Fudbal

Igor Velimirović

18. 11. 2019. 14:20 2

Fudbal u Srbiji kao odraz stanja u državi

Reprezentativni fudbal nam je, kao i sve, uostalom, u državi, obesmišljen, uništen i urušen. Ispolitizovan. Stranački obojen. Postavljaju se selektori i funkcioneri po stranačkoj pripadnosti, smenjuju kapiteni, nepodobni se sklanjaju... A utakmice Srbije gleda po 3.000 ljudi!

Ne tako davno, utakmice fudbalske reprezentacije bile su praznik. Stadioni Crvene zvezde i Partizana bili su puni, osećalo se u vazduhu da je to poseban dan. Dan za fudbal. 

Premda ni tada, posle raspada SFRJ, nismo umeli da pobedimo nijednu veliku evropsku selekciju (sve do Nemačke na Mundijalu 2010), bilo je to posebnih sat i po. Uglavnom su se pobeđivali "mali", a tribine su bile pune. Išlo se i na velika takmičenja. Bili smo jaka evropska ekipa, uvek na pragu ulaska u elitu, gde su bili (i sad su) Španija, Nemačka, Italija, Francuska... 'Ajde, i Engleska.

Pre raspada SRJ, pa SCG, kada su zvižduci parali nebo zbog tada aktuelne himne "Hej, Sloveni", pamtimo izjave naših igrača, ali i navijača posebno sa severne i južne tribine, "Jedva čekamo da se himna promeni, da znamo za koga navijamo, za koju državu igramo, dres, grb"... Smešno opravdanje. Kao da dresovi igraju, a ne upravo ti igrači, koji 20 godina ne mogu našu zemlju da odvedu na Evropsko prvenstvo. Predvođeni selektorima i rukovodiocima, kojima je važniji biznis, funkcija, dnevnice.

Dakle, promenila se himna, promenilo se ime države, boja dresa, grb, generacije igrača, takođe, treneri na klupi, a promenilo se i još nešto: Srbija je sada TREĆA evropska fudbalska liga. Srbiju je protiv Ukrajine gledalo 3.000 ljudi! Trihiljade ljudi! Nikad manje! Tužno. Baš kao i igra naše reprezentacije. I opet nismo otišli na Evropsko prvenstvo.

Reprezentativni fudbal nam je, kao i sve, uostalom, u državi, obesmišljen, uništen i urušen. Ispolitizovan. Stranački obojen. Postavljaju se selektori i funkcioneri po stranačkoj pripadnosti, smenjuju kapiteni, nepodobni se sklanjaju... Reprezentativni fudbal nam je anemičan, bezidejan, skrhan. I to narod prepoznaje. Pogledajte, gospodo iz FSS, tribine u Ljutice Bogdana. One govore o vašem radu. 

- Vi ste za fudbalsko kolektivno posmatranje. Konfuzija! Sine, šta vam se to dešava? Jeste li vi normalni? Ne znam te vaše rukovodioce Saveza, trenere, selektore... Pa vi ste fenomen, vas bi trebalo ozbiljno proučavati - nedavno nas je za Direktno.rs skenirao Miroslav Ćiro Blažević, legendarni hrvatski trener. 

I, šta će nam, posle svega, Nacionalni stadion na koji će doći 3.000 ljudi? Da bi se neki rukovodilac FSS ili političar "ugradio", otvorio hotel, tržni centar...

Teško. Nema leka. Odavno je poznato da je fudbal ogledalo stanja u društvu. A riba smrdi od glave, zar ne?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati