Fudbal

Sašo Ilijoski

09. 03. 2021. 11:59 2

Liga gde Zvezda i Partizan ne mogu da izgube nema budućnost

Prognoze koje smo postavili posle zimskih priprema, a to je da će Crvena zvezda i Partizan voditi trku udvoje i da će 7. april i "večiti derbi" na MArakani dočekati verovatno na istih zimskih devet bodova razlike se obistinjuje.

Partizan do maksimalnog učinka do derbija ima još tri, Crvena zvezda još četiri koraka, ali sve je već viđeno ranijih godina: dva naša kluba nemaju ozbiljnu konkurenciju u Superligi, a liga u kojoj dva kluba ne mogu da izgube utakmicu bez obzira koliko se rivali trudili nema kvalitet a ni budućnost.

Od 26. oktobra 2020. kada je Partizan izgubio u Nišu od Radničkog 1:0, a Zvezda kod kuće remizirala sa Javorom 0:0, trkaju se "večiti" sami sa sobom, crveno-beli sigurni u kvalitet i prednost, a crno-beli nadajući se nekom kiksu i tom večitom derbiju na stadionu "Rajko Mitić" gde bi možda pobedom mogli da naprave neki lom u tarboru šampiona.

I tako, nedelja za nedeljom, Partizan je nanizao 14 uzastopnih pobeda uz gol razliku 40:2, a Zvezda jednu manje jer ih u četvrtak očekuje odložen duel sa Mačvom na "Marakani" i gol razlikom 31:6. Partizan do derbija očekluju dueli sa Zlatiborom (d), OFK Bačkom (g) i Metalcem (d), a Zvezdu uz Mačvu mečevi protiv Voždovca (g), Mladosti iz Lučana (d) i Napretka (g). I s obzirom na ono što gledamo na srpskim terenima, Zvezda i Partizan će u derbi 7. aprila ući sa ovom distancom.

Šta je ostalim klubovima? Vojvodina je po svemu od 2006. godine morala da bude član "velike trojke", ali ravnopravan, onaj od koga se tresu "večiti", a ne da sporadično bljesne a onda je put bezdana ponovo povuku bukagije na nogama kojih nikako da se oslobodi. Tužno je gledati trenera Nenada Lalatovića kako javno poziva upravu da isplati plate. Čukarički ima gazdu Dragana Galeta Obradovića, Voždovac ima Marka Zdravkovića, Spartak ima porodicu Simović, braća Tončev vode Radnički iz Niša i Radnik, iza TSC stoji ozbiljna firma i mađarski kapital, Napredak je imao gazdu Marka Miškovića... Na papiru dovoljno da liga bude mnogo interesantnija, neizvesnija i kvalitetnija, a u stvarnosti je slika drugačija. Svi je znaju, a niko ne želi da kaže ništa o preglomaznoj političkoj ligi od 20 klubova umesto pravoj od 10, nelojalnoj konkurenciji i sopstvenim interesima gde je fokus na preživljavanje. A preživljava se isključivo od prodaje igrača.

Uz sve to, šira slika srpskog fudbala je katastrofalna, a uslovljena je načinom na koji se država odnosi prema fudbalu a upravlja njime preko FS Srbije. Od onih najnižih liga, pa do profesionalnih gde država ne želi da profesionalizuje fudbalske klubove jer će time izgubiti kontrolu nad njima, a samim tim i nad svime zbog čega ih koristi. Ali, to je pitanje za organe MUP, pravosuđe i Ministarstvo finansija.

Dok se vlast u Srbiji ne promeni, a sa njim i funkcionisanje FS Srbije, i dalje ćemo gledati kako Crvena zvezda i Partizan marširaju daleko ispred svih, pogotovo u ovoj Sega mega ligi, dok ostalima nije cilj da ih sustignu i prestignu već samo da na tom talasu prežive i nešto, ako Bog da, zarade. Budžet Zvezde je 30 miliona evra, Partizana je 17 miliona evra, a prvi sledeći klub Vojvodina troši jedva dva miliona evra. Pa, kako Zvezda kuka da u Evropi ne može da se trka sa Napolijem, Milanom jer ovi imaju budžete po 300-400 miliona, tako i Vojvodina ne može da se juri sa Zvezdom jer ne može da priušti da plati 1,5 miliona evra za obeštećenje. Mogu Voša, Čuka, Spartak, TSC da ugrozi "večite" u nekom meču, može i da ih pobedi nekad, ali ne može da im uzmu titulu.

I niko da "baci" pogled preko ramena, da vidi Hrvatsku koja je shvatila jedno: Dinamo i Hajduk nisu dovoljni, da bi liga bila jača, igrači vredniji mora se stvoriti lojalna konkurencija u maloj ligi gde će svi morati da imaju licencu što podrazumeva sve uslove profi kluba, a gde će se sliti kvalitet. Rijeka, Osijek, Slaven, Lokomotiva, Šibenik su pravi dokaz da sve može kad se hoće.

A, fudbalski ljudi u Srbiji su povili glavu pred režimom i sledili su Slavišu Kokezu. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati