Fudbal

A. B.

20. 11. 2019. 17:32 0

Decembar 2018: Grupa je laka, ne zanima nas Liga nacija. Novembar 2019: Na EP preko Lige nacija, valjda...

Od kako smo se poslednji put igrali fudbala na Evropskom prvenstvu prošlo je previše, a mi opet strepimo i pored toga što se "desilo čudo", pa je došlo do eliminacije u kvalifikacionoj grupi u kojoj se pričalo "da prolazimo i da je nikad lakša". Šta se sve dešavalo od decembra 2018, kada smo saznali rivale?

Čak 20 godina naša zemlja čeka da se pojavi na najvećoj reprezentativnoj kontinentalnoj smotri. Prvih par puta kada se nismo plasirali od te 2000. moglo je da se nazove slučajnošću, međutim, nakon toga svima je postalo jasno da više nije u pitanju loša sreća.

Selektor koji "nema čarobni štapić" i motiviše fudbalere pred važne mečeve komentarima poput "ne verujem da imamo šanse" nisu pomogle, a i kako bi.

A šta se događalo početkom prošlog decembra kada su grupe izvučene, i kada smo videli da nam dolazi prvak Evrope sa kojim "ćemo se boriti za prvo mesto", a i tu su neki "levaci" poput Ukrajine, Litvanije i Luksemburga?

- Dobili smo verovatno najtežu ekipu iz trećeg šešira, Srbiju, a tu su i evropski šampioni - pohvalio je Andrej Ševčenko, legendarni fudbaler a sada selektor Ukrajine koja je ubedljivo sa prvog mesta otišla na EP.

- Tu je Srbija, poznajemo ih veoma dobro, imaju sjajne igrače, nekoliko njih koji igraju u najjačim šampionatima sveta - poručio je predvodnik "moreplovaca", Fernando Santoš koji je Portugal sa drugog mesta odveo na turnir gde će braniti titulu osvojenu 2016. godine.

Pojedini su govorili da je grupa laka, da mora da se prođe, "kad, ako ne sad" i ostale daleko poznate fraze, a neki su bili malo prizemniji i jedno od objašnjenja je poprilično bilo tačno, samo što je malo ko obraćao pažnju, jer - mi smo Srbija, jedino nam Portugal "MOŽDA" pravi problem.

- Srbija ima odličan tim i jeste osvojila svoju grupu u Ligi C Lige nacija, ali fudbal koji je igran u većini tih mečeva, stilski i kvalitativno, neće biti dovoljan da se nadigra realno gledano jači Portugal, a ni veoma kvalitetna i ne toliko fudbalski "priznata" Ukrajina - deo je analize medija koja je pogodila direktno u metu, ispostavilo se.

Tadašnji selektor, Mladen Krstajić, nakon žreba obavljenog 2. decembra, istakao je:

- Možemo da budemo zadovoljni. Grupa možda nije toliko atraktivna, ali svakako je dobra, jaka i neizvesna. Portugalija kao nosilac i aktuelni prvak Evrope, odnosno Ukrajina i mi, selekcije su koje će se boriti za dva mesta koja vode na prvenstvo - rekao je Krstajić.

- Zadovoljni smo žrebom. Portugal je aktuelni prvak Evrope, Ukrajina i mi smo željni dobrog rezultata, a Litvanija i Luksemburg kreću iz malo nezgodnije pozicije. Borićemo se sa Ukrajinom i Portugalijom za prva dva mesta, bez namere da potcenimo ostale. Moramo dobro da se pripremimo, jer se kvalifikacije održavaju praktično u svega nekoliko meseci - poručio je tada kapiten "orlova", Aleksandar Kolarov.

- Imamo solidnu grupu, rekao bih ujednačenu, kada se radi o prve tri selekcije. Možda je Portugal favorit na papiru, ali isto tako smatram da možemo da pobedimo i Portugal i Ukrajinu. I da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo. Važno je da u svaki meč uđemo maksimalno ozbiljno, jer imamo kvalitet da ostvarimo cilj - rekao je Darko Kovačević, bivši sportski direktor FSS.

Niti smo pobedili pomenutu Ukrajinu i Portugaliju, niti smo se plasirali (još uvek).

Bogu hvala što postoji Liga nacija preko čijeg baraža može da se ode na EVRO, a tamo je opet "neka Norveška" koja je "dobljiva", a nakon toga Škotska, Bugarska, Izrael ili Mađarska.

Opet, u prednosti smo u odnosu na sve. Zašto? Niko ne zna.

Pratićemo...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati