Fudbal

Mirko Poledica

03. 05. 2021. 13:13 2

"Kokeza i FSS su od srpskih igrača napravili robove"

Takuma Asano. Tako je započeo fudbalski dan u Srbiji na Vaskrs. Otrežnjenje na veliki hrišćanski praznik, ali i nova šansa da se fudbalski radnici opamete, pre svega Fudbaski savez Srbije.

Šta se zapravo desilo? Takuma Asano, kao i svi srpski fudbaleri potpisao je "standardni ugovor" kojim je arbitražnom klauzulom ugovorena nadležnost Fudbalskog saveza Srbije. Arbitražni sud je osnovan 2014. godine, a poslednje promene doživeo je dolaskom Slaviše Kokeze na čelo FSS, 2016. godine. On i njegovi saradnici odbili su da ispune minimalne uslove nezavisne arbitraže po FIFA standardima koja zahteva da jednak broj arbitara bude izabrano u Arbitražni sud, na predloge predstavnika klubova i igrača a predsednik suda na zajednički predlog predstavnika klubova i igrača. Kako se to nije desilo, dobili smo Arbitražni sud koji je samo priznat u Srbiji i nigde više.

To u praksi znači da svi stranci imaju pravo da eventualne sporove vode pred FIFA arbitražnom komorom, koja donosi odluke po FIFA pravnim regulativama i švajcarskom zakonu. Tako smo došli do toga da se u srpskom fudbalu primenjuju dva potpuno različita zakona, jedan na srpske igrače a drugi na strance. Da ne bude zabune, nisu samo Japanci stranci u srpskom fudbalu, to su svi državljani koji ne poseduju srpski pasoš.

Lično sam prisustvovao svim sastancima od formiranja Arbitražnog suda pa do danas, predstavnici klubova podržavali su stav FSS da se ne formira Arbitražni sud po FIFA standardima, a to je činjeno samo iz jednog razloga, da se srpskoj deci oduzumu sva prava. Tako smo došli do sledećeg scenarija, ako strancu dugujete dve plate ili više, on ima mogućnost da pozove klub da u roku od 15 dana plati dug, pod pretnjom raskida ugovora sa opravdanim razlogom. Ako klub ne ispuni svoju obavezu, igrač šalje pismeno obaveštenje klubu da raskida ugovor i istog trenutka postaje slobodan igrač. Takuma Asano već sutra može potpisati ugovor za bilo koji klub i FIFA će mu dati dozvolu za igranje.

Srpski igrači nemaju ista prava, ako klubovi ne plaćaju igrače više od tri meseca, dakle mesec duže nego strance, srpski igrači podnose Arbitražnom sudu zahtev za raskid ugovora o kome odlučuje sud, kada se smiluje. U međuvremenu, igrači su dužni da ispunjavaju sve svoje obaveze iako druga strana ne ispunjava. Tada kreću pritisci, pretnje, veoma često i ono opraštanje dugova o kojima često čitamo. Srpski igrači su robovi i to je od njih napravio FSS i njihovi funkcioneri, kojima plate poslednjih 20 godina nisu kasnile niti jedan dan.

Da je bilo koji srpski igrač imao istu situaciju kao Takuma Asano, jedino što bi mogao da uradi je da pusti suzu ili oprosti dugove. Arbitražni sud iako formalno pravno postoji, poslednja tri meseca nema niti jednog arbitra (svima istekli mandati) pa bi eventualnu tužbu mogli samo da pošalju formalno i niko o tim zahtevima ne bi mogao da odlučuje. Tako bi ostali zarobljeni u traženju pravde koja im je uskraćena.

Nije slučajno Slaviša Kokeza vodao magarca po plaži, to je napravio i od srpske dece. Uništio je generacije srpskih igrača, ponizio ih, napravio od njih robove koji imaju samo pravo da ćute. Često sam kritikovao igrače zbog toga, ali ih ipak razumem, niko od sportista nije vaspitavan da silom rešava probleme.

Tako smo umesto sile dobili Takuma Asana koji nam je svima otvorio oči i pokazao koliki smo "magarci", mnogo veći od onog Kokezinog sa plaže, on je bar nešto zarađivao a ovi drugi su u ozbiljnom minusu.

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost"

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati