Fudbal

Sašo Ilijoski

22. 06. 2020. 07:10 1

Počinje farsa oko kupovine mesta u srpskom fudbalu

Fudbalska sezona u Srbije je završena, a Fudbalski savez Srbije može polako da počne sa farsom oko licitacije za popunu GRANDE Superlige od 20 klubova i "KO PLATI" Prve lige Srbije od 18 klubova, jer je gotovo sve već dogovoreno.

Posle potvrde predsednika RFK Grafičar Slobodana Govederace da će prvak Prve lige Srbije odustati od ulaska u Superligu, o čemu je FSS bio blagovremeno obavešten pred poslednji Izvršni odbor a Direktno.rs je to najavio odavno, ostalo je još jedno upražnjeno mesto u elitnom rangu i ono će pripasti Novom Pazaru, 10. na tabeli PLS. Kupovina je napravljena pred izbore iako je drugi kandidat, Kolubara, to pravo stekla igrama na terenu završivši na petom mestu. Kako je Kolubara "izgubila" od Novog Pazara razjasniće, nadamo se FSS.

Nažalost, po klub iz Lazarevca koji ima jaku podršku opštinske vlasti, član 32 u propozicijama takmičenja Superlige (odnosno član 29 u Prvoj ligi Srbije) glase isto i nisu povoljni po njih:

- Ukoliko se pre početka takmičenja ukaže slobodno (slobodna) mesto (mesta) u Superligi zbog odustajanja kluba (klubova), odluku o popunjavanju slobdonog (slobodnih) mesta u Superligi donosi posebnom odlukom Izvršni odbor FS Srbije, vodeći računa o interesima razvoja fudbalskog sporta u Srbiji, s tim da poslednjeplasirani klub zbog očuvanja sportskog interesa takmičenja obavezno ispada iz Superlige.
Iz ovog člana FSS neće poštovati samo poslednji deo jer niko ne ispada iz Superlige, a iz PLS samo Smederevo i to zbog kazne za nemaštanje utakmica.

Novi Pazar ima veću superligašku tradiciju, bolju infrastrukturu, stadion od 12.000 mesta sa reflektorima, sigurno više publike, a jedino je pitanje za koliko će para oficijalno da kupi mesto u eliti. Prema nepostojećem španskom modelu, FSS je doneo odluku da se mesta kupuju po principu "ko plati najviše" a opet može da se drži člana 32!

Pritom, klub sem finansijskih uslova koji su supendovani samo za narednu sezonu mora da ispunjava ostale. Pazarci su od marta 2019. u Unapred pripremljenom programu reorganizacije (UPPR) ili predstečajnoj fazi. Međutim, ovu izuzetnu priliku da se treći put administrativno nagrađuju za neostvareno na terenu Pazarci nisu propustili, ujedinili su se Opština i privatnici, spremili su, kako se priča, ponudu "koja se ne odbija". Ishod ćemo videti 30. juna kad Izvršni odbor FSS bude donosio odluke oko tendera.

U sezoni 2020/21 najveća liga u istoriji Srbije od 20 klubova igraće se po dvostrukom bod sistemu (38 kola), a sastav za sada broji 19 imena: Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina, TSC, Radnički Niš, Čukarički, Spartak ŽK, Voždovac, Mladost, Napredak, Radnik, Proleter, Javor, Inđija, Rad, Mačva a iz Prve lige Srbije plasman su obezbedili Zlatibor Čajetina, OFK Bačka i Metalac Gornji Milanovac.

Cirkus i trgovina očekuje se u Prvoj ligi Srbije. PLS će izvorno i po ispadanju Smedereva ostati sa 15 klubova i a tri će kupovati mesta. Grafičar ostaje u PLS, Novi Pazar će u elitu, pa će ostatak činiti još: Kolubara, Radnički Pirot, Kabel, Radnički 1923, OFK Žarkovo, Dinamo Vranje, Zemun, Trajal, Budućnost Dobanovci, najverovatnije Sinđelić (moguće je da i oni odustanu) i četiri pobednika Trećih liga: Beograda (IMT), Vojvodine (Železničar, Pančevo), Istoka (GFK Jagodina) i Zapada (Borac 1926, Čačak).

Kroz sistem „ko najviše plati - igra“ popuniće se druga profesionalnu liga sa najboljim ponuđačima a dva su već, kako se priča, sigurna: Loznica i Radnički iz Sremske Mitrovice. Lozničani će dobiti i novi stadion "Lagator" jer su se našli mešu 10 centara kojima će država isfinansirati novu infrastrukturu. Radnički iz Sombora je favorit u odnosu na Dinamo iz Pančeva a hoće li se još neko pojaviti videćemo.

FS Srbije se poslednjim odlukama o sistemu takmičenja i broju klubova, tenderima, načinom "ko plati - igra", već upleo kao pile u kučine. Sigurno je samo da fudbal u Srbiji gubi na kvalitetu i da mu je potrebna liga od 12 klubova a ne od 20. U ovim okolnolstima pandemije korona virusa, slabe finansijske moći klubova pitanje je kako funkcionisati Superliga sa 20, a Prva liga Srbije sa 18 klubova. Daj Bože, da se obe završe bez velikih afera i odustajanja od takmičenja. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati