Fudbal

Direktno.rs [ Izvor: Telegraf.rs ]

19. 04. 2021. 07:33 0

SUPERLIGA EVROPE: Ko su osnivači i učesnici, kako se igra, koje su nagrade?

Zvanično je - dobili smo novo evropsko takmičenje u fudbalu, Superligu Evrope! Vest koja je podigla veliku prašinu u svetu sporta, zbog koje su reagovali brojni politički zvaničnici, sportske legende i navijači je potvrđena nešto posle ponoći po našem vremenu.

Svoje učešće u novom takmičenju još ranije su potvrdili Juventus, Milan, Inter, Mančester junajted, Mančester siti, Liverpul, Arsenal, Čelsi, Totenhem, Real Madrid, Barselona i Atletiko Madrid, dok su sa druge strane PSŽ, Bajern iz Minhena i Borusija iz Dortmunda odlučno rekli ne promenama, a priključili su im se Fudbalski savezi Engleske, Italije i Španije koji su zapretili drakonskim kaznama ukoliko se drznu da se odvoje od već postojećeg sistema.

Veoma besni zbog zbivanja bili su u Evropskoj klupskoj asocijaciji (EKA) koju sačinjava 246 vodećih klubova Evrope, među kojima se nalaze Partizan i Crvena zvezda. Oni se protive osnivanju novog takmičenja, ostajući pri prvobitnoj ideji o pronalaženju boljeg modela za Ligu šampiona od 2024. godine. Ali avaj, najbogatiji nisu hteli da čekaju na to...

Svakom klubu koji uđe u Superligu bilo je nuđeno 350.000.000 evra već u startu, za sam potpis, na šta je sama UEFA odreagovala tako što je spremila tužbu protiv 12 klubova osnivača u visini od basnoslovnih 50.000.000.000 evropskih novčanica. Kako stvari stoje, Evropska kuća fudbala imaće pune ruke posla narednih dana kako bi sprečila veliki beg nekih od najboljih klubova sa Starog kontinenta.

Ali da se vratimo na stvar, klubovi osnivači novog takmičenja se na to nisu nimalo obazirali i tokom večeri je objavljeno saopštenje u kojem se navodi da su se na ovaj potez odlučili zbog ogromnih gubitaka tokom godine u kojoj je pandemija koronavirusa značajno uticala na fudbalska zbivanja. Naime, govori se o cifri od neverovatnih 1.200.000.000 evra i to pre prodaje igrača.

- Dvanaest vodećih evropskih fudbalskih klubova se sastalo danas kako bi objavilo da su se dogovorili da osnuju novo takmičenje koje će se igrati sredinom nedelje, Superligu, koja će biti pod upravom tih klubova. Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted, Real Madrid i Totenhem su članovi osnivači. Još tri kluba će se priključiti u prvoj sezoni, koja će početi što je pre moguće - naglašava se u saopštenju.

Na čelu čitave organizacije naći će se predsednik Real Madrida, Florentino Perez, koji je odmah po objavljivanju velikih vesti izjavio da će ovi klubovi pomoći da se fudbal razvije na svim nivoima i da će se dovesti na mesto na koje zaslužuje.

- Pomoći ćemo fudbalu da se maksimalno razvije u svakom smislu, pokušaćemo da ga odvedemo na mesto na kojem treba da se nalazi na svetu – izjavio je Florentino Perez, posle čega su počele da stižu vesti o formatu novoosnovanog takmičenja.

Naime, najavljeno je da će se u takmičenju naći ukupno 20 klubova, pri čemu će 15 biti klubovi osnivači, dok će se ostali domoći mesta među najbogatijima na osnovu svog učinka u sezoni pre toga u nacionalnim šampionatima. Utakmice će se igrati sredinom nedelje, pri čemu neće biti ometanja kalendara u domaćim prvenstvima, jer na taj način, navode klubovi osnivači Superlige Evrope, čuva se tradicija.

Za razliku od Lige šampiona koja je startovala u septembru, novo takmičenje će započinjati u avgustu. Postojaće dve grupe od po deset ekipa, a prve tri iz obe grupe će obezbediti plasman u četvrtfinale. Sa druge strane, timovi koji završe kao četvrti i peti će igrati međusobno u plej-ofu od dve utakmice, koji će odlučiti o poslednjim putnicima među najboljih osam. Nakon toga će se igrati standardno, na dve utakmice u četvrtfinalu, polufinalu, a finale je planirano za maj za neutralnom terenu.

Tu se ne zaustavljaju, već napominju iz Superlige da će biti osnovano i žensko takmičenje, pandan Superligi, kako bi se dodatno pomoglo razvoju fudbala u toj konkurenciji. O svemu je podbrobnije pričao Andrea Anjeli, koji je napustio sve pozicije u EKA i UEFA. Predsednik Juventusa želi da se posveti novoj budućnosti evropskog fudbala.

- Naših 12 klubova osnivača predstavlja milijarde navijača širom sveta i zajedno ima 99 evropskih trofeja. Zajedno smo se sastali u ovom kritičnom momentu, kako bismo transformisali evropski fudbal i stavili ga na noge na duži period. Povećali smo solidarnost među sobom, dali smo navijačima i amaterskim igračima šansu da posmatraju veći broj atraktivnih utakmica, koji će im pomoći da se vežu za svoje uzore – rekao je Anjeli.

I Džo Glejzer je imao slično viđenje stvari. Naime, jedan od vodećih ljudi Mančester junajtea smatra da je ovo pravi korak za evropski fudbal i tvrdi da će se navijačima dopasti nova ideja.

- Doveli smo najveće svetske klubove zajedno, igraće jedni protiv drugih tokom čitave sezone. Superliga otvara novi tom u evropskom fudbalu, omogućava da se takmičenje odvija na najboljim stadionima, povećane su finansije i podrška za sve ostale - istakao je Glejzer.

Ali svi se sada sa pravom pitaju - šta dalje? Na šta će evropski fudbal sada da liči? Da li ćemo konstantno gledati prepucavanja između UEFA i ESL, baš kao što godinama unazad gledamo skandalozno ponašanje u svetu košarke na relaciji ULEB-a i FIBA?

Na vama je da procenite da li je ideja dobra ili ne. Ali jedno je jasno - prisustvovali smo istorijskoj večeri za evropski i svetski sport. Posle ovoga više ništa neće biti isto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati