Fudbal

[ Izvor: Beta ]

25. 02. 2020. 19:44 0

Partizanov bivši golman osumnjičen za prevaru

Španske vlasti pokrenule su istragu protiv fudbalskih menadžera Faljija Ramadanija i Nikole Damjanca, saopštila je "Civilna garda", a prenela danas "Hina".

Ramadani i Damjanac su vlasnici agencije "Lian sports", koja zastupa mnoge fudbalere, među kojima je i veliki broj srpskih. Oni su osumnjičeni da su nezakonito stekli novac putem "fiktivnih transfera" preko klubova u Srbiji, Belgiji i na Kipru, a da su 10 miliona evra uložili u Španiji, pre svega u nekretnine.

Istragu u Španiji sa Civilnom gardom sprovodi i Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala. Ramadani i Damjanac, kao i dvoje članova njihovih porodica, treba da se pojave kod istražnog sudije u četvrtak, gde će im biti predstavljeno za kakve se kriminalne radnje terete.

Španska policija istražuje ugovore svih fudbalera koje oni predstavljaju, a igraju u toj zemlji. Među ugovorima koji su u istrazi je i onaj vezan za transfer Luke Jovića koji je letos iz nemačkog Ajntrahta prešao u Real Madrid. Pored Jovićevog, traženi su ugovori fudbalera poput Stefana Savića, Luke Modrića i drugih. 

Španska policija je navodno tražila saradnju nekoliko zemalja. Civilna garda je navela da je 2017. godine saznala da su Ramadani i Damjanac stekli luksuzne kuće u mestu Kalvija na Majorci, a to su sproveli "preko kompleksne strukture kompanija kako bi sakrili stvarne vlasnike".

- Nakon detaljnog pregleda i praćenja porekla novca na međunarodnom nivou otkrilo se da su ti zastupnici formirali kriminalnu organizaciju koja je bila sposobna da kontroliše razne fudbalske klubove u zemljama poput Srbije, Kipra ili Belgije, sprovodeći onde fiktivne transfere za koje se saznalo iz dokumenata koje su otkrili mediji i platforma 'Football Leaks' - navedeno je u saopštenju.

Kako se još dodaje, Ramadani i Damjanac na taj način su se obogatili te naneli velike finansijske štete klubovima i državnim proračunima u zemljama gde su utajili porez. Među klubovima preko kog su ostvarivali vlastitu korist naveden je kiparski Apolon Limasol. Transakcije su obavljali preko svoje kancelarije za poresko savetovanje na Malti i predstavništva u drugim državama, gde su njihovi zaposleni učestvovali u "prikrivanju traga novca, a onda i u izbegavanju plaćanja poreza u Španiji". Španska policija je tražila saradnju Europola koja je pomogla istrazi analitikom i operativnim radom i povezala sve institucije.

Istražni sudija u Madridu odobrio je akciju kodnog imena "LANIGAN" tokom koje je stotinak policajaca Civilne grade i poreske uprave pretražilo kancelarije i kuće na Balearskim ostrvima, u Barseloni, Madridu, Malagi, Sevilji, Almeriji, Valensiji, Asturiji, baskijskoj provinciji Gipozkoa i gradovima Vitoriji i Pontevedri u potrazi za dokazima o poreznim prevarama i pranju novca. Pretresene su i advokatske kancelarije, kao i prostorije fudbalskih klubova.

Nikola Damjanac je nekada bio golman. Najveći deo karijere proveo je u Partizanu, a branio je i za OFK Beograd više puta, Rodu, Antaliju, Fluminense i Saturn.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati