Fudbal

Predrag Đukanović

25. 01. 2020. 21:05 0

Otac Gojko: Piksi je primer - "na muci se poznaju junaci"

Biti sveštenik podrazumeva biti protkan duhom i duhovnošću, a etimološki gledano odatle potiče i izraz - duhovit. Otac Gojko Perović je poznat po svojim govorima, kojima oplemenjuje ljude koji ga slušaju, kojima na razne načine približava veru, kroz primere iz svakodnevice, kakav je i ovaj.

Elokvencija oca Gojka doseže neslućene srazmere, međutim, on često ume kroz veoma jednostavne primere da pojasni izuzetno kompleksne stvari. Često ume i da nasmeje prisutne, kako je to uradio pričajući, ni manje, ni više, nego o fudbalu i ljubavi prema Crvenoj zvezdi. 

- Ja sam pre neki dan gledao sa sveštenikom Jovanom, ne znam šta nam bi, Zvezda - Bajern utakmicu, i preživljavali smo tragediju. Ja se setim momenta iz mog detinjstva, jer sam lud za fudbalom, i prepričavam utakmicu Crvena zvezda - Milan, Kup šampiona. Tamo je bilo 1:1, pa revanš, pala magla, Savićević dao gol, ta utakmica poništena, i igra se treća. Zvezda igra protiv super tima Evrope, koji je te godine osvojio Kup šampiona. Ali, tada je naša Zvezda bila dobra, jer nisu momci sa 17 godina išli da igraju u Ajaks i Liverpul, nego do 24, 25 morao je da igra u Jugoslaviji, zato smo mogli da imamo neki tim - započeo je otac Gojko pripovedanje.

Kroz ovakva pripovedanja, najviše se vidi i njegova svestranost, pa je u narednim rečenicama počeo da ulazi u srž priče, pre nego će stići do naravoučenija.

- U toj ponovljenoj utakmici, ovi ljudi koji su u magli primili gol su rekli - 'nećemo se zafrkavati sutra sa ovim Srbima, nego ima da ih napadnemo'. Dakle, Gali, Barezi, Rajkard, Gulit, Van Basten, super ekipa, i sabili su Zvezdu na njenu polovinu 90 minuta, ne može da se diše, a ne da se prenese lopta. Van Basten da gol u 20. minutu, odmah 1:0 za Milan, ali nije problem što su dali gol, nego što u tih 20, 30 minuta Zvezda nije ni primirisala golu Milana. Sad bi trebalo izjednačiti, ali kako?

I onda je stigla poruka i pouka.

- I neko je izbio loptu ispred šesnaesterca Crvene zvezde, Savićević je primio na grudi, iz okreta, nije ni gledao, bacio loptu tamo... A tamo Barezi, Maldini, Rajkard - najbolja odbrana Evrope. Pada lopta, Dragan Piksi Stojković trči, trči, i pod prečku daje gol. Dakle - "na muci se poznaju junaci!" Ajde ti tad daj gol. Jedna jedina šansa, druge neće biti. Savićević, pa Piksi, on je nije nijednom dirnuo, kad je prvi put udario loptu, pravo pod prečku. Posle su izgubili na penale - pričao je otac Gojko.
A potom dodao:

- Ja sam đacima to puštao na Bogosloviji. Nemojte misliti... Držimo mi sve časove kako treba, ali u slobodnom vremenu puštao sam taj gol nekoliko puta. Oni me gledaju, ne znaju ni ko je Rajkard. Ja im objašnjavam, ovo je najbolja odbrana u Evropi, oni vode 1:0, Zvezda nema šanse, ni pre, ni posle toga, nijednu... Dakle, to je pravi čovek. Koji u pravom momentu, pravo odreaguje... Postoje neki momenti u kojima moraš dati sve od sebe - zaključio je otac Gojko Perović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


U trendu

Zoran Živković [29.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati