Fudbal

Direktno.rs

05. 10. 2020. 00:51 1

Tumba, ko će da čuva norveškog vunderkinda?

Erling Haland je u neverovatnoj formi, a selektor Srbije Ljubiša Tumbaković morao je od subote da pravi novu taktiku o zaustavljanju najopasnijeg igrača Norveške u polufinalu baraža Lige Nacija 8. oktobra, jer ne može da računa na Nikolu Maksimovića.

Kad nema drugih problema pojavi se koronavirus i covid protokol u italijanskoj provinciji Kampanja koji je u karantinu Napolija zakucao komandanta odbrane Srbije Nikolu Maksimovića. Ne bi Maksa išao direktno na Halanda jer nije toliko brz poput Nikole Milenkovića ili Strahinje Pavlovića, ali njegov izostanak menja celu koncepciju odbrane.

Maksa je u formaciji tri štopera onaj korektor po centrali, desno igra Nikola Milenković a levo Aleksandar Kolarov, Strahinja Pavlović ili Stefan Mitrović. Sva trojica su levonogi. Ako se ne dogodi čudo i Maksu danas puste za Beograd, moguće je da Aleksandar Kolarov odigra po centrali, da Milenković ostane desno a Strahinja Pavlović levo. Kapiten Kolarov nije nikad igrao na toj poziciji ali sa obzirom na iskustvo i brzinu možda bi se u toj ulozi i snašao.

Da se vratimo Halandu. Ko će na Halanda, muka je selektora Tumbakovića koji opet mora da tumba plan. I to u nevreme. Najviše energije za borbu sa Halandom ima njegov vršnjak Pavlović. Iako godinu dana mlađi, popularni Kalaba ima mentalitet ratnika, posebno je inspirisan kad nailazi na boljeg od sebe i ako selektor kaže da je psihologija važna onda nema sumnje da će Pavlović ići na golgetera Norvežana koji je u prvih šest mečeva u sezoni postigao sedam golova uz tri asistencije.

Ako Tumbaković bude smtrao da će mu trebati iskustvo, onda će u vatru Stefan Mitrović koji je navikao u Strazburu da se bori sa fizički jakim i brzim napadačima. Nikola Maraš pozvan je kao alternativa, ali sigurno ga Tumbaković neće baciti u vatru u Oslu.

Međutim, u zaustavljanju Halanda izuzetno će biti važan i zadnji vezni. Nemanja Gudelj, Luka Milivojević mogli bi iskustvom i energijom da zatvore taj prostor između dve linije i ne dozvole Halandu da neometan primi loptu i okrene se prema golu. Greške u nedozvoljenim zonama takođe mogu skupo da koštaju "orlove" jer su Haland i Serlot izuzetno brzi u tranziciji, a kad se napadač Borusije iz Dortmunda zatrči uglavnom se može zaustaviti samo uz žuti karton.

Pametna igra u duelu, zatvaranje prostora između linija i smanjivanje grešaka na sredini terena su negde recept. U teoriji, a u praksi ćemo sve videti 8. oktobra na stadionu "Uleval" od 20.45.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati