Fudbal

Direktno.rs

06. 05. 2021. 11:45 10

Kad Vučić kaže "mafija u fudbalu", svi dignu ruku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče "otkrio" da u Srbiji postoji mafija u fudbalu i da će je "pohapsiti da nam se više ne smeje ceo svet".

I po starom, oprobanom receptu u dominu efektu ovog režima čim Vučić nešto kaže sledi utrkivanje ko će pre da ga podrži i iskaže lojalnost.

- I ne samo što će VAR doći sledeće godine, nego kao što sam rekao za Belivukovu grupu, i sada vam kažem tu mafijašku bandu iz fudbala, sve ćemo da ih pohapsimo. Puštaju penale da im se smeje ceo svet. I nema veze koji funkcioner im je pomagao. Pogledajte rezultate u poslednjih sedam kola. Pa, neki timovi više liče na Mančester siti i Pari Sen Žermen - konstatovao je juče Vučić.

Prvi, a ko bi drugi reagovao je šampion Srbije. Mašinerijom državnih agencija i medija koji su bliski vlastima, Crvena zvezda je započela kampanju "očistite mafiju u fudbalu i raspišimo nove izbore".

- Da situacija nije dobra, to se vidi golim okom. Ali to je pitanje za FSS, i zato će Crvena zvezda od septembra zahtevati izbore u fudbalskoj Srbiji na svim nivoima - rečeno je iz Zvezde državnoj agenciji - Kao najveći klub na ovim prostorima, klub koji je simbol Srbije, klub koji je društveno odgovoran, imamo obavezu da preuzmemo odgovornost za sve što se dešava u srpskom sportu. Apsolutno podržavamo pročišćavanje svega neregularnog u srpskom fudbalu i istrajaćemo na tom putu.

A, baš taj simbol Srbije mnogi zovu "Vučićev klub", "Državni bankomat". I gle, baš na dan kad je predsednik otvorio fornt protiv mafije u fudbalu Zvezda na Banjici prekine niz od 22 uzastopne pobede. I baš kad je Danilo Vučić, predsednikov sin a fan Zvezde, odlučio da navija za Rad sa kačketom ovog kluba. Navijači Zvezde su bili besni na društvenim mrežama "Je.. vas Rad". A direktor "građevinara" Uroš Tošić, čiji je klub posle Napretka čudo ovog proleća i pred ostvarenjem "Nemoguće misije", podržava inicijativu vrha vlasti:

- Rad nema nikakve veze sa nameštanjem utakmica. Krvarimo i spasavamo klub unazad mnogo godina i poručujemo da odmah počnu da hapse fudbalsku mafiju. Neka sve bude po pravu i zakonu, pa ako se dokaže da su postojale nečasne radnje odmah neka hapse svakoga.

FS Srbije je juče i prekjuče poslao oficire za Integritet na čak devet mečeva Superlige i Prve lige Srbije jer su postojale sumnje za moguće neregularnosti. Jedan od susreta bio je Vojvodina - Radnički Niš 0:0. Novosađani su imali kombinovan tim, Nišlijama ni to nije pomoglo da dođu do tri boda. Ali, zato trener Vojvodine Nenad Lalatović nije propustio priliku da još jednom iskaže divljenje Vučiću.

- Apsolutno podržavam predsednika. Od leta kod nas mora sve da se radi čisto i ne sme nijedna greška da bude namerna. Drago mi je što je javno rekao da će naš fudbal biti bolji za 50 odsto, nismo zaslužili da UEFA tako piše o nama. Nemoguće je da neki klub veže 20 pobeda, pa čak i šest, sedam, to nije realno što se dešava kod nas. Apsolutno mu verujem na reč da će stati svemu tome na put i ako uspe da promeni i fudbal u Srbiji onda bi trebalo da vlada dokle god želi. Ako i u tome uspe, što niko nije u poslednjih 15 godina, onda mi boljeg nemamo. Neka vlada još 50 godina. Držim mu palčeve od sveg srca, jer bi to bilo dobro i za klubove i za igrače i za navijače, pa i za nas trenere - rekao je Lalatović.

Napredak je hit proleća, šest uzastopnih pobeda je ostvario, posle Crvene zvezde, Partizana i Čukaričkog osvojio je najviše bodova. u nekim pobedama, kao onoj protiv TSC čak je i trener Milan Đuričić video "manjak volje kod igrača protivnika".

- Napravili smo pravo malo čudo i to na terenu! Čisti smo kao suza. Odradili smo odlično prelazni rok, klub smo apsolutno doveli u red, tako da igrači mogu da se fokusiraju na fudbal. Želimo da u narednom kolu protiv Vožovca ostvarimo i sedmu pobedu čime bismo postavili klupski rekord. Savest nam je potpuno čista - izjavio je predsednik Napretka Miloš Nenadić.

Vučić koji je, kako kaže, fudbalski fan sa "šipke severa" nije za devet godina koliko je vlasti znao da postoji mafija u fudbalu, a nisu znali ni ostali koji godinama rade u srpskom fudbalu? Ma, dajte ljudi. "I onda je došao mrmot i uvio čokoladu", kao u reklami za "Milku".

Srbija će uskoro probiti i brojku od 100 mečeva za koje je alarm stigao iz UEFA od 2018. godine i predsednik Srbije je morao da reaguje, kao što i reaguje na sve tek kad zapad izvrši pritisak. Gde sad u jeku borbe sa mafijom i Belivukom da mu fudbalski mafijaši kvare imidž u svetu, a pre svega u kladionicama. Zato svi veruju da je ovo još jedna šuplja priča sa Andrićevog venca, jer niko ne veruje da će ova država pohapsiti mafiju u fudbalu jer ako bi to uradila morala bi da pohapsi većinu članove vladajuće SNS stranke, sa sve nekim ministrima, jer su mnogi involvirani u rukovođenje najpopularnim sportom. Od bivšeg čelnika FS Srbije Slaviše Kokeze i njegove Vlade koja je ostala posle njega, do čelnika većine od 38 klubova članova profesionalnih liga.

Ali je zanimljiv model ponašanja: kad Vučić nešto kaže, mnogi dignu ruku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati