Fudbal

Sašo Ilijoski

05. 03. 2021. 17:59 1

Žarko Đurović za Direktno: Piksi traži posed, ofanzivu, ima više sistema

Dragan Stojković je odabrao 30 igrača za start martovskih kvalifikacija za Mundijal u Kataru 2022. godine i uglavnom su se sve važne stvari znale: i na koga neće računatu i koje su mu uzdanice.

A, kako će sa 90 odsto istim igračima koje je zvao i koristio Ljubiša Tumbaković da igra, može da se diskutuje, ali samo sa onima koji su radili sa Stojkovićem. Žarko Đurović je više sezona sarađivao sa Piksijemi uz Boška Đurovskog sigurno je jedan od najpozvanijih da nam otkrije bar na kojim će principima se zasnivati igra "nove Srbije".

Za početak, nije ga iznenadio spisak igrača.

- Imamo to što imamo od igračkog potencijala, svako od nas bi zvao 90-95 odsto fudbalera koje je pozvao Stojković. Svako od nas ima neke vizije u igri i u tim finesama i u odnosu šta trener želi razlikuje se tih nekih četiri-pet igrača. Ali, to su uglavnom fudbaleri sa šireg spiska, on je odabrao ovih 30 i to će biti okosnica za dalje. Kako ih bude upoznavao kroz rad i utakmice tako će praviti i korekcije, ali po njemu vidim da ima zaista veliku želju da napravi uspeh sa Srbijom - kaže u uvodu priče za Direktno.rs Đurović.

Pozivanjem Milana Gajića i Marka Petkovića negde je nagovestio Stojković da bi mogao u mečevima protiv Irske i Portugalije da igra i sa poslednjom linijom od četvorice igrača.

- Stojković ima igrače za više sistema, a mislim da će koncipirati tim i zadatke na terenu tako da u toku igre može da menja sistem sa samo jednom-dve izmene. Mi smo u Kini igrali skoro sve utakmice sa trojicom štopera, vidim da je pozvao petoricu centralnih defanzivaca i verujem da će to biti prva opcija. Pogotovo što su i Tumbaković i Muslin igrali sa trjicom pozadi i čini mi se da je i ekipa navikla na takav način. Može da igra 3-4-2-1 sa dva zadnja vezna, dva bočna igrača, odanzivna beka dva krilna igrača i napadačem. Može kroz igru da sa izmenama menja i sistem, pojačava napad, odbranu... Ima i igrače na istim pozicijnama koji imaju potpuno drugačije karakteristike itd... Poznajući ga dobro, sada ima mnogo bolje igrače nego što ih je imao u klubovima i ako je pravio sa rezultate u prošlosti, čvrsto sam ubeđen da će i sa "orlovima" biti uspešan.

Suština je u strukturi igre, zadacima na terenu, ne u samom sistemu, objašnjava dalje Đurović.

- U istom ili sličnom sistemu koji su formsirali Tumbaković i Muslin i sa relativno istim igračima, kod Stojkovića će selekcija igrati drugačije. On insistira na posedu lopte, podići će linije više nego što su to činili Tumba i Muki, tražiće striktno poštovanje određenih detalja i zadataka u igri, a negde će dozvoljavati da do izražaja izađe individualne vrednosti igrača. Nezahvalno je pričati o ulogama igrača, evetualnom timu, ali sam spisak pokazao je da Piksi misli o raznim opcijama i imaće do starta spremne taktičke zamisli za sva tri meča. Šteta je što će imati jedva dva treninga pre meča sa Irskom jer da je imao tri neke prijateljske utakmice bilo bi to svakako bolje i za njega i za tim.

Najavio je Stojković nova pravila ponašanja...

- O tome će on govoriti, ja znam da će on sve učiniti da ambijent u ekipi bude pravi, da atmosfera i konkurencija budu zdrave. I znam da neće tolerisati iskakanje iz sistema, neke nesportske ispade. Piksi ima autoritet, harizmu, zna sa igračima, ne brinem. Treba sačekati prve utakmice gde ćemo videti detaljno kako će "orlovi" igrati kod Stojkovića. U svakom slučaju, start kvalifikacija je veoma zahtevan, tri utakmice u osam dana je teško i odigrati i pripremiti. Pritom igraš kod kuće sa dva najveća konkurenta, od kojih Portugalija slovi za jednu od pet najboljih selekcija sveta i aktuelni je evropski šampion. Ostaje nam da se nadamo da će Piksi uspeti da pokrene Srbiju i da je odvede na Mundijal - šalje optimističke poruke Đurović, koga su svi videli kao jednog od pomoćnika Stojkovića u stručnom štabu ali je on izabrao druge.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati