Fudbal

S. I.

02. 09. 2020. 07:40 0

Korona rasturila fudbal, šta će biti na jesen?

Pandemija koronavirusa poremetila je život na planeti a fudbal je u hodu morao da menja navike i da postane sve manje "zabava narodnih masa" jer se igra bez publike a sve više igra u kojima vlada pravilo "ne korone". U moru potrebnih zdravstvenih ograničenja, testova, čini se da je korona najviše narušila fer-plej takmičenja reprezentacija, pogotovo onih koje kao naša imaju većinu igrača po drugim zemljama.

UEFA je tri meseca osmišljavala i našla model takmičenja u klupskim okvirima, bez obzira na nekoliko odloženih mečeva zbog korone koji su, nažalost, morale da se registruju u korist ekipe koja nema covid-19. Ali, klubovi su zatvoreni sistemi, svi igrači žive u istom gradu i za sve važi isto pravilo, kad igraju međunarodne duele isti su i uslovi karantina bez obzira na pasoš. UEFa je smislila i "bekap", ako postoji karantin, igraće se u zemljama koje covid drže pod kontrolom...

Reprezentacije su nešto drugo, u selekciju Srbije igrači dolaze iz desetak različitih zemalja, od epidemioloških uslova, ali i propisa o karantinu, radnim dozvolama zavisi hoće li neko moći da dođe ili ne. Jer, UEFA je morala da dozvoli klubovima da se pitaju u ovim okolnostima pošto oni plaćaju igrače i potpuno je besmisleno da nekoga puste da igra za selekciju a da po povratku mora u dvonedeljnu izolaciju. S druge strane, nije sportski da se sportisti onemogući igranje za nacionalni tim.

Iz drugog ugla, nisu više sve reprezentacije u istoj situaciji. Oni koji imaju gro fudbalera u svojoj zemlji, kao Rusi ili Turci, mogu na sve njih da računaju u odnosu na neke druge čiji najbolji fudbaleri hleb zarađuju u inostranstvu. I nije sada najveći problem, Lacio i Real su pustili Sergeja Milinkovića Savića, odnosno Luku Jovića za septembarsko okupljanje, ali šta će biti u oktobru i novembru kada "orlovi" budu bili bitku u baražu Lige nacija za odlazak na EURO? Pandemija koronavirusa nema pravila, ako ponovo bukne u Italiji, Španiji, Francuskoj, Engleskoj, Holandiji selektor Ljubiša Tumbaković u Oslo mora da vodi ono što može da se odazove a ne najbolje. Klubovi nemaju mnogo sluha za reprezentativne obaveze.

Nije alibi, mnoge selekcije u svetu počevši od Brazila, Argentine ali i Srbije, imaće u narednih šest meseci ili dok se korona ne zauzda mnogo poteškoća u reprezentativnim okvirima jer je ovaj virus poprilično narušio fer-plej u takmičenjima selekcija pod okriljem UEFA i FIFA. Nije nemoguće da će Srbija morati zbog pandemije u drugim zemljama da bude domaćin van zemlje, u Mađarskoj na primer.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati