Fudbal

Direktno.rs

26. 11. 2020. 15:51 13

PROMAŠAJ Matiću, zašto bi Vučić morao da izabere Vidića?

Nemanja Matić je stao nedvosmisleno uz Nemanju Vidića, naš as iz Mančester junajteda je apsolutno za korenite promene u srpskom fudbalu, ali je pominjanjem Aleksandra Vučića i mešanjem politike u izbor eventualno novog vođstva Fudbalskog saveza, promašio gol. Bacio je senku na ono što je ispravno i iz srca napisao. A prvi postulat FIFA i UEFA jeste da "politika ne sme da se meša u rad Saveza".

Govoreći o tome zašto bi sve Nemanja Vidić trebalo da bude na čelu FS Srbije umesto nestručnog i nesposobnog Slaviše Kokeze, i da ima apsolutno poverenje u njega, Matić je napisao i sledeće:

- Mora dobiti i podršku države Srbije, jer je fudbal veoma bitan. Svi znamo da je predsednik Aleksandar Vučić veliki ljubitelj sporta, stoga ga pozivam da da svoj doprinos tako što će pokušati da ubedi Nemanju da preuzme tu odgovornost i krene u akciju spasavanja srpskog fudbala. Promašili jesmo Evropsko prvenstvo, nemojte da promašimo Nemanju Vidića…

Ništa nije slagao Matić jer je politika imala oduvek spregu sa fudbalom, kao najmasovnijim sportom i zabavom za milione (milijarde). I u vreme Tita i posle njega. Samo, vremena se menjaju, fudbal je sve manje samo sport, a sve više biznis, meka za moćnike, bilo da je reč o političarima, biznismenima ili kriminalnim grupama. I šta je politika donela srpskom fudbalu u poslednjih 30 godina, posebno poslednjih pet-šest?

Jednu lepezu moćnika koji se malo razumeju u fudbal, a mnogo više u prodaju dece, koji mnogo bolje plivaju u kombinacijama i mulju nego razrađenom sistemu, koji daleko uspešnije troše novac građana Srbije nego svoj lično, koji ne žele privatizaciju jer bi onda morali da odgovaraju za milionske dugove, koji ekstremne navijače puštaju da rade sve i svašta a zarad ličnih koristi i zaštite.

- Ne mogu da rešim problem navijača - više puta je tu famoznu rečenicu ponovio Vučić.

Sve je jasno, srpski fudbal može da počne oporavak samo ako se restartuje ceo sistem sa novim, ambicioznim i stručnim ljudima, sa ekspertskim timom koji neće morati da ljubi skute predsedniku, kako god se on zvao. Ni Vučiću, ni sledećem, već će imati korespodenciju samo sa Ministrom sporta i omladine. Matić je iz najbolje namere "ubacio loptu u mrežu, ali je zbog nemara gol poništen zbog ofsajda". Vučić voli fudbal, ali da ga voli iz srca nikad se ne bi mešao kao što se meša, jer je prvi postulat FIFA i UEFA da "politika ne sme da se meša u rad Saveza".

Vučić i ne krije da se meša, posle poraza od Škotske, valjda ljut što njegov ortak Slaviša Kokeza nije postao najbolji predsednik FSS ikad jer bi vezao plasmane na SP i EURO, najavio je "da će napraviti korenite promene u fudbalu", dodao i da ne odustaje od izgradnje Nacionalnog stadiona koji stoji u prijavi za SP 2030. I sve je bliže odluci da pošalje Zvezdana Terzića da sa Mitrom Mrkelom i Vladanom Milojevićem počne da leči Savez i reprezentativni fudbal.

Šta ćemo sa bazom, sa omladinskim školama, ligama, sudijama? Sve će ostati isto, jer zašto da se menja nešto što samo pojedincima donosi korist.

Zato, novi fudbalski ljudi, sve da ih pozovu, ne smeju da preko Andrićevog venca i aminovanja od strane Vučića pokušaju da dođu na čelo Saveza. Svaki kompromis te vrste, obesmišljava priču i stavlja bukagije pred ulazna vrata FS Srbije koje će ih sputavati od starta da rade svoj posao bez upliva sa strane, kako političkog, tako i svih ostalih grupacija koji se samo okorišćavaju od fudbala.

Matiću, ti si sportista, uradi sve na terenu, bez politike. Koliko god dugo da traje, koliko god da je u ovom času borba Davida i Golijata, koliko god je teško ubiti hidru jer sa odsecanjem jedne glave izrastu tri, znanje, struka, čestitost i želja da se sve postavi na pravi način će na kraju pobediti.

Sa ili bez uplitanja Vučića. Budi uveren u to.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati