Fudbal

Sašo Ilijoski

28. 01. 2021. 12:28 1

FSS će prihvatiti Terzićev predlog da igrači iz EU ne budu stranci

Crvena zvezda se poslednjih mesec dana ponovo aktivirala oko predloga za promenu broja stranaca, a FS Srbije će ga i prihvatiti. Ostaje da se vidi samo da li i za prolećni deo ili što je logičnije za narednu sezonu.

Izvršni odbor FS Srbije propisao je za aktuelnu sezonu četvoricu stranaca u protokolu za meč i tome dodao obavezu da dvojica igrača mlađa od 21 godine počnu susret i odigraju minimum 45 minuta. Crvenoj zvezdi je to malo i predlaže da se aktuelnoj odredbi doda da fudbaleri iz Evropske Unije nisu stranci u Srbiji. Crveno-beli su za to da ostane na snazi zakon o četvorici stranaca ali da se igrači EU vode kao da su iz Srbije.

To bi automatski značilo da Zvezda preko noći od viška stranaca, u kadru će ih biti sedmorica neće imati - nijednog! Jer, Sanogo, Bakajoko, Kanga i Ben imaju i francuski pasoš, Falćineli i Falko su Italijani, a Odada će uskoro dobiti srpski pasoš! I Partizan bi od petorice stranaca spao na Takumu Asana jer ostali imaju pasoše EU. Na Marakani smatraju da bi ova odluka FSS samo pomogla težnji Srbije na putu za članstvo u Evropsku Uniju, ali je i veoma opasna stvar u rukama jendog broja srpskih čelnika klubova.

Ukoliko bio IO FSS za narednu sezonu usvojio predlog Zvezde, srpski fudbal bi došao realno u opasnost da klubovi bez strategije i sa osnovnom težnjom da bude "veš mašina za pranje i sušenje" dovode mnogo osrednjih i jevtinih igrača iz EU a na uštrb naših mladih igrača. Zanemarile bi se škole fudbala... S druge strane, FSS bi trebalo da poštuje postulate EU i da dozvoli slobodan protok radne snage, odnosno da dozvoli fudbalerima da bez ograničenja igraju u Srbiji. To je za "Arenusport" potvrdio i sprotski direktor Vladimir Matijašević.

- Moje mišljenje je da su četvorica igrača sa inostranim pasošem sasvim dovoljna kada je reč o klubovima Superlige. Crvena zvezda je sa tim brojem pravila značajne rezultate u Evropi. Međutim, mi smo potpisali ugovor o pridruživanju evropskoj uniji. Što znači da ćemo morati da promenimo pravilo. Igrači sa tog podneblja neće biti stranci - rekao je za Matijašević, dodajući da bi to moglo da se dogodi uskoro.

Ako bi IO FSS to učinio narednih dana narušio bi regularnost trakmičenja, ali kad je naš Savez u pitanju rukovode se interesima a ne Statutom i  pravilnicima. Ostaje nam da verujemo da na Terazijama neće odlukom raspaliti strasti u srpskom fudbalu pre starta prolećnog dela 5. februara.

U svakom slučaju, tema stranaca biće na dnevnom redu IO FSS tek na kraju ovog šampionata. U prolećnom delu, na današnji dan samo Crvena zvezda, OFK Bačka, Zlatibor Čajetina i Partizan imaju više od četvorice strana u Superligi, a tri kluba Radnički iz Niša, TSC i Inđija nemaju nijednog. Mnogo je igrača sa dvojnim državljanstvom i oni nisu na spisku jer se vode kao da su iz Srbije, pa se na današnji dan na spisku nalazi 56 stranca. Prelazni rok se u Srbiji završava 5. februara.

STRANCI U SUPERLIGI

Crvena zvezda (7): Seku Sanogo, Aksel Bakajoko (O. Slonovače), Ričard Odada (Kenija), Gelor Kanga (Gabon), El Fardu Ben (Komorska ostrva), Dijego Falćineli, Filipo Falko (Italija)

OFK Bačka (6): Filip Mitrović (Crna Gora), Jevgenij Kazacoks, Kaspar Svarups (Letonija), Riohei Mijazaki (Japan), Luka Pisačić (Hrvatska), Šabat Logua (Rusija)

Partizan (5): Maki Banjak, Žan Kristof Bajbek (Kamerun), Bibras Natho (Izrael), Sejduba Suma (Gvineja), Takuma Asano (Japan)

Zlatibor Čajetina (5): Matej Nikolov (S. Makedonija), Inrahim Mustafa (Gana), Eliomar (Brazil), Predrag Vladić (BiH), Adama Jarjue (Gambija)

Spartak ŽK (4): Noboru Šimura (Japan), Andrija Rajović, Nikša Vujanović (Crna Gora), Maksim Andruščenko (Ukrajina)

Vojvodina (3): Slavko Bralić (Hrvatska), Momčilo Mrkaić (BiH), Petar Pavličević (Crna Gora)

Čukarički (3): Asmir Kajević, Marko Rakonjac (Crna Gora), Andrej Bosnić (BiH)

Novi Pazar (3): Abdulaje Sise (Gvineja), Almir Aganspahić, Nemanja Dragutinović (BiH)

Voždovac (3): Justas Lasickas (Litvanija), Miloš Milović, Nikola Vujnović (Crna Gora)

Metalac (3): Ljubiša Pecelj (BiH), Beverli Makangila (DR Kongo), Prestiž Mbungu (Kongo)

Javor (3): Bubakari Dukure (Mali), Ibrahim Tanko (Gana), Alija Krnić (Crna Gora)

Proleter (2): Leandro Pinto (Brazil), Nikola Gluščević (Crna Gora)

Radnik (2): Zoran Danoski (S. Makedonija), Vitan (Indonezija)

Mladost L (2): Regan Obeng (Gana), Režis Baha (Kamerun)

Rad (2): Ilija Tučević, Savo Gazivoda (Crna Gora)

Mačva (2): Vanja Panić, Omar Kočar (Slovenija)

Napredak (1): Mitar Ćuković (Crna Gora)

Radnički Niš - nema

Inđija - nema

TSC - nema

NAPOMENA: Podaci su preuzeti sa "Transfermakta" i moguće je da nisu upotpunosti tačni, a ovo je istuacija od 29. januara i moguće je da će se promeniti do 5. februara kada se završava prelazni rok u Srbiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati