Fudbal

Direktno.rs [ Izvor: sportsport.ba ]

06. 06. 2020. 12:49 6

DIKTATURA U KINI Legendarni fudbaler kritikovao "brata Sija", pa NESTAO s lica zemlje!

Kineski sportisti uglavnom su naučeni da o vladi ove zemlje govore sve najbolje. Zaista je prava retkost čuti da neko od njih kaže ijednu ružnu reč o sistemu koji vlada u njihovoj državi, ali Hao Haidong, najbolji strelac kineske reprezentacije u istoriji, odlučio je da prekrši sva pravila. I za to je platio cenu od strane predsednika Sija Đinpinga.

Legendarni fudbaler je u svom javnom nastupu, zajedno sa suprugom Je Zaojing, bivšom šampionkom sveta u badmintonu, govorio o totalitarnom režimu u Kini.

- Sistem uništava sva ljudska prava sportista, a zbog korupcije uništen je sportski duh u kineskom profesionalnom sportu - rekao je Hao Haidong.

Posle žestokih reči, reagovale su kineske vlasti, odnosno Si Đinping, "naš brat". Ime Haidonga je preko noći nestalo u ovoj državi, uklonjene su sve vesti, fotografije, videa i komentari koji su vezani za njega na društvenoj mreži Weibo. 

Ime Hao Haidonga u Kini, dakle, više ne postoji. Od najpopularnijeg fudbalera u državi koji je postigao 41 gol u 107 utakmica i heroja nacije, postao je nepoželjan i verovatno mu sada sledi i progon.

Hao Haidong nedavno se pridružio i pokretu zviždača koji je osnovao kineski milijarder Guo Vengui. Pokret se bavi žestokim kritikama komunističke partije i traži osnivanje republike Kine koja će biti utemeljena na vladavini slobode i demokratije. 

Podsetimo, istu sudbinu je u Turskoj doživeo legendarni napadač Hakan Šukur. Njega je država izbrisala iz istorijskih knjiga zbog povezanosti s Fetulahom Gulenom, liderom pokreta FETO, koji je u Turskoj označen kao teroristička organizacija. Šukur je u egzilu u SAD-u.

Hao Haidong je u fudbalskoj karijeri igrao za Dalijen i Šefild Junajted.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati