Fudbal

[ Izvor: Beta ]

25. 02. 2020. 07:14 0

Ako ne mislite da je Maradona bog, ne idite u Napulj

Kada Lionel Mesi i fudbaleri Barselone u utorak izađu na teren stadiona San Paolo za utakmicu u Ligi šampiona, oni će zakoračiti na sveto tlo - bar tako misle navijači Napolija.

To je tlo na kojem je legendarni Argentinac Dijego Maradona postigao velike stvari, igrač kojeg često upoređuju s bogom.- Za nas je Maradona više od čoveka. On je bog. Nikad nećemo moći da zaboravimo šta je uradio za nas. Svojim očima smo gledali čuda koja je stvarao - rekao je Alside Karmine, vlasnik kafića u centru Napulja u kojem je i oltar posvećen Maradoni.

Na oltaru se čak, po tvrdnjama vlasnika, nalazi i pramen kose Maradone.

Karmine je ideju o oltaru posvećenom Maradoni dobio iz ogromnog niza malih oltara širom grada i nije jedini koji je izrazio svoju odanost legendarnom Argentincu.

U jednoj uskoj uličici u kojoj se prodaju ručno rađene figure pored Isusa, Marije i Josifa nalaze se i figurice Maradone.

- Jedna od prvih figura koje smo napravili bio je Dijego Maradona i možete da zamislite koliko smo ih prodali. I danas se mnogo prodaje. Dijego je ostavio neizbrisiv trag u istoriji ovog grada. I dalje razgovaramo o njemu, 30 godina kasnije - rekao je zanatlija Marko Ferinjo.

Iako to ne želi da prizna, Kristijano Ronaldo je igrač čija se figura najviše prodaje ovih dana.

- Ovde ima puno navijača Juventusa, ali se kriju - rekao je Ferinjo i dodao da je, kada je reč o fudbalerima Napolija, najprodavanija figura Mertensa.

Po njegovim rečima, Mertens, kojeg navijači zovu Ćiro, našao svoje mesto u srcima Napolitanaca.

- Imate sreće ako ste rođeni u Napulju, ali mnogi nisu te sreće. Ali, postoje ljudi koji, iako rođeni u Njujorku ili Belgiji, pripadaju ovde. Mertensova ličnost je napuljska. Baš kao i (bivšeg kapitena Napolija) Hamšika - rekao je Ferinjo.  Pre nego što je, posle 12 sezona, Hamšik napustio Napoli imao je šta da poruči.

- U Napulju ne postoji jedan trener. Imamo tri miliona trenera. Svaki muškarac, svaka žena, svako dete znaju šta je najbolje za Napoli. Svaki četvorogidišnjak u partku zna kako možemo postići više golova. Svaka žena stara 90 godina, dok sređuje baštu, vam može reći zašto moramo da promenimo formaciju. Taj osećaj, ta strast, to im je u krvi. U Napulju je fudbal poput religije, a San Paolo je crkva - rekao je tada Hamšik.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati