naslonila porukom "hitno operišite kancer ili ćemo mi doći da budemo hirurzi".

Mafija se zaigrala, sudije se zaigrale, u jeku pandemije teško se zarađuje pošteno, pa su "igrači" ojadili kladionice u poslednje dve godine a UEFA je samo od 2018. do danas poslala skoro 100 alarma za "ugrožavanje integriteta". Samo neke utakmice u Srbiji su bile ispitivane, samo neki su kažnjeni (Smederevo, Kabel, Borac 1926, GFK Jagodina). Zar su ljudi zaboravili kakva se prašina digla oko meča PSŽ - Zvezda (6:1)? 

Kokeza je još 2019. morao pod pritiskom UEFA da menja odredbe u Disciplinskom pravilniku FSS o visinama kazne za nameštanje mečeva, ali pošto rezultata nije bilo a nameštanja sve više, došlo je novo naređenje iz Niona - reagujte, kažnjavajte ili ćemo mi preuzeti rukovođenje fudbalom. I tako imamo na jednoj strani" grčki scenario", gde je UEFA uspostavljala red i pomogla pri izborima, a na drugoj predsednika Aleksandra Vučića koji je naredio "stop mafiji u fudbalu" i hitni izbori u junu. Odmah, ekspresno, partijski. Zna vrlo dobro Zoran Laković, nekadašnji generalni sekretar FSS, a već šest godina treći čovek UEFA, direktor Nacionalnih saveza, ko je neko u srpskom fudbalu...

O svim prljavštinama u srpskom fudbalu, interesnim grupacijama, "večitima" koji su umesto lokomotive u 21. veku rak rana, o sudijskom mafijanju i poltronstvu možemo pisati ne danima, već godinama. Suštinski, srpski fudbal je na respiratoru, a "zlatno doba" su u poslednjih pet godina živeli samo oni koji su postavili Slavišu Kokezu na čelo sprskog fudbala. I oni koji su se uz njih ćutke okorišćavali.

Jovanča Micić je obišao svet za 90 dana, a srpski fudbal je samo iz vizure vladajuće stranke prešao isti od "zlatnog doba" do "mafije" za 60 dana. Biće zanimljivo videti kako će to Vučić preseći, kome će dodeliti ulogu "spasioca" u nastavku filma "Za šaku dolara".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati