Politika

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

18. 01. 2023. 15:53 41

GLAS IZ SNS: Prioritet uvođenje sankcija Rusiji

"U narednom periodu će uslediti žešći pritisci iz Evropske unije sa ciljem da Srbija uskladi bezbednosnu i spoljnu politiku sa EU. Prioritet u spoljnoj politici Srbije bi trebalo da bude uvođenje sankcija Rusiji, još u martu smo morali da se uskladimo sa spoljnom politikom Evropske unije", rekao je Dragan Šormaz, funkcioner Srpske napredne stranke i poslanik u prethodnom skupštinskom sazivu.

Šormaz je kazao da bi "Srbija morala da ispuni sve zahteve iz rezolucije Evropskog parlamenta koja je danas usvojena", gde se osim usklađivanja spoljne i bezbednosne politike traži i veća posvećenost reformama u oblasti demokratije i vladavine prava.

- Na vladavini prava i medijskih sloboda i sveobuhvatne demokratije u Srbiji, evropski parlamentarci su i ranije insistirali, ali smo mi to uspevali da prevaziđemo. Međutim, sada, čak i ako bismo to popravili, ne bi se ništa promenilo u odnosu EU prema Srbiji. Nama su u suštini evropske integracije zaustavljene. Sada je najvažniji naš odnos prema agresiji Rusije na Ukrajinu - ocenio je Šormaz.

Prema njegovim rečima, EU je do sada bila veoma tolerantna prema Srbiji kada je u pitanju stav vlasti prema ratu u Ukrajini.

- Nisam siguran da će posle druge uzastopne rezolucije Evropskog parlamenta, EU biti tolerantna prema Srbiji. Mislim da će sada krenuti stvarni pritisak na Srbiju, jer do sada Srbija skoro da nije ništa osetila zbog neusklađivanja spoljne i bezbednosne politike sa EU - rekao je on.

Šormaz kaže da bi prioritet u spoljnjoj politici Srbije trebalo da bude uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, "kao što smo to već uveli Belorusiji".

- Trebalo je još u martu prošle godine da se uskladimo sa spoljnom politikom EU. Od uvođenja sankcija Rusiji ne bismo pretrpeli nikakvu ekonomsku štetu, jer prirodni gas nije pod sankcijama EU. Evropa je shvatila da Rusija koristi gas za ucenu i zbog toga više nikada neće dozvoliti da bude ucenjena - kazao je Šormaz.- Ja se razlikujem od mojih kolega iz SNS-a po tome što smatram da su Srbiji prioritet EU i NATO. I naši preci su se borili za evro-atlantski svet još od Prvog srpskog ustanka i balkanskih ratova. Srbi nikada nisu stremili nekom istočnom komunističkom svetu ili džamahirijama. Uvek su nam saveznici bili sa zapada. Sada nas proklamovana neutralnost mnogo košta - zaključio je Dragan Šormaz.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 41

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati