Fudbal

Direktno.rs [ Izvor: Mozzart sport ]

12. 12. 2019. 13:27 0

Srbija od 2021. bez klubova u Ligi Evrope!

Srbija na proleće neće imati klubova u evropskim takmičenjima, pošto su u grupnoj fazi Lige šampiona, odnosno Lige Evrope eliminisani Crvena zvezda i Partizan, što se odrazilo na koeficijent. Za našu zemlju je ostalo nedostižno to 15. mesto, što znači da od 2021. godine nećemo imati nijedan klub u Ligi Evrope!

Tako blizu, a tako daleko... Upravo se tako može opisati borba za nacionalni koeficijent ove sezone. Izgledalo je posle dva kola u Ligi Evrope i Ligi šampiona da Srbija može do tog magičnog 15. mesta, međutim ti snovi su se srušili kao kula od karata.

Partizan je kolo pre kraja u grupnoj fazi Lige Evrope ostao bez šanse da se i na proleće nadmeće na inostranoj sceni, samo dve nedelje kasnije ista sudbina je zadesila i Crvenu zvezdu, što je automatski značilo da Srbija ne može to te 15. pozicije. Trenutno je 18. i situacija može tek za nijansu da se poboljša ako večeras Partizan savlada Astanu, ali neće to doneti bogzna kakav napredak.

Ispred nas je Grčka, koja ima predstavnika na proleće u Evropi (Olimpijakos), Škotska će sigurno moći da računa na Seltik, možda i na Rendžers, dok je ispred i Kipar, sa mogućnošću da dodatno uveća prednost, jer će u šesnaestini finala Lige Evrope igrati APOEL. Nama kao uteha ostaje to što smo ispred Hrvatske i Švajcarske. Šta ova 18. pozicija znači za naše klubove?

Pa, u narednoj sezoni se ništa neće promeniti, šampion će u kvalifikacije za Ligu šampiona, osvajač Kupa, kao i drugoplasirana i trećeplasirana ekipa iz Superlige će u kvalifikacije za Ligu Evrope. 

Međutim, velika će se promena na fudbalskoj mapi Evrope dogoditi od jeseni 2021. i sada je definitivno jasno kakva će biti sudbina srpskih klubova. Za godinu i po dana UEFA će pokrenuti novo takmičenje, Konferencijsku ligu, u kojoj će igrati tri srpska kluba, a nijednog neće biti u Ligi Evrope! Upravo zbog toga se jurilo to 15. mesto, da bi bar neko ostao u „drugoj ligi“ kontinentalnog nadmetanja, da ne bismo imali sva tri kluba u „trećem razredu“. Osim prvaka, koji će i dalje pokušavati da se domogne Lige šampiona, pa tek ako tu ne uspe, mogao bi da zaigra u Ligi Evrope. 

Srpski predstavnici, nažalost, nisu uspeli da osvoje dovoljno bodova i za sezonu i po postaće i zvanično „treća liga“ fudbalske Evrope.

U tom novom takmičenju sva tri srpska predstavnika će igrati od druge runde kvalifikacija. Ono što je još nepoznanica vezana za to novo takmičenje jeste kako će se bodovati pobede i remiji za UEFA rang-listu, kao i kakve će biti novčane nagrade. Ali do jeseni 2021. ima vremena da se i to izdefiniše. 

Kada je reč o klupskom koeficijentu, ova sezona je bila uspešna za srpske klubove. Tako je Zvezda sa 88. skočila na 65. poziciju, na kojoj će i završiti godinu, dok je Partizan 71. i mogao bi dodatno da napreduje ako večeras pobedi Astanu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati