Politika

[ Izvor: Danas ]

08. 12. 2022. 17:23 32

Opozicija će pokrenuti postupak za smenu Malog!

Poslanici dela parlamentarne opozicije zatražiće od Vlade Srbije hitnu smenu ministra finansija Siniše Malog, zbog izjave da opozicija radi protiv sopstvene države i da je za to neko sa strane plaća.

Ocenjeno je da je ta izjava crtanje mete opoziciji i da bi Vlada trebalo da se izjasni da li i ona stoji iza stavova Malog, ili je to njegovo izdvojeno mišljenje, piše Danas.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare rečeno je da će opozicija pokrenuti postupak za razrešenje Malog, kroz postupak interpelacije i da će krenuti sa prikupljanjem potpisa.

Zahtev za interpelaciju biće prosleđen Odboru za ustavna pitanja i zakondavstvo i ako prođe, predsednik parlamenta dužan je da zahtev odmah prosledi Vladi Srbije.

Opozicija smatra da je Mali uvredio sve poslanike nazivajući ih stranim plaćenicima, ali i sve one koji su za njih glasali.

- Pošto vlast nema odgovore ni na jedno pitanje, zašto se zadužuje, zašto imamo tolike kamate, pribegavaju nečemu što je nedopustivo. Ovo nije najgora stvar koju je izrekao neki minisar na račun opozicije, ali je ovo rečeno u najvišem zakonodavnom domu - objasnio je Borko Stefanović, poslanik Ujedinjenih (Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sloga i Pokret za preokret).

Stefanović je poručio i da vlast nastavlja da crta mete opoziciji i da je to krajnje neprimereno.

- Siniša Mali je poslednji čovek na planeti koji tako nešto treba da izjavi. Tražićemo da se taj čovek smeni. Mi to ne radimo zato što nemamo većinu, već radimo stvari zato to smo u pravu - zaključio je Stefanović.

Predsednik Demokratske stranke i poslanik Zoran Lutovac rekao je da su već pokrenuli procedure za interpelaciju, koja podrazumeva raspravu u plenumu o ministru finansija Siniši Malom.

- Neposredan povod jeste obraćanje potpredsednika Vlade Srbije i ministra finansija Siniše Malog koji se nedolično poneo u Skupštini Srbije i tom prilikom uvredio poslanike, unizio Skupštinu i nastavio sa svojim nepristojnim ponašanjem - rekao je Lutovac novinarima.

Poslanik Narodne stranke Vladimir Gajić rekao je da će sakupiti 50 potpisa poslanika kako bi pokrenuli interpelaciju.

- To je naša obaveza da im ne dozvolimo da nastave sa takvim ponašanjem… Ta interpelacija može teoretski gledano da vodi i do smene ministra finansija, naravno nismo toliki optimisti, ali hoćemo da ukažemo na bahato ponašanje tog čoveka - poručio je Gajić.

Inače, interpelacija prvo ide na Odbor za ustavna pitanja, pa kada prođe taj odbor predsednik Skupštine je dužan da bez odlaganja pitanje dostavi Vladi, nakon čega se čeka odgovor Vlade Srbije, a iza toga ide rasprava, odnosno posebna sednica u parlamentu.

Podsetimo, ministar finansija Siniša Mali rekao je na zasedanju u Narodnoj skupštini da poslanici opozicije verovatno primaju novac za ono što pričaju.

- Jeste li vi svesni šta radite? Širite defetizam, jeste li svesni koliko lažete i radite protiv svoje zemlje, pa kao da neko, a verovatno vas i stvarno plaća. Treba da vas bude sramota. Ponosni smo na našu vojsku i vojnike i čuvaćemo Kosovo - rekao je Mali, posle čega je dobio ogroman aplauz poslanika vlasti, ali i negodovanje poslanika opozicije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 32

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati