Fudbal

[ Izvor: FK Crvena zvezda ]

06. 12. 2019. 17:05 0

"U Londonu muk": Na današnji dan je Savić utišao "Hajberi"

Sezona 1978/79. je jedna od onih koja će zauvek ostati upisana u istoriju Crvene zvezde, jer je u baš toj sezoni klub iz Ljutice Bogdana igrao svoje prvo evropsko finale - u Kupu UEFA.

Odigrano je nekoliko utakmica za pamćenje, a jedna od velikih te sezone sigurno je bila ona na stadionu "Hajberi" u Londonu, kada su crveno-beli spektakularnom igrom, na današnji dan 1978, izbacili Arsenal, golom Dušana Savića u 88. minutu - 1:1.

Zvezda je u prva dva eliminaciona kola uspela da savlada najpre Dinamo iz Berlina, i to tako što je posle poraza u gostima od 5:2 slavila na Marakani sa 4:1, a onda je preskočila i Sporting iz Hihona trijumfom od 1:0 i remijem 1:1.

Zatim je usledio i dvomeč sa Arsenalom... Kada se Zvezdine legende prisećaju tog dvomeča, kažu da su u Beogradu, 22. novembra 1978. godine, zasluženo trijumfovali (1:0), a da su u londonskom revanšu 6. decembra nadigrali engleskog predstavnika - 1:1.

Arsenal je poveo golom Sanderlenda u 67, da bi se u jednoj od najlepših akcija te generacije ispisala istorija u 88. minutu. Igrala se završnica meča kada je akciju započeo Nedeljko Milosavljević koji je odigrao dupli pas sa Vladimirom Petrovićem, ovaj lucidno petom dodao loptu ka Cvijetinu Blagojeviću, koji je sa leve strane centrirao u srce šesnaesterca.

Na tu loptu je natrčao Dušan Savić i levicom je poslao u rašlje Arsenalovog gola. Za muk na "Hajberiju" kakav Englezi nisu do tada zabeležili.

Preko 40 hiljada ljudi koji su došli na stadion "Hajberi" imali su priliku da vide neustrašivu Crvenu zvezdu i ispratili su je zasluženim aplauzom. Generaciju koja je napravila ogroman korak ka prvom finalu jednog evropskog takmičenja predvodio je trener Branko Stanković, čuveni "Ambasador".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati