Fudbal

Direktno.rs

19. 04. 2021. 09:19 3

Terzić o Superligi Evrope: Čekamo UEFA, ali mi smo protiv

Formiranje Superlige Evrope i oštra reakcija UEFA i FIFA podigla je do usijanja atmosferu u fudbalskom svetu, a kako bi to novo takmičenje, ako bude uopšte održivo, moglo da utiče na Crvenu zvezdu nije jutros mogao da nagovesti generalni direktor Zvezdan Terzić, sem što je izneo jasan stav i razloge zbog čeka su u Ljutice Bogdana protiv takvog takmičenja.

Realno, ne znamo previše o konceptu Superlige Evrope, njenu refleksiju na "male klubove", konačni broj, pa jer bilo logično da prvi  operativac crveno-belih ne trči pred rudu. 

- U kontaktu smo sa ljudima iz UEFA i Evropske klupske asocijacije, pratimo situaciju. Sačekaćemo da vidimo da li je ova odluka uopšte primenjiva s obzirom da su fudbalski savezi Engleske, Francuske, Nemačke, Španije i Italije protiv formiranja Superlige. Tu se otvara mnogo pitanja sada. Sačekaćemo konačan stav UEFA po ovom pitanju, koja se takođe protivi formiranju Superlige. Danas počinje kongres UEFA, videćemo kakve će odluke biti donesene po ovom pitanju i kakvo alternativno rešenje ima UEFA. Tek posle toga možemo kao klub da kažemo nešto konkretnije - izjavio je Terzić.

A, zatim je dodao da je Zvezda protiv osnivanja Superlige:

- Generalno sam protiv osnivanja Superlige Evrope, i kao klub ćemo se boriti protiv formiranja, jer je ta liga zamišljena da bogati klubovi postanu još bogatiji, a svi ostali jos siromašniji. Produbljuje se ionako prevelik postojeći jaz medju klubovima. Sport gubi svoju suštinu, gubi fer-plej. Crvena zvezda je bivši prvak Evrope i zbog postojećih finansijskih razlika već je platila veliki ceh u poslednjih 25 godina. Ovo će biti katastrofa za ceo evropski fudbal: sistem koji ne daje šansu svima,  amerikanizacija sporta, narušava se evropski model sporta, narušava se fudbalska piramida, 12 klubova na jednoj strani protiv stotine hiljada drugih, nema mehanizma solidarnosti prema ostalim klubovima i ligama... - zaključio je Terzić.
 

Superliga Evrope je stvorena, ali trebalo bi se podsetiti da je UEFA uz pomoć FIFA pre 15 godina uspela da spreči najbogatije klubove da naprave to takmičenje. Tada je prilagodila format njima, kao što im je on prilagođen novim formatom Lige šampiona od 2024/25. Evropska kuća fudbala neće dozvoliti ovo takmičenje bez njihovog pečata i, naravno zarade, a ključnu ulogu imaju Premijer liga i Bundesliga. Ako oni stave rampu i izbace klubove koji su se prijavili za Superligu od tog grandioznog projekta neće biti ništa. A, da li je neko pitao navijače tih klubova šta misle?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati