Fudbal

Sašo Ilijoski

29. 10. 2020. 07:20 3

Đurovski za Direktno: Oprez! Pamtim poraz od Libereca 2006.

Boško Đurovski, jedan od uticajnijih igrača u istoriji Zvezde, nekako je sudbinski povezan sa češkim klubovima: protiv Banjika je igrao 1981. godine i postigao gol, na klupi je sedeo kao pomoćnik Dušana Bajevića u duelima sa Slovanom Liberec 2006, a danas je član Upravnog odbora kluba koji u drugom kolu Lige Evrope dočekuje češki tim iz Libereca.

Po rečima našeg sagovornika, ekipe iz Češke su uvek bile neugodne za nas, nemačka disciplina, fizička snaga, borba do kraja za svaki pedalj terena.

- Moja iskustva sa Česima su kroz karijeru zaista različita. Od Banjika, koji je te 1981. imao zaista odličan tim, reprezentativce izgubili smo u Ostravi 3:1, ali smo u Beogradu odigrali jednu od najboljih utakmica u to vreme. Deklasirali smo ih 3:0, postigao sam gol, pa je posle Milko asistirao Duletu Saviću za 2:0 i na kraju je i Pižon Petrović postigao jedan od retkih golova udarcem glavom. Prošli smo u treće kolo i onda ispali od Anderlehta - jasno se seća Boško u razgovoru za Direktno.rs.

Novi susret sa klubom iz Češke, naš sagovornik je imao krajem avgusta 2006, sada kao pomoćnik Dušana Bajevića. Šokantan poraz u oba meča, posebno je bio bolan onaj u Beogradu.

- Taj duel sa Liberecom je došao posle dve teška meča sa Milanom u kvalifikacijama za Ligu šampiona. I nemam dilemu da su igrači potcenili Liberec jer su svi razmišljali da ćemo igrati grupnu fazu Ligu Evrope. Upozorenja nisu donela ništa dobro, izgubili smo 2:1, a onda smo u Češkoj opet bili loši. Liberec nas je ugostio na novom stadionu, igrali su kao što to Česi i čine, snažno, organizovano, defanzivno dobro. Kad protiv takvog protivnika napraviš veći broj grešaka budeš kažnjen.

Slovan Liberec prvo dolazi u četvrtak (18.55) na "Marakanu" a zatim će dočekati crveno-bele u decembru na istom stadionu, gde i 2006.

- Fudbal se promenio, Česi su se promenili u smislu da su napredovali na svim poljima i sigurno je da ih Zvezda neće potceniti. Znamo svi na Marakani koliko je ovaj meč važan i koliko će nam odrediti dalji tok takmičenja u Ligi Evrope.

Zvezda je na svim nivoima, od generalnog direktora Zvezdana Terzića, preko sportskog Mitra Mrkele, pa sve do trenera Dejana Stankovića postavila cilj - prolazak u šesnaestinu finala Lige Evrope.

- Zvezda mora da teži visokim ciljevima. Najvažniji u ovom periodu je bio da se uđe u grupnu fazu i on je ostvaren. Žreb je nametnuo novi cilj, prolazak u šesnaestinu finala, ali sve te izjave sam shvatio više kao motivacione za igrače i navijače, javnost, nego kao ultimatum posle koga dolazi do nekih promena. Realno je da se u ovoj konkurenciji Zvezda bori za jedno od prva dva mesta. Zato igrači moraju u četvrtak, ali i u narednim mečevima da pokažu karakter. Ne može svako da nosi Zvezdin dres, uspešni su samo oni najjači.

Utakmica u Nemačkoj i poraz od Hofenhajma govori nam da ima određenih problema u igri koji se reflektuju na realizaciju, pa samim tim i na rezultat. Nijedan šut u okvir gola govori nešto.

- Fudbal je kompleksan posao. Što si na višem nivou takmičenja to su određeni detalji odlučujući. Ne treba zaboraviti da Stanković u Nemačkoj nije imao Kangu, Ivanića i Boaćija, da su Ben i Katai bili roviti. To je suvi kvalitet i kad ga nemaš u punoj meri onda ti se dogodi da dosta dobru igru u polju ne možeš da pretvoriš u pozitivan rezultat. Metodološki Stanković radi dobro, pratim to i mogu da tvrdim. Trenira i igra u više sistema što je dugoročno dobro jer onda i u toku utakmice možete da promenite sistem. Ali, to je dug proces, traži mnogo automatizma, iskustva a mi imamo mnogo mladih. Uz to kad se rotira mnogo, a za to ima razloga, gubi se na kvalitetu.

Po rečima Đurovskog do malog pada u formi došlo je zbog velikog broja mečeva.

- Nekada ste za polusezonu igrali 18 do 20 utakmica, danas preko 30. Igrači Zvezde su došli do nivoa zasićenja utakmicama i treninzima jer je već 17 mečeva iza njih. Dešava se to, proćiće brzo. Nadam se da će već u četvrtak, sa Ivanićem, Zvezda biti dobra i kadra da pobedi Liberec. Kao mi nekad Banjik - širi pozitivan stav Boško Đurovski.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati