Fudbal

Direktno.rs

13. 05. 2020. 09:54 0

Dinamo - Zvezda: Tri decenije od meča koji je promenio svet

Taj 13. maj je bio datum koji se u nekadašnjoj Jugoslaviji obeležavao kao Dan državne bezbednosti, međutim od 1990. godine tad datum se pamti isključivo po neredima na meču zagrebačkog Dinama i Crvene zvezde, uletanju navijača na teren "Maksimira", što je, mnogi smatraju, sve bilo inicijalna kapisla za raspad države.

Pre 30 godina trebalo je da se odigra derbi šampionata između Dinama i Crvene zvezde, na zagrebačkom Maksimiru. Bio je to nekada duel dva od četiri člana "velike četvorke" ju-fudbala, ali tada, u tom trenutku, i okršaj klubova koji su predstavljali hrvatski i srpski nacionalni identitet.

Mržnja je rasla, a navijački "kor" je bio pogodan za opipavanje pulsa stanja nacija. Meč nije odigran, sve se završilo uletanjem navijača Dinama na teren, koji su krenuli ka rivali, te udaranjem policajca od strane Zvonimira Bobana, a istorija i u ovom slučaju ima dve strane - srpska kaže da su Hrvati provocirali, hrvatska da su to radili Srbi na tribinama...

Nakon "krvavog" Maksimira, sa 79 povređenih policajaca i 59 povređenih navijača, odigrana je još jedna fudbalska sezona u Jugoslaviji, pa je Crvena zvezda 18. maja 1991. opet gostovala u Zagrebu i izgubila od Dinama 3:2. Dvanaest dana kasnije je osvojila Kup šampiona. Takođe, i Zvonimir Boban je, i nakon udaranja milicajca, još četiri puta nastupio za reprezentaciju Jugoslavije... Međutim, taj meč iz 1990. godine i neredi na njemu odrazili su situaciju u tadašnjoj državi, te mnogi smatraju da je urpavo tada počeo i raspad velike države.

Legendarni golman Crvene zvezde Stevan Dika Stojanović sa setom se seća tog meča.

- Izašli smo tog dana na zagrevanje, nismo ni slutili da tako nešto može da se dogodi. Užasno mi je krivo bilo jer su naše utakmice u to vreme bili derbiji na svetskom nivou. Politika je u tome imala svoje prste, umešala se, iskoristila je masu za svoje ciljeve. Šteta, jer tada smo imali niz klubova koji su mogli da imaju zapaženu ulogu u Evropi i siguran sam, da se Jugoslavija nije raspala, da bi naša liga, koja je tada bila među par najjačih u Evropi, iznedrila još neke sjajne generacije i imala super rezultate. Šteta što se to sve rasturilo, ali nas sportiste nito nije pitao za mišljenje, nažalost - rekao je Stojanović za Index.hr.

Inače, čuveni CNN je neodigranu utakmicu Dinamo - Crvena zvezda uvrstio na listu fudbalskih događaja koji su promenili svet...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati