Fudbal

S. I.

27. 10. 2020. 07:18 0

ANALIZA Zvezdina evro-efikasnost 36 odsto, a igra?

Fudbaleri Crvene zvezde odigrali su ove sezone pet utakmica u Evropi, pobedili su tri, ostvarili po remi i poraz, postigli devet golova, uz realizaciju od 36 odsto. Rekli bismo sve štima, ali protiv Hofenhajma meč je završen bez udarca u okvir gola.

Statistika ili "bikini analiza", kako ju je odavno nazvao uvaženi kolega Zvonko Mihajlovski jer "otkriva sve a ne pokazuje ništa", kaže kad su određeni parametri efikasnosti Crvene zvezde u Evropi u pitanju sledeće: na pet mečeva Zvezda je šutirala ukupno 76 puta (15 po meču), 25 puta u okvir gola (pet po meču), postigla je devet golova što je 36 odsto efikasnosti! Znači, svaka treća koja je išla ka golu je zatresla mrežu. Nešto je slabiji procenat odnosa udaraca i onih koji završe u okvir gola (32 odsto). Ali, statistički je to dobro. I to dosta dobro.

Posed lopte prosečno je 51,4 odsto, pa je i taj segment u redu, ali dolazimo sada do biknija. A, on kaže nešto drugo. Kad sklonimo mečeve protiv Evrope, Tirane, Omonije i Ararat-Jermenije jer je Zvezda po svemu bolji tim od njih, dolazimo do meča sa Hofenhajmom u Nemačkoj gde je doživljen prvi i jedini poraz ove sezone. I to od ekipe koja je igrala bez šestorice standardnih igrača a dvojica su ušla na poluvremenu. Realno, i naš tim je bio bez Mirka Ivanića, Gelora Kange i Ričmonda Boaćija.

Zvezda je defanzivno bila veoma dobra, na nivou takmičenja Lige Evrope. Ali, za 90 minuta nije uputila nijedan udarac u okvir gola Hofenhajma! Jeste napravila četiri prilike, međutim suština fudbala je da lopta pređe gol crtu. Posed lopte protiv Hofenhajma koji se odlikuje brzom igrom u tranziciji a ne stvaranju prilika kroz igru bio je 60:40 u korist Nemaca. Poseban raritet disproporcije "bikinija" je učinak Seku Sanogoa. Po statistici bezgrešan, a realno izgubio je loptu na 16 metara kod jedine prilike Nemaca u prvom delu (stativa Dabura), a kod prvog gola Baumgartnera nije bio najbolje pozicioniran. Nivo njegove igre iz Jang Bojsa i u Crvenoj zvezdi ne može čak ni da se poredi, ovaj Sanogo je tri puta sporiji, neokretniji nego onaj od pre tri godine. Iako ga je "pun ekran", slika je "mutna". Nažalost je tako, teško da je isplativa investicija, sem ako se preko noći ne "povampiri" i ponovo bude turbo-motor ekipe. A, ne brodski motor.

Istina je i da su Aleksandar Katai, El Fardu Ben, uz Mirka Ivanića i Gelora Kange igrači koji prave razliku u Evropi, a kad su roviti ili ne igraju kao u Nemačkoj, onda nije ni čudo što je Zvezda delovala nemoćno u ofanzivi, bez obzira na tri dobre akcije. Trener Dejan Stanković je čini se namestio defanzivu za igrače koje poseduje u rosteru, ali u ofanzivi su mu potrebni Gelor Kanga i Mirko Ivanić. Bez obzira što je Kanga nedovoljno disciplinovan, što ume da rasturi sistem igre i destabilizuje ekipu nekim nerezonskim, da kažemo i sebičnim potezima, on može da napravi razliku protiv Libereca i Genta. A, Sanogo ne može. Kanga može da ima veliki uticaj na igru ali ga treba usmeriti, podržati ga. I može da vrati ekipi za poverenje. Stanković ne bi trebalo da napravi grešku kao Vladan Milojević i na neki način otera Gabonca. Ivanić takođe donosi kvalitet, ima realizaciju i sa njim je Zvezda mnogo jača. Mirko će biti spreman, Kanga možda i ne. Stanković će to prosuditi.

Rekli su mnogi u analizama da Zvezda ima određeni problem u igri, ako hoće proleće u Ligi Evrope, moraće da pobedi naredna dva meča, prvi protiv Libereca u četvrtak (18.55). Stanković će morati da nađe ključ za igru, a sa njom će doći i realizacija koja je nešto omanula u poslednje vreme, samo gol iz pšenala u derbiju u poslednjih 270 minuta.

EVROPA 2020/21.

Kvalifikacije za Ligu šampiona

Prvo kolo, Evropa 5:0

Ben 35, 44, 52, Ivanić 78, 87

Šut 20/7

Posed 56/44

Korneri 6/0

Drugo kolo, Tirana 1:0

Tomane 62

Šut 5/2

Posed 58/42

Korneri 11/1

Treće kolo, Omonija 1:1 - poraz na penale

Ivanić 45

Šut 23/8

Posed 51/49

Korneri 10/7

Plej-of za Ligu Evrope

Ararat-Jermenija 2:1

Katai 45, Falćineli 60

Šut 20/8

Posed 52/48

Korneri 2/0

Liga Evrope

Hofenhajm 0:2

Šut 8/0

Posed 40/60

Korneri 5/6

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati