Fudbal

S. I.

01. 10. 2020. 06:32 0

Zašto Zvezda sve ovo ne sme da propusti na Kipru

Crvena zvezda danas igra drugu najznačajaniju utakmicu na Kipru, protiv Ararata (19.00, RTS 1) za plasman u Ligu Evrope, a ona ima izuzetnu važnost za budućnost kluba.

"Crvena zvezda mora da pobedi Ararat-Jermeniju gde god da igra sa njom", slušali smo proteklih dana čelnike kluba i trenera Dejana Stankovića koji su svesni činjenice da će ulazak u grupnu fazu Lige Evrope ubaciti nešto novca u klupsku kasu, ali i omogućiti da se kroz slabije takmičenje nego što je Liga šampiona, pogotovo što je realno da u žrebu u petak budu u drugom jakosnom šeširu, prođu grupu i obezbede proleće u Evropi. Time bi uz rezultatski i finansijski uspeh osvojili novih šest i više bodova za klupski koeficijent i ušli među Top 50 klubova u rangiranju.

Crvena zvezda trenutno ima koeficijent 25,000 i nalazi se na 55. mestu, ali je mnogo važno da proba da dostigne 30,000 i više bodova kako bi u narednim kvalifikacijama za Ligu šampiona, ako odbrani titulu, bila sigurno povlašćena u prva tri kola, a možda i u četvrtom. Zvezda na kraju ove sezone gubi samo 1,250 boda dok mnogi rivali poput Jang Bojsa, Ludogoreca, Astane gube mnogo više. Zato ova i naredna sezona imaju posebnu specifičnu težinu za položaj crveno-belih u Evropi.

Prvak Srbije boriće se na GSP stadionu u Nikoziji i za nacionalni koeficijent. Ostali su crveno-beli usamljeni, kakve god uspehe da naprave teško će se boriti sa konkurencijom za to 15. mesto koje u sezoni 2022/23 vodi naše ekipe u Ligu evrope umesto u Ligu Evrope Konferens. Srbija je 16. na UEFA listi koeficijenata država sa 23,875 bodova. Ove sezone su Zvezda, Partizan, Vojvodina i TSC osvojili ukupno 2,625 bodova a crveno-beli zbog sistema bodovanja za svaku pobedu donosi državi umesto dva - samo po 0,5 bodova.

Zarada nije zanemarljiva, ali je samo utešna. Pet miliona evra bacili su crveno-beli sa bele tačke na istom GSP stadionu protiv Omonije, a toliko ne mogu da zarade kroz takmičenje sve i da prođu grupu. Ostaje im sada da se bore samo za 2,9 miliona evra koliko nosi prolaz u grupnu fazu Lige Evrope plus nešto jače od milion evra koje su zaradili od tri kola kvalifikacija u Ligi šampiona. Međutim, svaka pobeda u Ligi Evrope nosi 570.000 evra, a remi 190.000 evra. Prvo mesto u grupi donosi dodatnih milion evra, drugo 500.000 evra, a za plasman u šesnaestinu finala sleduje još 500.000 evra. Tu je novac i od TV prava, možda UEFA dozvoli i određen broj gledalaca, tako da je svakako benefit veći nego da se opet pokunjenih glava vrate sa Kipra u Beograd.

Stanković ima na raspolaganju sve adute sem Seku Sanogoa (kartoni) i Ričmonda Boaćija (povreda), pa može na teren da pošalje najjači tim. I da se pripazi kontre jer legija stranaca iz Jermenije ume da se brani, ali i opasno da napadne.  Utakmica se igra na stadionu Omonijine GSP od 19.00 časova (RTS 1, Arenasport 1), sudi Grk Tasos Sidiropulos, a mogući sastav Zvezde je: Borjan - Gobeljić, Degenek, Milunović, Rodić - Petrović, Kanga - Katai, Ben, Ivanić - Falćineli.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati