Fudbal

[ Izvor: Index.hr ]

01. 05. 2020. 13:37 0

1. maja 2005. je to uradio prvi put, pa još 626 puta

Barselona je 1. maja 2005. morala da pobediti Albasete na svom terenu četiri kola pre kraja prvenstva. Real Madrid je trijumfom u San Sebastijanu došao na samo tri boda od vodeće Barse, koja je bila u pohodu na prvu titulu u Primeri nakon šest godina i nije smela da kiksne.

Premda je u goste dolazio Albasate, već jednom i po nogom u drugoj ligi, krcati Kamp Nou nije se osećao prijatno, jer navijači Barcelone već su zaboravili kako je to kad njihov klub osvaja šampionsku krunu.

Niko od navijača nije slutio da će pri tome da svedoči istorijskom događaju, niti da će njegov autor biti 17-godišnji klinac koji je na klupi bio sve do 88. minuta, kada ga je pri vodstvu domaćina 1:0 trener Frank Rajkard uveo u igru umesto strelca Samuela Etoa. 

Taj omanji klinac, Lionel Mesi, nije bio nepoznat navijačima Barse. Pola godine ranije je već ulaskom u igru u 82. minutu gradskog derbija protiv Espanjola ujedno ušao u istoriju. Sa 17 godina, tri meseca i 22 dana starosti, tada je postao najmlađi fudbaler koji je zaigrao za Barseloni u službenoj utakmici. Skucao je i 77 minuta u devet nastupa u Ligi šampiona te sezone, ali kao i tog 1. maja protiv Albasetea, dobijao je mrvice.

Da bi te mrvice mogle prerasti u gomilu, dao je naslutiti odmah po ulasku u igru. Ronaldinjo, koji ga je odmah po dolasku u Barselonu primetio i postao njegov mentor, sjajno mu je dodao loptu. Mesi ju je šmekerski uštopovao levicom pa majstorski lobovao golmana za delirijum stadiona. 

Međutim, sudija Karlos Velasko Carbaljo odložio je istoriju za jedan minut tako što je prihvatio sugestiju pomoćnika da je bio ofsajd. U idućem napadu Barselone gotovo identična akcija: Ronaldinjo dodavanjem rešava odbranu suparnika, a Mesi ovaj put pušta loptu da odskoči, nakon čega opet prebacuje golmana i trese mrežu. Sada nema sudije da pokvari slavlje Kamp Noua koji kliče "šampioni, šampioni!", dok brazilski učitelj argentinskog učenika nosi na ramenima.

Mesi će u idućih 15 godina još 626 puta napraviti ono što je prvi put uradio tog 1. maja 2005.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati