Fudbal

S. I. [ Izvor: Mediji ]

25. 01. 2021. 10:04 1

PRED KOLAPSOM Barselonin dug prelazi milijardu evra

Barselona čeka novu upravu, ali glavni kandidat Đoan Laporta svestan je da ga čeka pakao od posla jer je klub pred kolapsom zbog duga koji prevazilazi milijardu evra.

Predsednik tehničke uprave Karles Tuskets stanje Barselone iskomentarisao je u pet reči:

- Ovo je slučaj za bankrot.

Zabranjeni su transferi, klub je smanjio budžet sa 1,1 milijardu na 828 miliona evra (budžet za plate igrača 382 miliona evra), ali dug je sa 800 miliona evra od novembra narastao do sada na preko 1,1 milijardu evra, tvrde obojica glavnih kandidata za mesto novog predsednika Đoan Laporta i Viktor Font. Samo u toku mesec dana pauze između dve sezone Katalonci su izgubili 100 miliona evra! Bivši predsednik Đozep Marija Bartomeu govorio je da su dugovi kluba posledica pandemije koronavirusa, gubitak novca od ulaznica i marketinga jeste ogroman jer su Katalonci inkasirali preko 300 miliona evra samo u jendoj sezoni. Međutim, nizom loših poslovnih poteza u prelaznim rokovima, Bartomeu je doveo klub da se nalazi pred kolapsom. U protekle tri sezone Barselona je potrošila blizu milijardu evra na transfere!

- Od Nejmarovog odlaska Barselona nema nikakav sportski koncept i brojne odluke bile su pogrešne na račun želje da klub ostane kompetitivan i pokaže finansijsku moć - tvrdio je Viktor Font za Sport Bild - Najveća greška kluba jeste inflacija ugovora. Klub je otišao preko svih granica, što je dovelo do toga da Barselona bude pod pritiskom i zbog sitnica. Situacija sa Leom Mesijem dodatno komplikuje stanje kluba.

Uzeo je Bartomeu i kredit od 800 miliona evra od Goldman Saks banke na 20 godina ali on ne može da se koristi za sanaciju dugova već je namenski za renoviranje stadiona "Kamp Nou". Neće Barselona propasti, neće to dozvoliti 116.469 članova (sociosa). Ali, Đoana Laportu, Viktora Fonta ili Tonija Freiša, trojicu kandidata na izborima 7. marta čeka pravi pakao ako pobede jer će sanacija kluba trajati a koštaće ih i privatno. Jer, po španskom zakonu 15 odsto dugova mora da pokrije novi predsednik. Lako se izračuna - 150 miliona evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati