Fudbal

Direkrno.rs

27. 05. 2020. 12:56 3

FSS kao privatna firma jednog čoveka!

Fudbalski savez Srbije još nije doneo zvaničnu odluku kako će se završiti Superliga i Prva liga Srbije a oba takmičenja se nastavljaju u petak 29. maja i zna se samo da će se odigrati po skraćenom sistemu, četiri kola bez doigravanja. Ostala bitna pitanja – kako se rangira poredak, da li neko ispada, da li će se prihvatiti stav Zajednice klubova da se elitni rang proširi na 20, a druga "divizija“ na 18 timova – još nije, što je samo još jedan dokaz da srpski Savez funkcioniše kao privatna firma jednog čoveka a ne kao krovna organizacija najmasovnijeg svetskog sporta.

Prema našim saznanjima, Odbor za Hitna pitanja ili Izvršni odbor (da li će i to čudo da se desi), trebalo bi da zaseda sutra i da donese sve "dogovorene“ bratsko-kumovske i političko-predizborne odluke. U listu "Fudbal“, zvaničnom glasilu Saveza, sve te odluke trebalo bi da osvanu u petak, na dan kada obe lige startuju što je dokaz da se naš Savez ponaša kao u doba feudalizma, ali ništa drugačije nego kako funkcionišu sve vodeće strukture u državi pod aktuelnim vođstvom.

Zamislite samo situaciju da se "FSS odmetne" i donese neke druge odluke za Lige, poput one da se ne prošire elitna takmičenja "po dogovoru“ i željama klubova? Izbio bi "treći svetski rat“, većina klubova u narednih mesec dana ulaze rekreativno jer takmičarski značaj je obismišljen ako nema ispadanja. Predsednik Slaviša Kokeza vodi Savez kao svoje firme, s tim da su mu brojna preduzeća uspešna za razliku od FSS koji je finansijski stabilan (drugačije i ne može jer 70 odsto budžeta dobija od UEFA), ali srpski fudbal raznim (ne)stručnim odlukama gura u sve mračniji tunel. Posebno kad su Sudijska organizacija i ljudi koji je vode (Milan Karadžić) u pitanju, gde afera aferu stiže a svi se prave nemušti. I niko ne snosi konsekvence. Ne snosi ih ni predsednik FSS zbog toga što je često kršio Statut FSS i sve značajnije odluke donosio u svom Odboru za Hitna pitanja. Zašto OZHP nije bar sedam dana pre nastavka liga doneo sve potrebne odluke o završetku ove sezone i formatu za narednu, pogotovo što je sve već unapred režirano, zna samo čelnik Saveza.

Da podsetimo, Kokeza je po dolasku na čelo Saveza obećao (najkorišćenija reč SNS) da će iskoreniti sve anomalije, da će kadrovski vratiti FSS stručnim licima, očistiti Sudijsku organizaciju od loših sudija... Lista obećanja je toliko duga da ih se ni Kokeza verovatno ne seća, a jedino što ga zanima izgleda je izgradnja Nacionalnog stadiona, "čardaka ni na nebu ni na zemlji".

Elem, Superliga startuje sigurno u petak, PLS bi trebalo pošto u Novom Pazaru ima šestorica zaraženih fudbalera koronavirusom, a u Dinamu iz Vranja tek treba da se vidi koliko ih je, jer je trener Dragan Antić takođe zaražen. Srećna okolnost, ako se to tako može nazvati, jeste što bi u subotu, u 27. kolu, trebalo da igraju Novi Pazar i Dinamo Vranje, pa taj meč može i da se odloži ako je potrebno. 

ŠTA ĆE BITI SA PUBLIKOM?
U FSS su konsultovali Krizni štab u vezi publike na terenima Superlige i Prve lige Srbije. Govorilo se da bi mogao ostatak sezone da se odigra pred 10 odsto kapaciteta stadiona (svake tribine), ali čak i da se takva odluka donese sutra pitanje je kako bi se ralizovala za dan.

Gotovo nemoguće bi bilo da se za manje od 24 sata organizuje meč sa publikom jer u ovoj situaciji svaki susret bi morao da bude proglašen "visokim rizikom“, trebalo bi nalepnicama odvojiti mesta na tribinama (4 kvadrata po čoveku), štampati ulaznice... Zato je realnije da 27. kolo u Superligi i PLS prođe bez publike. U suprotnom, FSS bi bacio vruć krompir klubovima i prebacio odgovornost na njih. Što, opet ne bi bilo prvi put...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati