Fudbal

Direktno.rs

22. 10. 2020. 10:03 4

Vazura uzbunjivač ili saučesnik u neregularnosti?

Miloš Vazura, generalni direktor Partizana, izneo je daleko najveću optužbu u moru prozivki povodom 163. večitog derbija i prema svim propisima FS Srbije, kao svedok koji sumnja u regularnost utakmice, ili modernije "uzbunjivač" morao bi da se nađe pred disciplinskim organima i otkrije ime "počinioca". U protivnom se stavlja u ulogu saučesnika u izvršenju ili pokušaju izvršenja eventualne radnje koja za krajnji cilj ima "sumnju u integritet utakmice".

Prema disciplinskom Pravilniku FS Srbije, Vazura kao neko ko zna osobu koja je zvala sudiju Novaka Simovića učestvuje u sumnji u "Neregularnost utakmice", kao svedok, modernije mogao bi da postane uzbunjivač. I to prema članovima od 80. pa do 83, a izmenjenim od 4. novembra 2019. godine, a potpada i članu 87 u kome se govori od "sumnji u integritet utakmice".

Zakonski i prema propisima, Vazura ima tri opcije: da kaže, odnosno prijavi osobu koja je na poluvremenu zvala sudiju Novaka Simovića i uticala na njega, da ne otkriva ime i onda sa pozicije svedoka postaje saučesnik u eventualnim sumnjivim radnjama pa snosi ozbiljnu novčanu kaznu i zabranu vršenja dužnosti od godinu dana ili da kaže da je izmislio priču u afektu i onda bi prošao sa novčanom kaznom. A, ima i četvrtu, da kaže kako je novinar sve izmslio.

Obaveza direktora crno-belih je da otkrije ime osobe za koju sumnja da je izazvala neregularnost i tako pomogne da se kazne vinovnici nečasnih radnji. Ako se sve dokaže, kazne su i novčane (do 10 miliona dinara) i vremenske: za klub oduzimanje "do devet bodova", a za funkcionera i druge članove organizacije "zabrana vršenja funkcije od godinu do dve godine".Ako se umešaju i nadležni organi UEFA, a to se odnosi samo ako je ishod meča imao veze sa kladionicom (što ovde nije slučaj) onda se primenjuju član 83. a on je rigorozan: oduzimanje od 6 do 30 bodova, izbacivanje dva ranga, zabrane vršenja dužnosti od godinu dana, novčana do 10 miliona dinara.

Ako odluči da se iz bilo kog razloga povuče i kaže da je celu priču izmislio, prema članu 87, kao neko ko je izjavama u medijima ugrozio integritet utakmice, Vazuru čeka novčana kazna od 500.000 do 5.000.000 dinara, ali u težim, slučajevima zabrane vršenja funkcije od šest meseci do godinu dana. Slogan "Ovo je Sparta" odavno je u nas promenjen u "Ovo je Srbija" tako da ne treba da čudi ako Vazura prođe kao i većina političara - nekažnjeno.

I neispitano za ozbiljne optužbe.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati