Fudbal

S. I.

16. 04. 2021. 05:58 1

Vidić zna da ne valja ići u FSS preko Andrićevog venca

Fudbalska Srbija funkcioniše na svoj način, više politički, poltronski, iz koristoljublja nego po principima sporta, ekomonije i fer-pleja, pa zato nestvarno deluje kad neko naučen na "red, rad, disciplinu i propise", kao Nemanja Vidić, i najavi da bi možda želeo da dođe na čelo FS Srbije.

As Mančester junajteda je dobro skenirao sve probleme i kriminalizaciju fudbala u Srbiji, ali nam još nije rekao ono što sve ljude koji ovo ne odobravaju da li želi da dođe na čelo FS Srbije. I ne izjašnjava se još uvek, jer nivo odbrane lika i dela Slaviše Kokeze od strane većine članove Izvršnog odbora Saveza od Vidićevog komentara jasno mu kazuje da se u Srbiji korov ne čupa tako lako. Ima Nemanja podršku i Matića, Lazovića, Muslina, Koromana, Dmitrovića, Poledice, Rake Đurovića i još mnogih koji se nisu izjašnjavali javno, ali isto tako zna da ima samo jedan ispravan put do mesta predsednika FSS - a to je borba.

Dva dana smo objašnjavali strukturu Skupštine FS Srbije, nakaradni Statut koji je Kokeza sa svojim ljudima menjao da bi imao apsolutnu moć koja je jedino mogla da bude ugrožena kako i jeste - nalogom iz vrha države a zbog nekih nefudbalskih stvari koje mu se stavljaju na teret da je počinio. Zna Vidić da mu odlazak na Terazije 35 uz čestitke sa Andrićevog venca ne bi donele slobodu u radu i funkcionisanju jer bi mnoge ljude iz starog saziva morao da precrta ako bi želeo da napravi restert sistema.

- Smatram da on neće imati želju da se pojavi i da to radi, jer on zna, nije lud, jako je pametan momak i zna kako stvari funkcionišu u Srbiji, zna kakav je uticaj politike i ostalih struktura na FSS i klubove i fudbal, mislim da neće želeti da on okalja sebe i svoje ime - rekao je za "Nova.rs" Ivan komanović, bivši saigrač Vidića u Zvezdi. - Ne verujem da će sutra neki političar da ga zove i da ga moli, on je pametan i zna kako stvari funkcionišu na zapadu, bio je kapiten najvećeg kluba na svetu, o čemu da pričamo dalje. Zna kako funkcioniše klub kao privatna firma, koja treba da bude profitabilna, on kad bi se pojavio dešavali bi se veliki rezovi, a to je jako diskutabilno u takvom sistemu i takvoj državi. Verovatno ne želi da se upušta u sve to, to je moje mišljenje.

Postoji samo jedan prvi put, u tome se slaže i Vukomanović.

- Moraju mnoge stvari da se promene i da se sklopi velika grupa pametnih ljudi koja će želeti dobro srpskom fudbalu. Možda u toj nekoj priči… Ali mislim da do tada neće imati želju da se pojavi ovde. Ako ima želju da uđe u srpski fudbal, sve najbolje - čestitamo. Neko sa takvim imenom i imidžom je odlučio da uđe u taj mulj, da popravi sve to. Ali to su promene koje zahtevaju ogromne rezove, od vrha FSS do lokalnih saveza, regionalnih, trenerske, sudijske organizacije, Zajednice superligaša, klubova, statuta klubova… To su ogromne stvari. Mislim da svako pametan ko je bio preko i ima sređen život negde, jako teško se u to upušta. Jako ga cenim i volim, poštujem, igrali smo zajedno u Zvezdi, ako uđe u to, nadam se da će se samo okružiti pametnim ljudima - kaže Vukomanović.

Vidić vrlo dobro zna da postoji samo jedan put i da je on dug, mukotrpan, ali bi imao pravi efekat. Prvo bi morao da oformi svoj stručni tim, da napiše razvojne programe, a zatim da agituje po Srbiji i uvereva ljude u svoje ideje. Kad bude našao bazu (neki od Regiona a nedavno je Novica Tončev, predsednik "Istoka" rekao da je potrebna rekonstrukcija u fudbalu) koja bi ga prvo ubacila u Skupštinu a zatim i grupu od 24 delegata koji bi zatražili Vanrednu Skupštinu, onda bi mogao i zvanično da se kandiduje.

Posle izbora na svim nivoima, a uz uslov da se struktura promeni, trebalo bi da ima 35 glasova (prosta većina od 69 članova) kako bi postao predsednik FS Srbije. Za sve to, jednom Nemanji Vidiću uz jak "bekap" u ljudima i prvi program trebalo bi najmanje godinu dana.

A, Vidić se još ne izjašnjava hoće li u "baru punu krokodila" ili će mirno da nastavi svoj trenersko školovanje hiljadama kilometara daleko od rodnog Užica...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati