Fudbal

Sašo Ilijoski

24. 03. 2021. 14:34 0

ADUT Kostić može da razigra "orlove" i Mitrovića

Oči srpske javnosti su uglavnom uprte u Dušana Tadića od koga se očekuje da bude lider kao u Ajaksu, produžena ruka novog selektor Dragana Stojkovića, ali Filip Kostić, krilo Ajntrahta iz Frankfurta može da bude onaj ključni faktor iz senke koji će razigrati i "orlove" i posebno Aleksandra Mitrovića u sutrašnjoj utakmici protiv Republike Irske.

Kostić je u 2021. godini uz Tadića daleko najproduktivniji sprski reprezentativac, postigao je kao lekovkrilni igrač četiri gola i nanizao 11 asistencija na 13 mečeva Bundeslige. I ta sama statistika mnogo manje pokazuje od igre koju je on pružao u timu iz Frankfurta a posebano od značaja u sjajnom rezultatskom nizu. Jer, njegovi golovi i asistencije događale su se u ključnim momentima, opredeljivala su tok susreta, a pritom je Kostić izuzetno popravio defanzivu.

U sistemu sa trojicom štopera, ti bočni igrači u modernom fudbalu moraju da poseduju moć koju u plućima, nogama i glavi ima 28-godišnji Kragujevčanin. Pitanje je samo da li će Stojković koristiti Kostića kao ofanzivnog krilnog igrača ili kao veznog krilnog igrača u formaciji 3-4-3. Filip zaista može da odgovori svim zahtevima po levoj strani koje može da zamisli selektor, a ne bi nas iznenadilo da protiv Iraca Piksi proba da upari dvojicu Filipa po levoj strani: Mladenovića kao veznog i Kostića kao "trećeg špica".

Ovu pretpostavku baziramo na činjenici da je određeni broj golova u dresu sa državnim grbom Aleksandar Mitrović postigao upravo na centaršutevima Kostića. Sve je počelo još 2014. kada je selektor mlade reprezentacije Radovan Ćurčić na meču u Belgiji, za koju su tada igrali Azar, Mpoku, Batšuaji, Karasko, Oriđi, Arslanagić, De Bek, nemajući šta da izgubi daje šansu Kostiću po levom krilu. Tadašnji igrač Groningena je namestio dva gola Mitorviću, briljirao je i uz strelcas bio najzaslužniji za trijumf od 3:0 i kasniji odlazak na EP preko baraža protiv Španije.

U selekciji Srbije je Kostić na 35 mečeva postigao dva gola i zabeležio devet asistencija, ali treba reći da je u dva meča protiv Republike Irske bio među najboljima. U remiju 2:2 u Beogradu 5. septembra 2016. postigao je gol prvenac za A tim a nad njim je napravljen i penal iz koga je Tadić doneo prednost od 2:1. U Dablinu posle 365 dana Kostić je asistirao Aleksandru Kolarovu za pobednički golm (1:0) čime je overen plasman na Mundijal u Rusiju 2018. godine.

Interesovanje Milana i tvrdokoran stav Ajntrahta da igrač vredi najmanje 25 miliona evra na tržištu, jasno govori o trenutnoj Kostićevoj vrednosti, sigurno jednom od zvezda letnjeg prelazbnog roka u ovoj godini. Trebalo bi očekivati da Kostić i sutra od 20.45 na stadionu "Rajko Mitić" bude onaj presudni tas na vagi srpskih "orlova" kojima je na startu kvalifikacija za SP bitno da pobede Irsku i tako naglase svoj cilj - plasman u Katar 2022.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati