Fudbal

Direktno.rs

30. 05. 2020. 07:53 2

Kokeza ukinuo novčani kriterijum i pravi vestern ligu!

Fudbalski savez Srbije je nadmašio sebe u stvaranju haotičnog stanja u profesionalnoj ligi! Izvršni odbor FSS na čelu sa Slavišom Kokezom je na sednici u četvrtak doneo odluku o privremenom suspendovanju finansijskog kriterijuma u postupku licenciranja za Superligu za takmičarsku sezonu 2020/21 zbog posledica epidemije kovid-19, što praktično znači da klubovi mogu da ne plaćaju ni igrače, ni trenere, ni zaposlene u klubovima!

Odluka je objavljena u zvaničnom listu Saveza "Fudbal" 28. maja, ali zamaskirana jednom rečju "Odluku o privremenom suspendovanju POJEDINIH kriterijuma (a reč je samo o finansijkom) u postupku licenciranja za Superligu za takmičarsku sezonu 2020/21 zbog posledica epidemije kovid-19. Član 1 glasi:

- U vezi sa posledicama koje su direktno povezane sa epidemijom COVID-19, kao i neposrednim uvidom nadležnih tela FS Srbije u poslovanje klubova u trenutnim otežanim uslovima, a iz razloga nesmetanog sprovođenja postupka licenciranja klubova za Superligu za takmičarski sezonu 2020/2021, suspenduju se finansijski kriterijumi u postupku licenciranja za takmičarsku sezonu 2020/2021 predviđeni Pravilnikom o licenciranju klubova FS Srbije za takmičenje u Super ligi (Sužbeni list FS Srbije "Fudbal", vanredni br. 2/2016. vanredni br. 1/2018 i vanredni br.6/2019). Svi ostali kriterijumi prediđeni napred navedenim Pravilnikom ostaju na pravnoj snazi. Suspenzija finansijskih kriterijuma iz stava 1. ove odluke će se primenjivati samo u postupku licenciranja klubova za Superligu za takmičarsku sezonu 2020/2021.

U Pravilniku za licenciranje jasno stoji da klub ispunjava sve finansijske uslove za takmičenje u sezoni 2020/21. sa dokazom da je izmirio sve obaveze sa 31. decembrom 2019. godine. U članu 95 Pravilnika o licenciranju jasno stoji:

- Podnosilac zahteva za licencu je u obavezi da sastavi i podnese godišnje finansijske izveštaje na propisani datum (31. decembar godine koja prethodi sezoni za koju se vrši licenciranje). Finansijski izveštaji treba da budu sastavljeni u skladu sa aktuelnim važećim propisima o računovodstvu (trenutno: Zakon o računovostvu, "Sl. glasnik RS", br. 62/2013).

Kakve veze ima pandemija koronavirusa sa izmirivanjem obaveza do kraja 2019, kad je vanredno stanje proglašeno 15. marta 2020. godine? Pa, nikakve. I ne odnosi se na Crvenu zvezdu, Partizan, izvesno Vojvodinu i četvrti klub koji će igrati Evropu jer oni moraju sve da plate kako bi dobili UEFA licencu. Zašto da ostali klubovi nemaju obavezu plaćanja a "evropski" moraju? Ludilo mozga.

Posebno treba istaći da UEFA sistem licenciranja obavezuje klubove da dokažu da su platili sve poreske obaveze dok FSS sistem licenciranja omogućava licencu bez obaveze da klubovi dokazuju da su platili porez državi, istoj onoj državi koja u najvećoj meri i finansira fudbal u Srbiji iz opštinskih budzeta, pa je potpuno jasno da država ima dupli gubitak, a klubovi u Srbiji nejednake tretmane.

Od ovakvog stanja benefit će imati samo FS Srbije, menadžeri, mešetari jer će treneri i fudbaleri svoja potraživanja morati da traže na Arbitražnom sudu. Taksa FSS zavisi od iznosa duga, ali se uglavnom one kreću od 50.000 do 100.000 dinara (samo za srpske igrače, dok stranci ne plaćaju taksu što je posebna priča za rubriku "verovali ili ne", zato što mogu direktno da se obrate FIFA gde je arbitraža za igrače besplatna) i moraju unapred da se isplate u kasu Saveza prilikom podnošenja zahteva. S obzirom na prethodna iskustva u poslednjih 10 godina, igrači će ili opraštati dugove klubovima za čiste papire ili će dobijati sporove na Arbitražnom sudu i odlaziti bez obeštećenja i na taj način klubove koji će doći u problem sa finansiranjem ostavljati bez novca.

Postoje klubovi koji imaju stabilne finansije i sve svoje obaveze izmiruju na da vreme. Oni se neće susretati sa bilo kakvim problemima u poslovanju, ali realno je ova odluka FSS doneta samo iz razloga što mnogi klubovi slabo posluju i imaju realno mnogo zaostalih dugova prema trenerima, igračima i zaposlenima. Drugo obrazloženje suspendovanja finansijskog kriterijuma nije logično. Već smo u poslednjoj dekadi bili svedoci da je Arbitražni sud FSS imao preko 100 predmeta godišnje, igrača i trenera, zbog neplaćanja dugova, znamo kakva je anarhija i haos bio i kako su "opelješeni" neki klubovi i kako je ispario novac srpskih poreznika koji je pumpan iz opštinskih kasa. Opet, oni "veliki" će moći da duguju "malima" novac od obeštećenja za igrača i time će prema nahođenju moći da gurnu "te male" u finansijsku dubiozu.

Imaćemo pravu vestern mega Superligu od 20 klubova i u najavi haotično stanje jer će klubovi moći da krše Zakon o radu Republike Srbije, a igrači, treneri i zaposleni neće moći da ostvaruju svoja prava na zaradu sem na adekvatnom sudu. Zašto se urušava sistem zna samo Kokeza i njegova privatna tajfa u FSS. FSS glumi "dobru vilu" klubovima sa ovakvim odlukama, a samo oni profitiraju i peru ruke od svega jer oni ne vode takmičenje već Zajednica klubova Superlige i Prve lige Srbije. Kakav licemeraj...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati