Fudbal

Sašo Ilijoski

22. 10. 2020. 13:50 0

Premijer liga Evrope - Pad sistema ili opomena "pijanih" milijardera

Bomba je bačena, pitanje je samo da li je lažna ili prava. Ideja o formiranju Premijer lige Evrope, koju je prezentovao ekskluzivno "Skaj", pretvoriće Ligu šampiona u "Ligi nezanimljivijh", a novo takmičenje u "Ligu odabranih i odmetnutih pijanih milijardera". To su prve reakcije u svetu na informaciju koju za sada niko, ni FIFA kao u tekstu najavljena organizaciona platforma, ni milijarderi vlasnici najjačih klubova nisu javno potvrdili. A, ni demantovali. Ako je informacija tačna da će nova liga krenuti od jeseni 2022, onda ona preti da sruši sistem UEFA Lige šampiona i zakuca poslednji ekser u najjače klupsko takmičenje koje je startovalo kao Kup šampiona, odnosno takmičenje prvaka zemalja u Evropi jer neće učestvovati svi prvaci.

FIFA se odavno namerila da ekonomski povrati primat od UEFA, koja je transformacijama Lige šampiona poslednjih deset godina uspela da odvrati najbogatije klubove Evrope da ne naprave fudbalsku Evroligu. "Liga odabranih" bi jedino mogla da poremeti sistem UEFA koja je povećavala broj klubova u grupnoj fazi iz najjačih liga, poboljšavala visinu nagrada, uvećavala zaradu od tv prava, a pritom nije uradila ono što će FIFA - nije narušila nijednu nacionalnu ligu. Ničim, naprotiv, samo je ojačavala sve lige pomažući Saveze na sve načine. Čak i u doba korone, svakom Savezu je poslala pomoć od preko četiri miliona evra.

Globalizacija i upliv velikog privatnog kapitala iz Rusije i Azije u najjače klubove Evrope da li kroz vlasničku strukturu, da li kroz mega sponzorske ugovore doprineli su da gazde ili čelnici najjačih klubova Evrope gledaju samo svoj interes i jure samo novac. Ne zanima ih što će UEFA štititi Nacionalne saveze, Lige i svoja takmičenja. Premijer liga bez Liverpula, Mančester sitija, Mančester junajteda, Arsenala i Čelsija, a Primera bez Reala, Barselone i Atletiko Madrida, je prosto neodrživa sa jedne strane. A sa druge, Liga šampiona bez top 18 klubova Evrope ne vredi ni dva evra jer će se sav novac sliti u Premijer ligu Evrope koja bi, ako se ravnamo po nacionaolnim prvenstvima, mogla da se igra samo istim danima kad i Liga šampiona i dve Lige Evrope - utorkom, sredom i četvrtkom.

- Predsjednik UEFA je u nekoliko navrata isticao da je protiv formiranja Superlige. Principi solidarnosti, plasmana, ispadanja i otvorenih liga su nešto o čemu se ne može pregovarati. To je ono što čini evropski fudbal i zato je Liga šampiona najbolje takmičenje na svetu. UEFA i klubovi su posvećeni tome da ja ne unište stvaranjem Superlige od 10, 12, pa čak i 24 kluba koja bi kad-tad postala dosadna - saopšteno je iz UEFA.

UEFA će morati do kraja godine da ponudi neki drugi plan jer pozivnice za formiranje Premije Lige Evrope u kojoj je plan da se uloži šest milijardi dolara, da ima 18 učesnika su, navodno, već poslate. Juče je "Skaj" pisao da su Liverpul i Mančester junajted dali načelni pristanak, ponude su poslate i na ove adrese: Arsenal, Čelsi, Mančester siti, Totenhem, Bareelona, Atletiko Madrid, Real Madrid, PSŽ, Juventus i Bajern. Svaki klub bi na godišnjem nivou zaradio više nego što sada zaradi pobednik Lige šampiona. Mamac je samo novac.

Predsednik španske Primere Havijer Tebas je rekao:

- Autori te ideje, ako zaista postoje, jer je zapravo niko još nije izneo, ne pokazuju samo potpuno nepoznavanje organizacije i običaja evropskog i svetskog fudbala, već i ozbiljno nepoznavanje tržišta audiovizuelnih prava. Projekt ove vrste značiće ozbiljnu ekonomsku štetu samim organizatorima i onim subjektima koji ga finansiraju, ako postoje, jer nikada nisu službeni. Ovi podzemni projekti izgledaju dobro samo kad se naprave u baru u pet ujutro.

A, šta misle navijači, najbolje je opisao Kevin Majls, izvršni direktor "Svetske asocijacije navijača".

- Ideja o evropskoj super ligi pokazuje da su milijarderi vlasnici klubova van kontrole. Najnoviji izvještaji o spletkama, koje navodno uključuju Mančester junajted i Liverpul, radi stvaranja europske superlige, razotkrivaju mit da vlasnici milijarderi brinu o engleskoj fudbalskoj piramidi ili o nečemu drugom osim o vlastitoj pohlepi - rekao je Majls - Ovo može biti posljednji ekser u kovčeg ideji da se fudbal može osloniti da se sam reguliše.

Istina ili šarena laža proturena da UEFA napravci još neki ustupak najbogatijima? Pokazaće vreme.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati